ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ήταν άξιος στον Πόρο - "Έφυγε" ο Κώστας Γκουσγκούνης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο γνωστός ηθοποιός και πορνοστάρ, Κώστας Γκουσγκούνης έπειτα από ανακοπή καρδιάς. 

Την ανακοίνωση του θανάτου έκανε ο φίλος του, Δημήτρης Λουκάκης, ο οποίος εκτός από τον θάνατό του έγραψε και για το καλλιτεχνικό του έργο.

Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, ο ηθοποιός ήταν για ημέρες στο νοσοκομείο καταβεβλημένος. Δίπλα του ήταν η κόρη του Χαρούλα, ο γαμπρός του Αργύρης και τα εγγόνια Δημήτρης και Κώστας.

Ο Κώστας Γκουσγκούνης ήταν ηθοποιός και φωτογράφος, γνωστός κυρίως για τις ταινίες με ερωτικό και πορνογραφικό περιεχόμενο στις οποίες πρωταγωνίστησε μεταξύ 1965 και 1984. 

Αρχικά έπαιξε σε κάποιες ταινίες σε ρόλο κομπάρσου, ή με λίγες ατάκες, από το 1952 έως το 1958 (Η Αγνή του λιμανιού, Η θεία από το Σικάγο, Ο λεφτάς, Μια ζωή την έχουμε) και στη συνέχεια πρωταγωνίστησε σε αρκετές ερωτικές αλλά και αστυνομικές ταινίες. Έχει επίσης παίξει σε θεατρικό έργο, αλλά και στην τηλεόραση, όπως στο «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» στην ΕΡΤ το 1975.

Το 2010, σε ηλικία 79 ετών, έγινε ξανά πρωταγωνιστής σε ερωτική ταινία.

 

Ήταν άξιος στον Πόρο

Η ιστορία του Πόρου στον ελληνικό κινηματογράφο, είναι λίγο πολύ γνωστή στους περισσότερους, καθώς επιστρέφει κάθε λίγο και λιγάκι στις οθόνες των τηλεοράσεων, μέσα από τις επαναλαμβανόμενες προβολές των κλασικών επιτυχιών της χρυσής εποχής της 7ης Τέχνης, στην Ελλάδα.

 

Κωνσταντάρας , Βέγγος, Βουγιουκλάκη, Χορν, Αυλωνίτης, Βασιλειάδου, Μπάρκουλης, Παπαμιχαήλ και πολλοί άλλοι μεγάλοι έλληνες ηθοποιοί, γύρισαν χιλιόμετρα φιλμ στον νησί και προσέφεραν απλόχερα το γέλιο σε όλους τους έλληνες. Αναμφίβολα, όλες αυτές οι προσωπικότητες θεωρούνται ακόμη και σήμερα, πρέσβεις τουρισμού για τον Πόρο.

 

Ωστόσο, απ’ όλα τα ιερά τέρατα του κινηματογράφου, που τίμησαν τον Πόρο, μόνο ένας… «Ήταν Άξιος». Ο θρυλικός Κώστας Γκουσγκούνης! Ο «βασιλιάς του σεξ» πρωταγωνίστησε το 1982, στην κωμωδία του Όμηρου Ευστρατιάδη «Ήταν Άξιος», η οποία γυρίστηκε στον Πόρο τη χρυσή εποχή της νυχτερινής διασκέδασης και του τουριστικού κρεσέντο που βίωσε η Ελλάδα.

Η ταινία, μπορεί να μη γνώρισε την εμπορική επιτυχία των καταπληκτικών κωμωδιών της δεκαετίας του ’60, θεωρείται όμως ακόμη και σήμερα, ως μια από τις κορυφαίες Cult κωμωδίες που γυρίστηκαν ποτέ στην Ελλάδα.

 

Πέντε «καμάκια», φεύγουν από την Αθήνα λόγω… αναδουλειάς,  και πηγαίνουν να μαζέψουν  «ένσημα» στον Πόρο. Παράλληλα, ο αρχηγός τους (Γκουσγκούνης) αντιμετωπίζει πρόβλημα ξαφνικής σεξουαλικής ανικανότητας. Αυτό ήταν το σενάριο. Απλό και αντιπροσωπευτικό της ατμόσφαιρας της εποχής. Αρχικά, τα «καμάκια» από την Αθήνα, δεν ήθελαν να πάνε στον Πόρο. «Υποβιβαστήκαμε στην δεύτερη εθνική» λέει ο ένας από αυτούς, όμως ο αρχηγός τους πείθει «Καλά είναι στον Πόρο, έχει και ωραίο ψάρι».

