ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελεύθερος με αναστολή και περιοριστικούς όρους ως το Εφετείο ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετά την καταδίκη του σε 12 χρόνια κάθειρξη

Ελεύθερος θα αφεθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, παρά την καταδίκη του σε 12 έτη κάθειρξης για δύο βιασμούς.

Το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση με τους εξής περιοριστικούς όρους:

 

 

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

Εμφάνιση τρεις φορές το μήνα σε ΑΤ

Εγγύηση 30.000 ευρώ.

 

 

Ο κατηγορούμενος άκουσε αμίλητος την απόφαση .

 
Η απόφαση ελήφθη με 4-3 πλειοψηφία. Δύο δικαστές και δύο ένορκοι τάχθηκαν υπέρ της αναστολής, ενώ κατά τάχθηκαν δύο ένορκοι και μία δικαστής.

 

Στο άκουσμα της απόφασης, άτομα που βρίσκονταν στο ακροατήριο ξέσπασαν σε έντονες διαμαρτυρίες.

 

Να σημειωθεί ότι η εισήγηση του εισαγγελέα ήταν να μη δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

 

«Να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση, καθώς είναι πιθανό να τελέσει νέα αδικήματα. Δεν αρκούν τυχόν περιοριστικοί όροι και δεν υπάρχει καμία αναγνώριση εκ μέρους του των πράξεων για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο», είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο εισαγγελέας.

 

12 χρόνια φυλακή για δύο βιασμούς επέβαλε το δικαστήριο στον Λιγνάδη

 

Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά συγχώνευση στον Δημήτρη Λιγνάδη.

 

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 4-3, με τους μειοψηφούντες να έχουν την άποψη ότι θα έπρεπε να επιβληθεί ποινή 11 ετών.

 

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το δικαστήριο αποφάσισε συνολικά ποινή 15 ετών για τους δύο βιασμούς, αλλά ο εισαγγελέας πρότεινε συγχώνευση, πρόταση που υιοθέτησε τελικά το δικαστήριο.

 

Aναλυτικά οι ποινές που αποφάσισε το δικαστήριο για τον Λιγνάδη

Συγκεκριμένα, και πριν από τη συγχώνευση ποινών, το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει την ποινή κάθειρξης 10 ετών στον Δημήτρη Λιγνάδη για τον βιασμό του ανήλικου ουκρανικής καταγωγής. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 4-3.

 

Για τον βιασμό του ανήλικου Αιγύπτιου, το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη πέντε ετών, με την απόφαση να λαμβάνεται και αυτή κατά πλειοψηφία 4-3.

 

Να σημειωθεί ότι το ανώτατο προβλεπόμενο όριο ποινής είναι τα 15 έτη, ενώ η μικρότερη προβλεπόμενη ποινή είναι της πενταετούς φυλάκισης.

 

Ο εισαγγελέας είχε προτείνει 12 έτη ποινή κάθειρξης, ενώ το δικαστήριο, ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση, είχε απορρίψει την αναγνώριση ελαφρυντικών.

 

Ενοχος για δύο βιασμούς, αθώος για τους άλλους δύο

Το δικαστήριο νωρίτερα αποφάσισε ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη για δύο από τους τέσσερις βιασμούς για τους οποίους κατηγορήθηκε.

 

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Παναγιώτα Γιούπη, ανακοίνωσε την ετυμηγορία των δικαστών.

 

Συγκεκριμένα, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή Λιγνάδη για δύο βιασμούς σε βάρος ανηλίκων, και την αθώωσή του για τον βιασμό ενός ενηλίκου και ενός ανήλικου αγοριού.

 

Το δικαστήριο αθώωσε τον σκηνοθέτη λόγω αμφιβολιών για την περίπτωση του πρώτου καταγγέλλοντος, κατά πλειοψηφία, και του τρίτου καταγγέλλοντος ομόφωνα, ο οποίος τον είχε μηνύσει για βιασμό, ωστόσο δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο να υποστηρίξει την καταγγελία του.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών με πλειοψηφία 5-2 για τον πρώτο από τους βιασμούς ανηλίκων που του αποδίδονται με χρόνο πράξης το 2011, κρίθηκε επίσης ομόφωνα αθώος για τον βιασμό το 2018 του ενηλίκου, ο οποίος δεν προσήλθε στο δικαστήριο να καταθέσει.

 

Το δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον Δημήτρη Λιγνάδη με πλειοψηφία 4-3 για πράξη βιασμού κατά ανηλίκου που φέρεται να τελέστηκε το 2015, ενώ η μειοψηφία για την πράξη αυτή, που ήταν η πρόεδρος, ένας ένορκος και ένας δικαστής, είχε την άποψη ότι πρέπει να κριθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.

 

Επίσης, κρίθηκε ένοχος με πλειοψηφία 5-2 για βιασμό ανηλίκου το 2015, τον οποίο φιλοξένησε στο σπίτι του. Μειοψηφία για την υπόθεση αυτή ήταν η πρόεδρος και ένας δικαστής, οι οποίοι θεώρησαν ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του σκηνοθέτη για τρεις πράξεις βιασμού σε βάρος ανήλικων ανδρών, ενώ είχε ζητήσει ο κατηγορούμενος να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών για την τέταρτη καταγγελία ενός ενηλίκου, ο οποίος δεν εμφανίστηκε τελικά στο δικαστήριο να καταθέσει.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Τσιόδρας: Γιατί δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα – Οι παραλλαγές είναι 5 αλλά θα δούμε περισσότερεςΕλλάδα

Η πανδημία του κορονοϊού είναι εδώ για να μείνει και αναμένουμε πιθανώς επιδείνωση των επιπτώσεων. Προς το παρόν οι παραλλαγές είναι πέντε, αλλά μπορεί να δούμε περισσότερες, καθώς...

Μαίνεται η μεγάλη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Παλαιοχώρι Μαραθόκαμπου ΣάμουΕλλάδα

  Σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στο Παλαιοχώρι Σάμο μετά το μεσημέρι.  Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Η φωτιά, σύμφωνα με την πυροσβ...

Συνετρίβη πυροσβεστικό ελικόπτερο με τετραμελές πλήρωμα που επιχειρούσε στη φωτιά της ΣάμουΕλλάδα

Αγνοούνται τρεις αλλοδαποί και ένας Έλληνας που ήταν το πλήρωμα του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Mi 8  Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με συμμετοχή ενός UAV Heron και ενός ελικ...

Δικαιώθηκε η Μυρτώ της Πάρου: Το ΣτΕ αποφάσισε ότι δικαιούται αποζημίωση από το Ελληνικό ΔημόσιοΕλλάδα

Αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο δικαιούται η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη ( η Μυρτώ της Πάρου) η οποία στις 22 Ιουλίου 2012 δέχθηκε άγρια επίθεση και βιάστηκε από τον Πακιστανό, Αχμέτ Β...

Δίκη Λιγνάδη: Συνολικά 12 χρόνια για τους δύο βιασμούς – Η τελική απόφασηΕλλάδα

Το δικαστήριο επέβαλε τελική ποινή στον Δημήτρη Λιγνάδη δώδεκα χρόνια κάθειρξη κατά πλειοψηφία 4-3. Ένας ένορκος, η πρόεδρος του δικαστηρίου και μια τακτική δικαστής είχαν τη γνώμη...