ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κλίμα…πολέμου στα πρωτοσέλιδα- Για ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων ενόψει τουρκικής εισβολής σε νησιά, κάνουν λόγο κυβερνητικές διαρροές

Πολεμικό κλίμα καλλιεργούν, σήμερα, τα περισσότερα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων, με αποκαλύψεις ακόμα και για την πιθανότητα τουρκικής εισβολής σε νησιά του Αιγαίου, κάτι που, σύμφωνα με την “Εστία” προκύπτει και από χάρτη-σοκ του υπουργείου Εξωτερικών που έχει διανεμηθεί σε ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό προκειμένου να διεθνοποιήσουν τις απειλές της Τουρκίας.

 

Οι περισσότερες εφημερίδες συμπίπτουν ως προς το ότι έχουμε ήδη εισέλθει σε μία εξαιρετικά κρίσιμη θερινή περίοδο κατά την οποία δεν αποκλείεται ένα θερμό επεισόδιο εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται πιεζόμενος από τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιήσει το θέμα των τουρκικών απειλών με υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να αντιδρά εν θερμώ στις πρόσφατες ανακοινώσεις και δηλώσεις αξιωματούχων στις ΗΠΑ και την Ε.Ε, μετά και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, και πως τελεί υπό την πίεση της συνασπισμένης αντιπολίτευσης με φόντο τις τουρκικές εκλογές το αργότερα σε ένα χρόνο.

Η “Καθημερινή”, μάλιστα αναφέρει πως εν γνώση των ελληνικών αρχών είναι ακόμα και σχέδιο νέα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού με πιθανή απόβαση μεταναστών σε βραχονησίδα, ώστε να ενεργοποιηθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και δι’ αυτού του τρόπου να αμφισβητηθούν νησιά και να τεθεί θέμα γκρίζων ζωνών και ελληνικής κυριαρχίας.

Οι εφημερίδες περιγράφουν αυξημένη ετοιμότητα στις ένοπλες δυνάμεις για πιθανή, όπως λένε, σύγκρουση με την Τουρκία. Το κλίμα που καλλιεργείται έχει βεβαίως ως βάση την μεγάλη ένταση των προκλήσεων εκ μέρους της Άγκυρας που αναζητά αφορμές ακόμα και σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας για υπόθαλψη “τρομοκρατών” (PKK) στον καταυλισμό αιτούντων άσυλο στο Λαύριο.

Κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης

Η Τουρκία κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ως αιτία αναφέρεται “η παροχή διευκολύνσεων στην Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETO και η DHKP-C, τις οποίες η Τουρκία καταπολεμά, καθώς και η δράση του PKK που οργανώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα”.

Όπως ειπώθηκε στον Χριστόδουλο Λάζαρη, οι “προαναφερθείσες οργανώσεις διεξάγουν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως ασφαλές καταφύγιο για ‘κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία”.

Η “Εστία” ειδικότερα δημοσιεύει πληροφορίες και χάρτη που έχει διανείμει το ΥΠΕΞ για τουρκική εισβολή σε νησιά, όπως η Χίος, η Ρόδος και η Κως.

 

Εστία

Τα …παρόμοια πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Η Καθημερινή


Το Βήμα






Πρώτο Θέμα

Πέραν, ωστόσο, του γεγονότος πως η Τουρκία εξαπολύει απειλές δια στόματος του ίδιου του Ερντογάν και κορυφαίων αξιωματούχων αλλά και ηγετών της αντιπολίτευσης, όπως ο Κιλιντσάρογλου, είναι προφανές πως στην Αθήνα τα σενάρια πολέμου αποσκοπούν και σε μία ιδιότυπη συσπείρωση με την καλλιέργεια πολιτικού κλίματος.

Αναλυτές αναφέρουν πως το κλίμα αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση, αφενός για την δημοσκοπική τόνωση του κυβερνώντος κόμματος, αφετέρου, εάν κριθεί απαραίτητο, ακόμα και ως λόγος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με την επίκληση εθνικού θέματος.

Από την άλλη, όμως, εγκυμονεί κινδύνους για τον στόχο για ήρεμο καλοκαίρι που θα ενισχύσει τον τουρισμό, καθώς όλοι αναμένουν πως φέτος η τουριστική κίνηση θα φτάσει, ίσως και να ξεπεράσει, το ρεκόρ του 2019.

Διαβάστε επίσης

Οικονόμου:«Υπερβολικές και άδικες» οι κατηγορίες ότι δεν έχει πέσει ούτε ευρώ στις πυρκαγιέςΕλλάδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την εισήγησή του απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς τους νέους, εργαζομένους ή ανέργους. «Η νεολαία έχει για την κυβέρνησή μας την...

Πανελλαδικές: Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία για τους αποφοίτους ΓΕΛ τη ΔευτέραΕλλάδα

Συνεχίζονται αύριο οι Πανελλαδικές Εξετάσεις με τους αποφοίτους των ΓΕΛ να εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία. Την Τρίτη, 7 Ιουνίου, ακολουθούν οι εξεταζόμενο...

Στυλιανίδης για τη φωτιά στη Βούλα: Ο μηχανισμός λειτούργησε, έχουμε μπροστά μας σκληρό καλοκαίριΕλλάδα

Ενημέρωση για τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Βάρης και της Βούλας, πραγματοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. «Αντιμετωπίσαμε μια π...

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις: «Στην Ελλάδα οι τρομοκράτες δρουν ανεξέλεγκτα» είπε ο Ερντογάν - Στο στόχαστρο του Μπαχτσελί ο ΜητσοτάκηςΕλλάδα

Στο  στόχαστρο  του  Τούρκου   προέδρου μπήκε  ξανά  η  Ελλάδα  με αφορμή αυτή τη φορά την  τρομοκρατία  και την οργάνωση ΡΚΚ. Σε ομιλία του στην 30η Συνάντηση Διαβούλευσης και Αξι...

«Με το ποδήλατο πάω παντού» - Ενημερωτική εκστρατεία για τη χρήση του ποδηλάτου στα Μέσα ΜεταφοράςΕλλάδα

Την εφαρμογή ενημέρωσης για τους κανόνες χρήσης του ποδηλάτου στα Μέσα Μεταφοράς που πραγματοποιεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ, εγκαινίασε σήμερα,...