ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τάσεις MRB: Προβάδισμα 7,2% της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου – Ποια θεωρούνται τα βασικότερα προβλήματα

Προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου δίνουν στην κυβέρνηση,  οι τάσεις της MRB που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης.

Στην έρευνα, που διεξήχθη από τις 22 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου 2022, αποτυπώνεται επίσης η καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού και η εμπιστοσύνη των πολιτών στα κόμματα για να λύσουν τα προβλήματα. Αποτυπώνονται επίσης τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το 61,4% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Προβάδισμα 7,2% της ΝΔ

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται το κόμμα της ΝΔ λαμβάνοντας το 29,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1% (Διαφορά 7,2%).

Στην τρίτη θέση με διψήφιο ποσοστό βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (12,2%), στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ (4,7%), στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση (4,5%) και στην έκτη θέση το Μέρα25 (3,1%).

Το 7% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψήφιζαν άλλο κόμμα, ενώ η «Αδιευκρίνιστη ψήφος», αγγίζει το 14% («Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 9,7% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 4,3%). 

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 33,8% απαντά η ΝΔ, το 30% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 24,2% κανένα κόμμα.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 40,5% απαντά ΝΔ και το 37,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 40, 1% και ο Αλέξης Τσίπρας 30,1%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 25,1%. 

Παράσταση νίκης

Μεγάλη παραμένει,  η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στην παράσταση νίκης με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 44,7% και τον ΣΥΡΙΖΑ 22,3%, μια διαφορά, δηλαδή, της τάξης του 22,4% αν και η «ψαλίδα» μικραίνει υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Το 61,4% θεωρεί πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Ιδιαίτερα ανήσυχοι φαίνεται πως είναι οι πολίτες για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Το 61,4% των ερωτηθέντων απαντά ότι το θεωρεί «πολύ» και «αρκετά» πιθανό. 

Βασικότερο πρόβλημα η ακρίβεια

Η έρευνα επιχειρεί να καταγράψει και τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες αλλά και το αν και κατά πόσο είναι αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι για το μέλλον με τα μηνύματα να μην είναι ευοίωνα.

Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας οι πολίτες τοποθετούν στην κορυφή αυτό της ακρίβειας (54,3%), η υγεία (40,5%), η ανεργία (34,9%), η ανάπτυξη (20,5%) και η πανδημία (20,1%).

Στην αξιολόγηση των πολιτών ακολουθούν ως προβλήματα η παιδεία, η φορολογία, το μεταναστευτικό, τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής και η εγκληματικότητα. 

 
 

Διαβάστε επίσης

Δύο νεκροί, ηλικίας 22 και 25 ετών, σε ισάριθμα τροχαία στη Νέα ΦιλαδέλφειαΕλλάδα

Δύο νεαρά άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ισάριθμα τροχαία δυστύχημα που συνέβησαν τα ξημερώματα, στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας.    Ειδικότερα, στο πρώτο περιστατικό, το όχημα που...

Φήμες από το ελληνοαμερικανικό λόμπι ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει προσάρτηση των Κατεχομένων στις 20 ΙουλίουΕλλάδα

Ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, προχώρησε σε ...

"Attica. Culture in a Word": Το νέο video για την προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού από την Περιφέρεια ΑττικήςΕλλάδα

  H Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει στο διεθνές ταξιδιωτικό κοινό, το νέο video για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού στην Αττική με τίτλο: « Attica . Culture in a Word »   Γ....

ΔΣΑ: Θα ελέγχονται πειθαρχικά οι δικηγόροι που σχολιάζουν υποθέσεις στα τηλεοπτικά παράθυραΕλλάδα

Πειθαρχικοί έλεγχοι για δικηγόρους που ανά τακτά χρονικά διαστήματα εμφανίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και προβαίνουν σε σχολιασμό υποθέσεων.   Αυτό τόσο για υποθέσεις που χε...

Η τουρκική παραβατικότητα στην ατζέντα της συνάντησης Δένδια με Αμερικανούς βουλευτέςΕλλάδα

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής, Gregory Meeks, καθώς και μέλη του Σώματος είχε την Πέμπτη ο  υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας...

Προσωρινά κρατούμενος ο 35χρονος που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκουΕλλάδα

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε , μετά την απολογία του, ο 35χρονος Γεωργιανός ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης κόρης της συντρόφου του, στη Θεσσαλονίκη ....

Κορυδαλλός: Συγκινητική επίδειξη μόδας με μοντέλα τις ίδιες τις κρατούμενεςΕλλάδα

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική η ημέρα για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, ειδικά για το συγκρότημα του Κορυδαλλού. Όχι για κάποιο «σκληρό» γεγονός, για έναν ποινικό που ...

Ξάνθη: Τραγωδία με ηλικιωμένο – Προσπάθησε να σώσει το εγγονάκι του και πνίγηκεΕλλάδα

Παππούς επιχείρησε να σώσει το εγγόνι του που είχε παρασυρθεί από κύματα σε παραλία της Σκάλας Αβδήρων, στην Ξάνθη, αλλά δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να πνιγεί. Αναλυτικότερα, σύμ...