ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μηταράκης: Στο 0,89% του πληθυσμού οι διαμένοντες μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου

Tο 0,89% του πληθυσμού αποτελούν, πλέον, οι διαμένοντες στο Βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Απριλίου, τον αντίστοιχο μήνα του 2021 αποτελούσαν το 5,35%. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαμένοντες συνολικά στην Επικράτεια ανέρχονταν τον Απρίλιο του 2022 σε 24.529, εκ των οποίων το 10% αποτελεί πληθυσμό των Κ.Υ.Τ., το 43% του Προγράμματος ΕΣΤΙΑ και το 47% διαμένει σε λοιπές Δομές.

Πιο αναλυτικά, οι διαμένοντες στα νησιά τον Απρίλιο του 2022, ανέρχονται συνολικά στους 2.315. Εξ αυτών, 2.059 (89%) διαμένουν στα ΚΥΤ, 0 σε λοιπές δομές και 0 στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, οι υπόλοιποι 248 (11%) διαμένουν στα Α.Τ. και τα ΠΡΟΚΕΚΑ της ΕΛΑΣ (64) και στις δομές του ΕΚΚΑ (184).

Σημαντική είναι η μείωση των συνολικά διαμενόντων στα νησιά τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, η οποία ανέρχεται στο 23%. Την ίδια ώρα, καταγράφεται μείωση κατά 80% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, στον συνολικό αριθμό των διαμενόντων στα νησιά τον Απρίλιο του 2022. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους διαμένοντες στην Λέσβο, η οποία είναι της τάξης του 82,1% και ακολουθεί η Σάμος με 82%, η Χίος με 81%, η Λέρος με 39%, και η Κως με 37%.

Ο αριθμός των συνολικά διαμενόντων σε όλη την επικράτεια τον Απρίλιο του 2022 παρουσιάζει μείωση κατά 10% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 και αναλυτικότερα υπολογίζεται μείωση 9% στην ενδοχώρα και μείωση 25% στα νησιά. Τον Απρίλιο του 2022, συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 24.529 αιτούντες άσυλο, ενώ τον Απρίλιο του 2021 διέμεναν 55.457.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Απριλίου, οι ροές κατά το 1ο τετράμηνο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 28% στα νησιά και κατά 23% στο σύνολο, σε σχέση με τον 1ο τετράμηνο του 2021. Μετά από συστηματικές προσπάθειες, τον 4ο μήνα του 2022, 604 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ στη χώρα μας αφίχθησαν 1.129 άτομα.

Οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών (σε Α’ και Β’ βαθμό) καταγράφουν μείωση κατά 52% συγκρίνοντας τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021. Οι εκκρεμείς αιτήσεις σε Α και Β βαθμό αγγίζουν συνολικά τις 32.377 όταν τον Απρίλιο του 2021 ήταν 68.113.

Συνολικά τον Απρίλιο του 2022 διέμεναν νόμιμα στην Ελλάδα 917.281 μετανάστες. Εξ αυτών το 24% είναι Πολίτες ΕΕ και Ομογενείς, το 70% είναι πολίτες Τρίτων χωρών με ισχυρή άδεια Διαμονής και το 6% είναι Δικαιούχοι Διεθνούς Προστασίας με ενεργές ΑΔΕΤ. Οι άδειες διαμονής Πολιτών Τρίτων Χωρών σε ισχύ τον Απρίλιο του 2022 ανέρχονται σε 643.170 αυξημένες κατά 29,5% σε σχέση με τον Απρίλιο 2021 και μειωμένες κατά 3,93% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

“Η χώρα μας, τα προηγούμενα χρόνια, βίωσε μία πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ζήτημα, εφαρμόζοντας μία αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Μειώσαμε τις ροές κατά 90% σε σχέση με το 2019. Κλείσαμε δεκάδες δομές σε όλη τη χώρα. Αποσυμφορήσαμε τα νησιά μας. Και πλέον, το 1% ως πληθυσμιακό όριο που έθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ισχύει για όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Το είπαμε, το πράξαμε.

Έχοντας να αντιμετωπίσουμε πολλές φορές δυσκολίες, έχοντας πολλές φορές να αντιμετωπίσουμε την καχυποψία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Αλλά τελικά, αυτό που δεσμευθήκαμε απέναντι στους νησιώτες και στους Έλληνες πολίτες συνολικά το κάναμε πράξη”.

Πηγή: Protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Αποφασίζουν σήμερα οι ειδικοί για τις μάσκες - Τι θα ισχύσει για μέσα μεταφοράς, σχολεία, καταστήματαΕλλάδα

  Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα αποφασίσει σε ποιους χώρους θα απαιτείται μάσκα και πού θα καταργηθεί Με την 1η Ιουνίου, τον δεύτερο, μετά την Πρωτομαγιά, βασ...

Κ. Μητσοτάκης: «Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι να γίνει η Ελλάδα το μοντέρνο κράτος, που μας αξίζει»Ελλάδα

Χαιρετισμός του πρωθυπουργού σε δείπνο προς τιμήν του από ελληνοαμερικανικές οργανώσεις   Χαιρετισμό σε δείπνο, που οργάνωσαν προς τιμήν του εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικών οργανώσεω...

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Νέα πρόεδρος η εφέτης Μαργαρίτα ΣτενιώτηΕλλάδα

Αλλαγή σκυτάλης έγινε στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά τις σχετικές αρχαιρεσίες.   Μετά από τρεις θητείες στην προεδρία της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης, ο Χριστόφορος Σε...

Στο Δημαρχείο της Αθήνας επιθυμεί ο Κ. Μπακογιάννης να γίνει ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην ΕλλάδαΕλλάδα

  Στο δημαρχιακό μέγαρο της πρωτεύουσας επιθυμεί να πραγματοποιηθεί ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού, στη χώρα μας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.   «Με κάθε ευκαιρία δ...

ΚΚΕ για συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαόςΕλλάδα

“Ο κύριος Μητσοτάκης “λανσάρει” στις ΗΠΑ το ρόλο του ελληνικού κράτους ως “καλού παιδιού” στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως “μεσάζοντα” για τις ενεργειακές μπίζνες που προωθούνται -με κυρίαρχο...

Τσίπρας: Φέραμε το σύμφωνο συμβίωσης και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλουΕλλάδα

Στην καμπάνια #πεςτοναι για την ισότητα στο γάμο υπογράφει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας.   Σε σχετική ανάρτηση του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙ...

Πύργος: «Ολιγωρία» καταγγέλλουν οι εθελοντές που αναζητούν τον Θύμιο - «Πρέπει να ανοιχτεί το σπίτι του»Ελλάδα

Κατηγορίες για ολιγωρία και καθυστερήσεις στην υπόθεση εξαφάνισης του 39χρονου Θύμιου Μπουγά από τον Πύργο της Ηλείας, εκφράζονται από τους ανθρώπους που εδώ και μέρες επίσημα τον ...