ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Μέχρι πριν 3 χρόνια δεν μιλούσα καν ελληνικά», λέει ο Ιρανός πρόσφυγας που αρίστευσε

Ο Kourosh έφτασε πριν από τρία χρόνια με την οικογένειά του στη Λέσβο από το Ιράν, μέσα σε μια βάρκα μαζί με άλλους πρόσφυγες, έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες και κακουχίες. Σήμερα, αρίστευσε στις Πανελλήνιες, γράφοντας 20 στα Μαθηματικά, 20 στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην Έκθεση. Ένα παιδί που μόλις πριν από τρία χρόνια δεν μιλούσε καν την ελληνική γλώσσα. H χαρά και η υπερηφάνεια όλων όσων βρεθήκαμε δίπλα σε αυτό το παιδί δεν περιγράφεται.

Η Τρίτη ήταν μια πολύ όμορφη ημέρα για εμένα και την οικογένειά μου. Οι γονείς μου έκλαιγαν και έμειναν άφωνοι.Είχα θέμα με τη γλώσσα. Στην Έκθεση, ακόμα και με τόσο διάβασμα που είχα κάνει, υπήρξαν λέξεις και φράσεις που δεν τις ήξερα. Οπότε πως θα απαντούσα στα ερωτήματα χωρίς να ξέρω τι σημαίνουν οι λέξεις; Αυτή τη χρονιά δεν ήμουν σίγουρος ότι θα μπορούσα να δώσω Πανελλήνιες. Δεν είχα χαρτιά, δεν είχα ταυτότητα, τίποτα. Πολλοί άνθρωποι από το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Μετανάστευσης με βοήθησαν ώστε μπορέσω να πάρω επίσημα έγγραφα και να δηλώσω συμμετοχή στις εξετάσεις. Χωρίς τους καθηγητές μου, τους συμμαθητές μου και του ανθρώπους του υπουργείου δεν θα ήμουν εδώ λέει ο αριστούχος μαθητής από το Ιράν.

Το παιδί έφθασε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Λέσβο το 2019 μαζί με την οικογένειά του, (πατέρας-μητέρα- μικρότερος αδερφός) μέσω Τουρκίας μετά από πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες να περάσουν με βάρκα.Αρχικά μεταφέρθηκαν στην Μόρια όπου έμειναν μέχρι την καταστροφή της, έπειτα έμειναν στο Καρά Τεπέ και στη συνέχεια για λίγο χρονικό διάστημα στο Μαυροβούνι όπου και νοίκιασαν σπίτι. Η οικογένεια μετά από αρκετές δυσκολίες, κατάφερε να πάρει άσυλο. Ο Kourosh είναι 18,5 ετών, είχε ξεκινήσει κανονικά την φοίτηση του σχολείου στο Ιράν, αλλά λόγω εχθροπραξιών και κινδύνου διέφυγαν στην Ελλάδα. Το παιδί αναγκάστηκε να φοιτήσει στην 1η Λυκείου δύο φορές (μια στο Ιράν και μια στο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης) .Από την αρχή που έφτασε στην Λέσβο εγγράφηκε στο σχολείο και συγκεκριμένα στο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης. Μετά από ενημέρωση για τις υπηρεσίες των Παιδικών Χωριών SOS στο νησί, οι γονείς του εξέφρασαν την επιθυμία να εγγράψουν το παιδί στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.Από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 το παιδί παρακολουθούσε μαθήματα στο πλαίσιο του προγράμματος υποστήριξης προσφύγων που τρέχει ο Οργανισμός στο ΚαραΤεπέ σε ‘Εκθεση, Μαθηματικά και Βιολογία.Οι εκπαιδευτικοί των Παιδικών Χωριών SOS ανέλαβαν την προετοιμασία του για την εισαγωγή του στο Πρότυπο Λύκειο της Λέσβου, όπου και τα κατάφερε σημειώνοντας μια από τις πιο υψηλές βαθμολογίες.Εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, η τοπική ομάδα συνέχισε αδιάκοπα την υποστήριξή του στα μαθήματα μέσω distance learning.

