ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Αντιγόνη» στον Έβρο - Κανείς δεν αναλαμβάνει να σώσει εγκλωβισμένους πρόσφυγες

Δράμα χωρίς τέλος εξελίσσεται στην νησίδα του Έβρου ανατολικά του χωριού Κισσάρι, όπου εχούν εγκλωβιστεί 39 μετανάστες και παραμένουν αβοήθητοι εδώ και μέρες.

Η τραγωδία κορυφώθηκε όταν ένα οκτάχρονο κοριτσάκι, δαγκώθηκε από σκορπιό, και τελικά πέθανε, αφού δεν είχε ιατρική βοήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οκράχρονη παρέμενε άταφη. Η μητέρα της προσπαθούσε να «συντηρήσει» την σορό της στα κρύα νερά του ποταμού μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος. Τελικά όμως το κοριτσάκι θάφτηκε,ενώ ήδη πολλοί παρέπεμπαν στην Αντιγόνητου Σοφοκλη.

 Το θέμα. έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ωστόσο λύση δεν δίνεται, καθώς η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως, σύμφωνα με τις συντεταγμένες, οι πρόσφυγες βρίσκονται επι τουρκικού εδάφους.

Σε σχετική ανάρτηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)  απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.

«Συνεχίζουμε να ανησυχούμε σοβαρά για την ασφάλεια και την ευημερία περίπου 40 ανθρώπων που φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί σε μια νησίδα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Σύμφωνα με τις αναφορές που λάβαμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, φοβόμαστε ότι κινδυνεύουν και άλλες ζωές» ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

 «Ανησυχούμε επίσης σε μεγάλο βαθμό για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από διακινητές κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό ωστόσο, όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία είναι εκτός της ελληνικής επικράτειας», απάντησε ο υπουργός.

 

«Ενημερώσαμε την Τουρκία»
 Νέα διευκρινιστική ανακοίνωση έβγαλε και σήμερα η ΕΛ.ΑΣ, όπου αναφέρουν πως έχουν ενημερώσει την Τουρκία για το θέμα:
«Με αφορμή δημοσιεύματα για την παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα εξής: Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για ενδεχόμενη παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Εν συνέχεια η ΕΛΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των αρχών της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο, στο σημείο της τριεθνούς συνεργασίας.

Επισημαίνεται ότι, καθημερινά και ανά πάσα στιγμή οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προστατεύουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και ασφαλώς την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί πρώτιστη αξία».

ητά η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου και καταγγέλλει πως το 5χρονο κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού, παραμένει άταφο.

 

Ρ. Σβίγγου κατά Μηταράκη
Σε ανάρτησή της στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook η  γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου αναφέρει:

«Ένα πεντάχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία βρήκε τραγικό θάνατο και παραμένει, εδώ και μέρες, άταφο σε μια νησίδα του Έβρου, μαζί με εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Μετά από πιέσεις 3 ημερών η ΕΛΑΣ δήλωσε ότι η νησίδα βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος και αποποιήθηκε κάθε ευθύνης».

Στη σχετική ανάρτησή της στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook η κ. Σβίγκου προσθέτει ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό το σκηνικό αρχαίας τραγωδίας στα σύνορά μας με την κυβέρνηση να παρακολουθεί απαθής χωρίς καμία κινητοποίηση, ενώ κι άλλες ζωές κινδυνεύουν». Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο κ.Μηταράκης αντί να περιορίζεται σε σχόλια στο Twitter οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τις ευρωπαικές αρχές και την τουρκική πλευρά ώστε να βρεθεί άμεσα λύση. Αυτό ζητά ο ΟΗΕ, αυτό απαιτεί ο πολιτισμός μας».

Διαβάστε επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Τήνο ο πρωθυπουργός - Τίμησε τους νεκρούς της «Ελλης»Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Τήνο όπου νωρίτερα απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς της «Ελλης» ρίχνοντας στον υδάτινο τάφο, δάφνινο στεφάνι Στο νησί της Τήνου βρ...

Μυστήριο με τα 1,5 εκατ. ευρώ που είχε ο πρώην παίκτης ριάλιτι - «Μπορούν να δικαιολογηθούν»Ελλάδα

«Δικαιολογείται το 1,5 εκατομμύριο ευρώ», δηλώνει ο  δικηγόρος  του 34χρονου   Ο 34χρονος άνδρας που  εισέβαλε  το Σάββατο (13/08) στο  Eφετείο  με το αυτοκίνητό του είχε συμμετάσχ...

Κορωνοϊός: 1 στους 8 ασθενείς θα εμφανίσουν «long Covid»- Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο ΚορωνοϊόςΕλλάδα

Των κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα επιστημονικά δεδομένα που αναφέρουν ότι 1 στους 8 ασθενείς με κορωνοϊό θα εμφανίσουν συμπτώματα «long Covid» Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να ε...

«Συναγερμός» σε Λευκωσία και Αθήνα: Πληροφορίες ότι το τουρκικό γεωτρύπανο θα κινηθεί στην κυπριακή ΑΟΖΕλλάδα

  Οι προκλητικοί τόνοι της Άγκυρας συνεχίζονται Την πεποίθηση ότι δεν έχει λήξει ο συναγερμός για το τουρκικό  γεωτρύπανο  «Αμπντουλχαμίτ Χαν» εκφράζουν πηγές από τη Λευκωσία. Το ν...

Δεκαπενταύγουστος: Η Ορθοδοξία γιορτάζει την κοίμηση της Θεοτόκου - Οι πιο γνωστές εκδηλώσεις στη χώραΕλλάδα

Σε Τήνο, Πάρο και Παναγία Σουμελά οι σημαντικότερες εκδηλώσεις για μια από τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας - Πού θα τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου οι πολιτικοί αρχηγοί...

Πρωτοφανής θύελλα στον ΒόλοΕλλάδα

Τρομερής έντασης θύελλα με χαρακτηριστικά τις σφοδρές ριπές ανέμου, την καταρρακτώδη βροχή και την παντελή έλλειψη ορατότητας σαρώνει τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύου...

Τι θα ισχύσει με την επιστροφή των μαθητών στα Σχολεια -Το νέο πρωτόκολλο και η ατομική ευθύνηΕλλάδα

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, σε λιγότερο από έναν μήνα, βρίσκεται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω του πρωτοκόλλου που θα ισχύσει. Προ ημερών, ο υπουργό...