ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων από τον Ν. Δένδια στον απόηχο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Προβληματισμό εκφράζει η αντιπολίτευση για τη στήριξη από την πλευρά του ΝΑΤΟ στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Συμμαχίας στη Μαδρίτη καθώς και για τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Νωρίτερα σήμερα έγινε η ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής από τον Νίκο Δένδια.

Tο στίγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών με την ενημέρωση που έκανε στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων επισημαίνοντας σε όλους πως δεν ισχύουν τα υπερκέρδη που λέγεται ότι είχε η Τουρκία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ενώ έκανε έκκληση για ομόνοια και ομοψυχία στα εθνικά θέματα. 

«Αυτό που πρέπει να βγει ως συμπέρασμα είναι ένα: Η Ελλάδα οχυρώνει την ειρήνη της, διευρύνει συμμαχίες, υπογράφει νέες συμμαχίες και θωρακίζει την άμυνα της» τόνισε o πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Από εκεί και πέρα, υπογράμμισε, «στέλνει ένα μήνυμα παντού σε εταίρους, φίλους, συμμάχους και γείτονες, ότι η εθνική κυριαρχία, η εθνική μας ανεξαρτησία και η ασφάλεια του ελληνικού λαού είναι αδιαπραγμάτευτα, και αυτό αποτελεί και την εθνική γραμμή της χώρας, που είναι και η κόκκινη γραμμή την οποία θέτουν όλοι οι Έλληνες».

 

Ιστορική χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών.

 

«Με ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Πρόκειται για μια ιστορική σύνοδο, που κλήθηκε να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που απορρέουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνει η ελληνική πλευρά την υπογράμμιση του σταθερού πλαισίου της νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου, στο οποίο πρέπει να κινείται η Συμμαχία και όλα τα κράτη-μέλη της. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ευθυγράμμιση εν τέλει και της Τουρκίας, τουλάχιστον εκεί, με αυτές τις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Δ. Καιρίδης.

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν είναι χρήσιμο και καλό «να αναπαράγεται μια τουρκική προπαγάνδα για δήθεν επιτυχία της άλλης πλευράς» και επισήμανε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι χώρες δικαίου, παραμένουν χώρες δικαίου και η συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ εξυπηρετεί το εθνικό ελληνικό συμφέρον ως φίλες χώρες που ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της Συμμαχίας.

Η ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών άρχισε με τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο. Σε δηλώσεις του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ είπε πως η εξωτερική πολιτική του Πρωθυπουργού χαρακτηρίζεται απόανατροπή παγίων δογμάτων της διπλωματίας μας, εγκατάλειψη της πολυδιάστατης και ενεργητικής πολιτικής και επιστροφή στο δόγμα που χρησιμοποιούσε η ελληνική δεξιά την περίοδο του εμφυλίου, της Ελλάδας ως προκεχωρημένου φυλακίου.

 

«Η απόφαση για να λάβουν η Φινλανδία και η Σουηδία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και να εναπόκειται τώρα στα εθνικά κοινοβούλια να κυρώσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, έχει χαρακτηριστικά ιστορικής απόφασης» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος. Προσέθεσε ότι «είναι λάθος η συζήτηση να παρεκκλίνει προς άλλα θέματα και επειδή ενημερώθηκα για το ακριβές κείμενο της Συμφωνίας που υπεγράφη στη Μαδρίτη, ειδικά για αυτά τα θέματα, και ειδικά σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, κανείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και πολύ ενημερωμένος πριν λέει οτιδήποτε στο δημόσιο διάλογο».

 

Την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματος του στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασε ο αρμόδιος τομεάρχης, μέλος του Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, στον ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που είχαν για τη Σύνοδο της Μαδρίτης. Ανέφερε δε μετά την συνάντηση ότι η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βάζουν τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους.  Έκανε επίσης λόγο για επικίνδυνες  εξελίξεις και πως στην πράξη έχει καταρριφθεί ο μύθος ότι ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και ΕΕ παρέχουν προστασία.

 

Επικριτικός στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εμφανίσθηκε ο τομεάρχης της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον Νίκο Δένδια. Σε δηλώσεις του τόνισε πως ο κ Ερντογάν κέρδισε αρκετά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και επεσήμανε πως είχαμε μια περίεργη στροφή του ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας. Επικριτικός ήταν και για το θέμα που προέκυψε με το σήμα ΤurkAegian και τους χειρισμούς για να αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με τη Σοφία Σακοράφα, εκπρόσωπο του ΜέΡΑ25, η Τουρκία πήρε όσα ζήτησε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να βάλει τα όρια της. Ακόμη εξέφρασε τις ανησυχίες του κόμματος της για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας από την Αθήνα καθώς και για το ζήτημα του εμπορικού σήματος TurkAegian.

Πηγές: ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φρύσσα/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Δένδιας μετά την ενημέρωση των κομμάτων: Τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμούΕλλάδα

Την παράκληση τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πέρας της ενημέρωσης των ...

Την αποφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη υπό όρους προτείνει η εισαγγελέας της έδραςΕλλάδα

Την αποφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη και την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του ηθοποιού με περιοριστικούς όρους πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο...

Πάτρα: Εγγραφα των ιατροδικαστών για το θάνατο της Μαλένας και της ΊριδαςΕλλάδα

Αποσπάσματα από το πόρισμα των ιατροδικαστών για τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο τη Μαλένα και την Ιριδα, των δύο κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη, αποκαλύπτει το in. Τα αποκαλ...

Κυρ. Μητσοτάκης – ΔΥΠΑ: 6.500 επιπλέον θέσεις για άνεργους από 55 ετών – Νέο πρόγραμμα για άνω των 45 ετώνΕλλάδα

Την επέκταση του προγράμματος απασχόλησης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 55 έως 67 ετών ώστε να δημιουργηθούν 6.500 επιπλέον θέσεις εργασίας και την έναρξη ...

Διάβημα διαμαρτυρίας από τον ΓΓ του ΥΠΕΞ για την απέλαση των Ελλήνων διπλωματών από τη ΡωσίαΕλλάδα

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη προχώρησε χθες ο ΓΓ του ΥΠΕΞ για την απέλαση των Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ, στις 27 Ιουν...

Νέα στοιχεία για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη στο Ειδικό ΔικαστήριοΕλλάδα

Στο Ειδικό Δικαστήριο αλλά όχι για τη Novartis παραπέμφθηκαν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα δικαστεί για το κακούργη...