ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Λινού για ευλογιά των πιθήκων: «Να προμηθευτούμε εμβόλια από τις ΗΠΑ»

Με προσοχή και σύνεση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

 

Μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, η κ. Λινού τόνισε πως «αυτή την στιγμή δεν πρόκειται για επιδημία, αλλά για κρούσματα σε πάρα πολλές χώρες» και υποστήριξε ότι «χρειάζεται προσοχή και σύνεση».

 

Παράλληλα, η κ. Λινού σημείωσε ότι «επικρατεί ανησυχία γιατί είναι μια νόσος ενδημική σε αφρικανικές χώρες και τώρα παρουσιάζεται σε χώρες που δεν υπήρχαν κρούσματα. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι έχει αλλάξει το κλίμα, όπως και η σχέση μας με την άγρια ζωή αρχικά».

«Είναι ευλογιά των τρωκτικών, που πέρασε στους πίθηκους»

 

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «δεν είναι ευλογιά των πιθήκων, αλλά ευλογιά των τρωκτικών η οποία πέρασε στους πίθηκους. Πλέον, ερχόμαστε σε επαφή με περισσότερα ζώα, καθώς και με παράξενο εμπόριο, κάτι που βοήθησε η νόσος να περάσει και στον άνθρωπο».

 

Η κ. Λινού ανέφερε επίσης ότι «το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων δεν έχει αλλάξει λόγω κορωνοϊού, αλλά επαφές με νοσούντες και με ζώα έφεραν τα κρούσματα», ενώ εξήγησε ότι «πριν το 2000 οι ειδικοί ανησυχούσαν για επανεμφάνιση τέτοιων νοσημάτων».

«Να προμηθευτούμε εμβόλια από τις ΗΠΑ»

 

Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο της ευλογιάς που γινόταν μέχρι το 1980, η κ. Λινού υπογράμμισε ότι όσοι το έχουν κάνει προστατεύονται και κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

 

Όπως είπε «δεν έχουμε πλήρη ανοσία, αλλά φαίνεται ότι προστατεύει», προσθέτοντας ότι «θα ήταν φρόνιμο η Ελλάδα να προμηθευτεί εμβόλια από τις ΗΠΑ».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

Μια πρωτοφανής ιστορία εκτυλίχθηκε στο Αγρίνιο και σήμερα μεταφέρεται στις δικαστικές αίθουσες.   Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2019 όταν σε διαμέρισμα στο Αγρίνιο, έλαβε χώρα ένα κιν...

image descriptionΕλλάδα

Για την ευλογιά των πιθήκων και την πιθανότητα μετάδοσής της μίλησε σε σημερινή συνέντευξή του ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.   Ο κ. Μαγιορκ...

image descriptionΕλλάδα

Τη Δευτέρα, για μια ακόμη φορά έφτασε στις δικαστικές αίθουσες η υπόθεση της ασέλγειας ενός 10χρονου κοριτσιού από τον πατέρα του, το 2018, στον Βόλο.   Η υπόθεση εκδικάστηκε κεκλε...

image descriptionΕλλάδα

  Η ευλογιά των πιθήκων  έχει προκαλέσει ανησυχία παγκοσμίως και κινητοποίησε τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς μετά την ταχύτητα εξάπλωσής του.   Το ενδεχόμενο του εμβολιασμού ό...