ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σήμερα η Σύνοδος ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, παρουσία Σολτς, Μισέλ -Τα μηνύματα που θα στείλει ο Μητσοτάκης

Υπό την παρουσία του Όλαφ Σολτς, πραγματοποιείται σήμερα η Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη.

Της ετήσιας Συνόδου Κορυφής (SouthΕast Europe Cooperation Process – SEECP) θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 17.40, ενώ πέραν της Ελλάδας, συμμετέχουν επίσης η Αλβανία, η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.


Σημαντική ευκαιρία η Σύνοδος
Η διεξαγωγή, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης δίνει την ευκαιρία για την ανάδειξη της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και του ηγετικού ρόλου που διαδραματίζει στο πεδίο αυτό. Η παρουσία του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ύστερα από πρόσκληση του πρωθυπουργού, αναβαθμίζει την σημασία της Συνόδου και των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής. Η χαμηλή εκπροσώπηση της Τουρκίας, που αποφάσισε να συμμετάσχει την τελευταία στιγμή με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί, δείχνει την απομόνωση στην οποία περιέρχεται έναντι της Δύσης, με απόφαση της ηγεσίας της. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να προβάλει τα επιχειρήματα της στο ανώτατο επίπεδο και να προβάλει την αξία των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή τις οποίες οικοδομεί με όλους πλην της Τουρκίας εξαιτίας της προκλητικότητας και της παραβατικότητας της.

Για τον πρωθυπουργό, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, είναι επίσης ευκαιρία για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με όλους τους ηγέτες για το μέλλον της περιοχής ενόψει και των συζητήσεων που θα γίνουν στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια – η στήριξη της ενταξιακής προοπτικής των οποίων αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας – αλλά και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Δείπνο Μητσοτάκη στους ηγέτες
Στις 20.00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Μάλιστα, η εν λόγω Σύνοδος Κορυφής αποκτά αυτομάτως ξεχωριστή σημασία, από τη στιγμή που το «παρών» θα δώσει και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, έπειτα από τιμητική πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Στο πλαίσιο της περιοδείας του κ. Σολτς στα Βαλκάνια, ο Έλληνας πρωθυπουργός τον προσκάλεσε να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και να παρακαθίσει στο δείπνο με όλους τους Βαλκάνιους ηγέτες.

«Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρξε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων και θεωρούμε ότι αυτή η εταιρική ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστεί και σε αυτό το ταξίδι», είχε δηλώσει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη.

Θετική εξέλιξη και δυνατό διπλωματικό «εργαλείο»
Η Τουρκία, που ήταν αβέβαιο αν θα παρευρισκόταν στη Σύνοδο λόγω της παύσης επικοινωνίας με την Ελλάδα, ενημέρωσε τελικά ότι θα στείλει αντιπροσωπεία υπό τον Φαρούκ Καϊμακτσί, υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις,

Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, δεδομένης της έντασης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αν και δεν αναμένεται αλλαγή του γενικότερου κλίματος.


Ο Ερντογάν, μετά την ακραία ρητορική κατά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού, δεν θα μπορούσε πλέον να κρατήσει την υπόσχεση του, αλλά δεν μπορούσε να αγνοήσει και μια Σύνοδο στην οποία θα παρευρεθούν όλοι οι ηγέτες των Βαλκανικών χωρών, αλλά και ο Γερμανός καγκελάριος.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, που το παρών θα δώσουν ως υψηλοί προσκεκλημένοι και παρατηρητές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καθώς και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Σύνοδος Κορυφής στη Θεσσαλονίκη είναι σημαντική και λόγω του ότι πέφτει πάνω της η σκιά της Ουκρανίας. Στις 24 Ιουνίου, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ και είναι πολύ σημαντικό αν θα της δοθεί στάτους pro candidate ή candidate. Αν πάρει το δεύτερο, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις Βαλκανικές χώρες, οι οποίες βρίσκονται εδώ και χρόνια στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ουδείς θέλει να δει χολωμένες χώρες, όπως η Αλβανία ή η Βόρεια Μακεδονία να απομακρύνονται από την Ευρώπη και να πέφτουν στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Έρευνα: Τριπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου λόγω Covid-19 για ανεμβολίαστους με καρδιακή ανεπάρκειαΕλλάδα

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από Covid-19, σε σχέση με όσους εμβολιαστεί και με ενισχυτικ...

Ζηρίνειο: Φόβοι για «φρένο» στους αγώνες Στίβου στο γήπεδο της ΚηφισιάςΕλλάδα

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μπει φρένο σε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις λόγω ενός νέου σχεδιασμού στο Ζηρίνειο Στάδιο Κηφισιάς. Η αδυναμία διεξαγωγής αγώνων Στίβου ενδέχεται να ...

Ολυμπία Οδός: Εφιστά την προσοχή των οδηγών ενόψει τριημέρου Αγίου ΠνεύματοςΕλλάδα

Αυξημένη προσοχή συνιστά στους οδηγούς η Ολυμπία Οδός ενόψει της εξόδου του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, καθώς εκτός από την κίνηση λόγω της αργίας, και ο καιρός προβλέπεται άστα...

Σε ετοιμότητα η Αθήνα μετά τις πρωτοφανείς προκλήσεις Ερντογάν – Οι επόμενες κινήσειςΕλλάδα

Η Αθήνα επιδίδεται σε συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε τουρκική πρόκληση. Κρατών...

Ξεκίνησε για πρώτη φορά στη χώρα η λειτουργία Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑΕλλάδα

Παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας recycle attica . gr - Οι Δήμοι που ανακηρύχτηκαν «πρωταθλητές» στην ανακύκλωση Γ. Πατούλης: «Δ ίνουμε καθημερινά λογαριασμό στους πολίτες. Δι...

 Γεμίζουν με μωβ μέδουσες οι ελληνικές θάλασσες -Το «πρωτόκολλο» σε περίπτωση τσιμπήματος, ωκεανολόγος εξηγείΕλλάδα

Εξαπλώνονται οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες, ενώ σε ορισμένες περιοχές παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις, προκαλώντας ανησυχία στους λουόμενους, καθώς το τσίμπημά τους ε...

Ωμές απειλές Ερντογάν και στα ελληνικά: Η ακραία πρόκληση στο twitter και το «τελεσίγραφο» της ΣμύρνηςΕλλάδα

  Ο Τούρκος πρόεδρος καλεί προκλητικά την Ελλάδα να... «συνετιστεί», απειλώντας ότι διαφορετικά θα υπάρξουν «αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν» -...