 

Στα γυρίσματα της ταινίας, εκτός από τον θρυλικό Γκουσγκούνη πρωταγωνιστεί και ο ανέμελος Πόρος, της δεκαετίας του ‘80. Το ναυαγοσωστικό ρυμουλκό Αστέρι, το θωρηκτό Αβέρωφ, η πλατεία Ηρώων και άλλες περιοχές του Πόρου, όπως ήταν πριν από 35 χρόνια. Οι εικόνα του Πόρου, αλλά και η ατμόσφαιρα της εποχής, ξυπνά αναμνήσεις και προβάλει το νησί, στους νεότερους  που δεν έζησαν την χρυσή εκείνη εποχή.

 

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, είναι καρικατούρες «καμακιών», που ανταγωνίζονται τα ποριώτικα «καμάκια» που ήταν κορυφαία σε όλη την Ελλάδα. «Άσε με στον πόνο μου» λέει κάποια στιγμή με παράπονο ο Γκουσγκούνης «μας πήρανε στην πλάκα και οι μάγκες του νησιού». Χαρακτηριστική είναι η σκηνή της ταινίας, όπου τέσσερις ποριώτες - γνωστές φυσιογνωμίες της εποχής-  χορεύουν ποριώτικο χασάπικο τη «Φραγκοσυριανή» μπροστά στην παραλία του νησιού.

 

Σε μια άλλη σκηνή, ο Γκουσγκούνης πουλάει τρέλα στην παραλία του Γαλατά, την εποχή που το Ράλι Ακρόπολης περιελάμβανε και μια ειδική διαδρομή στην περιοχή.

 

Το soundtrack της ταινίας, είναι… από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα… Aπό τον Μάρκο Βαμβακάρη, μέχρι τον Τζίμη Πανούση και από το Ska sou sou των Burbujitos, μέχρι το Heat of the moment των Asia. Ο απόλυτος σουρεαλισμός, με φόντο τον Πόρο, στην τρελή εποχή της δεκαετίας του ’80. Αν δεν την έχετε δει, αξίζει τον κόπο.

Διαβάστε επίσης

Σταδιακή άνοδος θερμοκρασίας από αύριο – 30άρια το Σάββατο αλλά και βροχέςΕλλάδα

Θερμοί νοτιάδες θα κάνουν την εμφάνισή τους από την Τετάρτη, με τον καιρό να διατηρείται αρκετά ζεστός και καλοκαιρινός τουλάχιστον μέχρι και το Σάββατο, σύμφωνα με τις προβλέψεις ...

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Καταθέτουν οι τελευταίοι μάρτυρες - Πλησιάζει η ώρα της απολογίας του Μπ. ΑναγνωστόπουλουΕλλάδα

Πιο κοντά στην ημέρα που θα σταθεί ενώπιον των τακτικών και των ενόρκων δικαστών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για να απολογηθεί για τον θάνατο της 21χρονης συζύγου του, έρχεται α...

Λογαριασμοί ρεύματος: Ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά χαριστική βολή στις επιχειρήσεις - «Τσουρουφλίζει» η ρήτρα αναπροσαρμογήςΕλλάδα

Σε αιώνιες αυξήσεις των  λογαριασμών ρεύματος  είναι καταδικασμένοι οι καταναλωτές για όσο διάστημα συνεχίσει να ισχύει η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής . Αυτό επεσήμανε ο εκπρ...

Θεσσαλονίκη: Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου μετά τον θάνατο μιας γυναίκαςΕλλάδα

Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης έκανε ένα αεροπλάνο που ξεκίνησε από το Ηράκλειο Κρήτης με προορισμό το Άμστερνταμ όταν μια 71χρονη Ολλανδή επιβάτη...

Αγία Παρασκευή: Απειλούσε με μαχαίρι την σύζυγό του – Ζήτησε από τους αστυνομικούς να τον πυροβολήσουνΕλλάδα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα συνέβησαν σε σπίτι στην Αγία Παρασκευή το Σάββα...