ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σαρώνει τα πάντα ο κορωνοϊός: 60% αύξηση στα κρούσματα και 28% στους θανάτους μέσα σε 7ημέρες- Ποια νησιά είναι στο «κόκκινο»

Μία πιο λεπτομερής εικόνα με περισσότερα στοιχεία για το νέο πανδημικό κύμα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η χώρα μας δίνει η 108η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου.

Η συγκεκριμένη έκθεση αφορά τα στοιχεία που καταγράφηκαν σε κρούσματα, θανάτους, διασωληνωμένους και εισαγωγές από τις 23 μέχρι τις 29 Ιουνίου όπου και ξεκίνησε να διαφαίνεται σημαντικά η αύξηση ειδικά στις διαγνώσεις με covid.

Παρά το γεγονός πως τα μοντέλα των ειδικών δείχνουν μεταβολή της επιδημιολογικής κατάστασης τις τελευταίες εβδομάδες, η καμπύλη κινείται ανοδικά από την συγκεκριμένη περίοδο και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα που τα κρούσματα κινούνται στην τάξη των 20.000 ημερησίως, γεγονός που υποδηλώνει πως τα ενεργά κρούσματα μπορεί να φτάνουν και τα 200.000.

Ειδικά στην παρακάτω έκθεση παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα (σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) κατά 59,6% καθώς και αύξηση στους θανάτους κατά 27,5%. Σταθερός είναι ο αριθμός των διασωληνώσεων καθώς η μεταβολή είναι μόλις 1,1%. Τέλος ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι τα 37 έτη, παρά το γεγονός πως οι ειδικοί τονίζουν πως οι νέοι είναι εκείνοι που κολλάνε περισσότερο από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Σημαντική η αύξηση του δείκτη θετικότητας

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 29 Ιουνίου σε 1,35, εμφανίζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση (1,32).

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ υποδεικνύουν επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σημαντικά σε 12,07% το 7ήμερο 20 – 26 Ιουνίου, από 8,77% (το προηγούμενο 7ήμερο).

Σχεδόν 60% αύξηση στα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα

Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 12.529 κρούσματα, από 7.873 στην προηγούμενη έκθεση, καταγράφοντας σημαντική αύξηση +59,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 61,2% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 8,0% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων: 37

Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 37 έτη.

27,5% αύξηση στους θανάτους

Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εμφάνισε αύξηση +27,5% σε 12,6 (από 9,9 στην προηγούμενη έκθεση), και το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ κατέγραψε οριακή μεταβολή +1,1% σε 95 (από 94 στην προηγούμενη έκθεση).

Σταθεροποίηση η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ

Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (24.6.22) για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση σε 29% (από 29% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 35% και 29% αντίστοιχα (από 38% και 43% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

Στο επίπεδο 4 Ηράκλειο, Λήμνος, Κάρπαθος, Μύκονος

Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (28/6/2022), η Ελλάδα με 2.913 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους βρίσκεται στην 11η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 2.467. Ο ρυθμός διπλασιασμού1 των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 155 ημέρες (από 151 ημέρες) και των θανάτων σε 263 (από 258 ημέρες), σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Επιδημιολόγων (20/6/2022), καμία Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) δεν κατατάσσεται στο επίπεδο πολύ υψηλού κινδύνου (επίπεδο 5) και 4 ΠΕ Ηρακλείου, Καρπάθου, Λήμνου και Μυκόνου κατατάσσονται στο επίπεδο υψηλού κινδύνου (επίπεδο 4).

 

Πηγη:ingr

Διαβάστε επίσης

Έντονη αντίδραση της Αθήνας στον προκλητικό χάρτη Μπαχτσελί που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχίαΕλλάδα

Η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό αποτελεί ιδιαίτερα επιθετικ...

Τσίπρας στο Γ.Ν Ικαρίας: Εικόνα εγκατάλειψης - Η κυβέρνηση απαξιώνει το ΕΣΥ - Να δοθούν κίνητρα για να έρθουν γιατροίΕλλάδα

«Να σταματήσει η εγκατάλειψη του ΕΣΥ και να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς και προσωπικό», ήταν το βασικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψη του στο Γενικό Νοσοκομείο της Ικαρία...

Ποια τα συχνότερα συμπτώματα της long covid: Γιατί πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν ειδικές δομές – Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγείΕλλάδα

Συναγερμός για τη long covid – Γιατί η πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει επειγόντως δομές «Ο  κορονοϊός  θα τελειώσει κάποια στιγμή, αλλά οι ασθενείς που θα έχουν  ανάγκη παρακολούθη...

Νέα πρόκληση από Ακάρ: “Έχουμε κάνει τα σχέδια μας στο Αιγαίο και την Κύπρο”Ελλάδα

  Στο στόχαστρο του Χουλουσί Ακάρ βρέθηκαν για ακόμα μία φορά η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας να χαρακτηρίζει “αγενή” τον πρωθυπουργό και μοι...

Κορονοϊός: Γιατί σταματά την καθημερινή ενημέρωση για τα κρούσματα ο ΕΟΔΥΕλλάδα

Εξηγήσεις γιατί έπαψε να ενημερώνει σε καθημερινή βάση για τα κρούσματα του κορονοϊού, έδωσε σήμερα η Διοίκηση του ΕΟΔΥ. Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ αποφάσισε αιφνιδιαστικά να διακόψει...

Κόρη ασθενούς τα έκανε γυαλιά-καρφιά στο «Αλεξάνδρα» – Χτύπησε μαία με γλάστραΕλλάδα

Από θαύμα δεν είχαμε σήμερα πρωί σοβαρό τραυματισμό συναδέλφων μαιών στο νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ». Συγκεκριμένα γυναίκα ασθενής της γυναικολογικής κλινικής μεταφέρθηκε στην ΑΝΑΝΗΨΗ γ...