Ήρθα στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2019 με μια βάρκα μαζί με άλλους πρόσφυγες.Ήταν νύχτα , φοβόμουν πολύ , δεν θα τη ξεχάσω ποτέ εκείνη τη νύχτα.Απο την Τουρκία στην Ελλάδα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα.Κάναμε 50 ημέρες για να φτάσουμε στην Ελλάδα. Φτάσαμε στη Μυτιλήνη, μείναμε στη Μόρια για λίγο καιρό και μετά στο Καρά Τεπέ.Οι συνθήκες ήταν καλύτερες και προσπαθούσα να μάθω τα ελληνικά, να μιλήσω με τους εργαζόμενους ώστε να αρχίσω να μαθαίνω την ελληνική γλώσσα. Μέχρι την τελευταία μέρα πήγαινα σχολείο , ήμουν μόνος μου με τον καθηγητή τις τελευταίες μέρες , δεν ερχόταν κανείς άλλος.Θέλω να περάσω στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη και να δουλέψω στην Ελλάδα.

Τα Παιδικά Χωριά SOS του παρείχαν υποστήριξη και για την προετοιμασία των πανελληνίων εξετάσεων στην Έκθεση, καθώς και του εξασφάλισαν όλα τα σχετικά εκπαιδευτικά υλικά που χρειαζόταν (σχολικά βοηθήματα, τσάντες κτλ).Ο μικρότερος αδερφός του – 16 ετών σήμερα- είναι εγγεγραμμένος στα υποστηρικτικά μαθήματα που προσφέρουν τα παιδικά χωριά SOS σε Αγγλικά, Μαθηματικά και Ελληνικά.Η μεγαλύτερη αδερφή του ζει και σπουδάζει στο Ιράν στο Πολυτεχνείο.Οι γονείς του ζουν και εργάζονται στην Μυτιλήνη.Ο Kourosh φοβούμενος την αποτυχία του στην πανελλήνιες, έκανε αίτηση σε δύο αμερικάνικα πανεπιστήμια σε πολυτεχνειακές σπουδές, όπου έγινε δεκτός με υποτροφία.Στόχος του είναι η εγγραφή του στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης, καθώς πολλοί από τους φίλους του διαμένουν στην πόλη.Τα Παιδικά Χωριά έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν να τον υποστηρίζουν, καλύπτοντας τη διαμονή του στη Θεσσαλονίκη, στη Στέγη Νέων που διαθέτουν.

Ο Kourosh ήταν ένα από τα παιδιά που υποστηρίξαμε μαθησιακά από το 2019 μέσω του εκπαιδευτικού μας προγράμματος στο Καρά Τεπέ Μυτιλήνης και αναλάβαμε την προετοιμασία του για την εισαγωγή του στο Πρότυπο Λύκειο της Λέσβου, όπου και τα κατάφερε σημειώνοντας μια από τις πιο υψηλές βαθμολογίες.

Σε όλη την πορεία του μέχρι τις Πανελλήνιες ήμασταν κοντά του, εξασφαλίζοντάς του τα απαραίτητα εκπαιδευτικά υλικά και παρέχοντάς του υποστήριξη όπου χρειαζόταν.

Τα Παιδικά Χωριά SOS, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό του, καλύπτοντας τη διαμονή του στη Θεσσαλονίκη, στη Στέγη Νέων που διατηρούν, έτσι ώστε να ξεκινήσει τις σπουδές του με ένα ακόμη εφόδιο, αναφέρουν στο protothema.gr οι άνθρωποι που τον αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμ, από τα παιδικά χωριά SOS.

Πηγή: TheMamagers.gr , Protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Γεωργιάδης: Τον αδειάζουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου - "Δεν είχαμε καμία οδηγία"Ελλάδα

Με μία ανακοίνωση-καταπέλτη ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του Υπουργείου Εμπορίου αφήνει σαφέστατες αιχμές κατά του Αδωνι Γεωργιάδη για την υπόθεση του εμπορικού σήματος Turkaegean....

Ενημέρωση των κομμάτων από τον Ν. Δένδια για θέματα εξωτερικής πολιτικήςΕλλάδα

Συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή 1η Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκο...

Νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Τι «βλέπουν»  κυβέρνηση και αντιπολίτευσηΕλλάδα

Με διαφορετικό τρόπο … διαβάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση τα όσα έλαβαν χώρα στην Μαδρίτη, μετά και το «ναι» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη  Σουηδίας και...

Η Ελλάδα καταθέτει επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 20+20 υπερσύγχρονων μαχητικών F-35Ελλάδα

Επίσημο αίτημα υποβάλλει μέσα στις επόμενες ώρες η Ελλάδα προς τις ΗΠΑ, για την απόκτηση των μαχητικών F-35. Η χώρα μας, στο αίτημά της, ζητά να δεσμευτεί μια μοίρα 20 μαχητικών, κ...