ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πανελλαδικές 2022: Ανακοινώθηκαν οι βάσεις

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις 2022 για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και έτσι οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να δουν σε ποια σχολή πέρασαν.

 

Οι υποψήφιοι ενημερώνονται για το αποτέλεσμά τους είτε με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο (εάν έχουν κάνει σχετική αίτηση), είτε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας (κάθε υποψήφιος με τον κωδικό του στο https://results.it.minedu.gov.gr/ ), είτε στο λύκειο του υποψηφίου.

 

 

Αναλυτικά πώς θα δείτε τα αποτελέσματα

 

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:

  • α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και
  • β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Επίσης, για δεύτερη φορά φέτος, οι υποψήφιοι που είχαν αιτηθεί στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, θα λάβουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο Τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Παράλληλα, όπως και κάθε περασμένη χρονιά, τα αποτελέσματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων και να αναρτηθούν στα Λύκεια. 

 

 

 

Αναμένεται πτώση σε όλα τα επιστημονικά πεδία

Όσον αφορά στις βάσεις, φέτος οι ειδικοί «έβλεπαν» γενική πτώση σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία.

Η εικόνα αυτή, όπως έχουν γράψει ήδη «ΤΑ ΝΕΑ», θα παρουσιαστεί κυρίως στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής), ενώ ακολουθούν το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Επιστημών) και το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών), ενώ στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας) φαίνεται ότι θα έχουμε αυξομειώσεις.

Χαμηλές θα είναι φέτος οι βάσεις και στις στρατιωτικές σχολές καθώς και σε αυτές απαιτούνταν κάποιο ή κάποια ειδικά μαθήματα.

Σύμφωνα πάντα με τα Νέα, τη μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να έχουν τα τμήματα που επηρεάζονται από τα Μαθηματικά, αλλά και από τη Φυσική, τη Βιολογία, τα Λατινικά και τα Αρχαία.

Παράλληλα, βέβαια, και οι υποψήφιοι των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας παρέδωσαν φέτος γραπτά χειρότερα από τα αντίστοιχα περσινά.

 

Η εξαίρεση

Υπάρχουν τμήματα ΑΕΙ που μπορεί να παρουσιάσουν φέτος πτώση ακόμη και μεγαλύτερη των 500 μορίων, με εκείνα των μεσαίων και χαμηλών βαθμολογιών, ωστόσο, να εμφανίζουν πιο συγκρατημένη πτωτική τάση.

Σε αυτή την πορεία, εξαίρεση θα αποτελέσουν – πιθανότατα – συγκεκριμένα οικονομικά τμήματα, τα οποία αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική τάση, κόντρα στο… ρεύμα. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια, παρά τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, στο οποίο υπάγονται τα οικονομικά (φέτος ήδη αναφέρθηκε ότι είχαμε μεγάλα ποσοστά αποτυχίας στα Μαθηματικά), καταγράφεται μια σταθερή ανοδική πορεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι αριστούχοι φέτος ήταν λιγότεροι σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Και τη φετινή χρονιά – δεύτερη χρονιά εφαρμογής του νέου εξεταστικού συστήματος για τα ΑΕΙ – θα επανεμφανιστούν οι περιπτώσεις τμημάτων με λιγότερους των 10 εισακτέους, επαναφέροντας τη συζήτηση για τη χωροταξική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων μας. Η διαδικασία, μάλιστα, αναμένεται φέτος να είναι ευκολότερη, αφού ο νέος νόμος – πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίστηκε πρόσφατα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Παιδείας να λάβει αποφάσεις για κλείσιμο ή συγχωνεύσεις τμημάτων μειωμένου ενδιαφέροντος, με σχετική ευελιξία.

 

 

 

Τα μόρια

Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι φέτος έχουμε διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των συνολικών μορίων, διαφορετικούς συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας ανά σχολή και νέα δεδομένα στον υπολογισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

«Οι μέρες των διακοπών για τους περισσότερους κυλούν πολύ γρήγορα, αλλά για τους υποψήφιους που έδωσαν Πανελλαδικές και για τις οικογένειές τους ο χρόνος κυλά πολύ αργά» είχε πει προ ημερών στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο, Αντώνης Φλωρόπουλος. «Αυτοί, μάλιστα, που βρίσκονται στα όρια της κατώτερης βάσης της σχολής που επιθυμούν να εισαχθούν αγωνιούν περισσότερο» είχε συμπληρώσει.

Ο ειδικός επισημαίνει ότι τα φετινά θέματα των Πανελλαδικών στα περισσότερα μαθήματα ήταν δυσκολότερα των αντίστοιχων του 2021. «Υπάρχει κάποια σχετική ένδεια στους αριστούχους, που εμφανίζονται λιγότεροι, αλλά αυτό αποτελεί μια όψη του εκπαιδευτικού μας συστήματος και όχι την ουσία, γιατί τελικά εισάγονται αυτοί που έγραψαν καλύτερα από τους άλλους, αφού ο αριθμός των θέσεων κάθε τμήματος είναι καθορισμένος. Ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων επηρεάζει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος, η οποία προκύπτει από το γινόμενο του συντελεστή που  ορίζει κάθε σχολή επί τον μέσο όρο των πανελλαδικών επιδόσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Η ΕΒΕ κάθε πεδίου κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με την περασμένη χρονιά και έτσι ο αριθμός αυτών που δεν θα καταφέρουν να πάρουν το εισιτήριο για καμία σχολή θα είναι πάνω από 30.000, παρόμοιος με τον περσινό».

 

Φέτος είναι η πρώτη φορά που οι βάσεις θα ανακοινωθούν τέλη Ιουλίου, ενώ κάθε χρόνο μέχρι σήμερα ανακοινώνονταν τέλη Αυγούστου.

 

 

Πηγή: in.gr /

  naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Διαμαρτυρία της Ε.Α.Α.Λ.Σ. για «σνομπάρισμα» της Μπέρμποκ στο ΛιμενικόΕλλάδα

Μια έκπληξη περίμενε πριν από λίγο τη Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο κτίριο της Δραπετσώνας, όπου κατέφθασε για να συναντηθεί κατ’ απαίτησή της αποκλειστικά με τ...

Μητσοτάκης στο CNN: O Ερντογάν να εστιάσει στην τουρκική οικονομία και όχι σε νεο-οθωμανικές φαντασιώσειςΕλλάδα

Συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN και τη δημοσιογράφο Julia Chatterley έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.   Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι μ...

Βουλή: Ψηφίζεται απόψε το πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον – Καταψηφίζει η αντιπολίτευσηΕλλάδα

Με τον εισηγητή του κυβερνώντος κόμματος να υπεραμύνεται των διατάξεων για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολ...

Λέσβος: Στρατιώτες δροσίζουν πελαργό με εγκαύματα στα πόδια από τη φωτιάΕλλάδα

Μεγάλο είναι το πλήγμα που έχουν υποστεί δεκάδες ζώα οικόσιτα αλλά και άγρια καθώς και πουλιά εξαιτίας της φωτιάς στην περιοχή της Βρίσας. Το πρωί στρατιώτες βρήκαν στην είσοδο του...

Προσωπικός γιατρός: Ανοίγει η πλατφόρμα από 1η Αυγούστου για εγγραφές πολιτώνΕλλάδα

Την Δευτέρα 1η Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα εγγραφής σε Προσωπικό Ιατρό για τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας πλην ...