ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σταϊκούρας: Υψηλή οικονομική μεγέθυνση και το 2022- Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε επενδύσεις και εξαγωγές

Ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με στοχευμένα μέτρα, και δημοσιονομική σταθερότητα, είναι το δίπτυχο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

 

"Η αβεβαιότητα είναι ο μεγαλύτερος προβληματισμός μου. Είχαμε επάλληλες κρίσεις, προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τις βέλτιστες πολιτικές σε εσωτερικό και εξωτερικό" είπε.

 

Για τον πληθωρισμό εξήγησε ότι η αύξησή του πριν την ουκρανική κρίση οφείλονταν εν πολλοίς στην ισχυρή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, και ήρθε κατόπιν η εισβολή της Ρωσίας να επιτείνει την κατάσταση.

 

Θα αναθεωρηθεί η ανάπτυξη προς τα κάτω ο πληθωρισμός προς τα πάνω, σε όλες τις χώρες όμως, δήλωσε για τον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός του 2022 θα αλλάξει σε βασικές παραδοχές, παραδέχθηκε, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου. Επαναλαμβάνοντας πως εντός της εβδομάδος θα κατατεθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή.

 

Υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό ότι απαιτούνται ριζικές ευρωπαϊκές πολιτικές για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω του ουκρανικού, όπως πλαφόν στο φυσικό αέριο και κοινή προμήθεια του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Βασική πηγή του πληθωρισμού είναι το ενεργειακό εξήγησε.

 

Υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης βέλτιστων πολιτικών με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, αλλά με ευελιξία για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμα κρίσεων διαβεβαίωσε.

 

"Κρατάμε πολεμοφόδια"

 

"Κρατάμε πολεμοφόδια και για το μέλλον δεν ξέρουμε την ένταση και την έκταση του προβλήματος" σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. 

 

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε 42 δισεκ. ευρώ εν μέσω κρίσης στοχευμένα και αποτελεσματικά. Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα, αναβαθμίστηκε η χώρα, απλώθηκε δίχτυ ασφαλείας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ανάγκη σημείωσε. Ταυτόχρονα μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές δημιουργήσαμε σταθερό οικονομικό περιβάλλον για τις τράπεζες.

 

"Δεν αρκεί μόνο συναινετική πολιτική, αλλά μια διορατική επιδοματική πολιτική με ταμειακά διαθέσιμα 40 δισ. Το ότι υπάρχουν δε σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς σύνεση γιατί αυξάνεται το έλλειμμα, η Ελλάδα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δεν έχει ακόμη επενδυτική βαθμίδα".

 

Για το 2023, αυτό θα αποφασιστεί το Μάιο (Eurogroup), ή και για τα επόμενα χρόνια η χώρα θα πρέπει να τείνει προς δημοσιονομική ισορροπία ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι θα υπάρχει αλλαγή και ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς η Ευρώπη φαίνεται να έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, με τη λογική των μπλοκ Βορρά - Νότου να μην είναι πλέον τόσο διακριτή με βάση κοινή πρόταση Ισπανίας - Ολλανδίας.

 

Υψηλή οικονομική μεγέθυνση

 

Θα έχουμε υψηλή οικονομική μεγέθυνση και το 2022, και τα επόμενα χρόνια διαβεβαίωσε. Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε επενδύσεις και εξαγωγές τα επόμενα χρόνια.

 

Στόχος είναι και η μείωση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες. Δυο συστημικές τράπεζες πέτυχαν αυτό τον στόχο από το 2021. Οι επενδυτικοί οίκοι μας αναβαθμίζουν. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα παρά τα προβλήματα. Επίσης επισήμανε πως προτεραιότητες είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ και η επιστροφή σταδιακά προς πλεονάσματα.

 

Θα κάνουμε δεύτερη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Με στοχευμένα μέτρα ενισχύσεων του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη όπως επιδότηση σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό στον πρωτογενή τομέα.

 

Τις προηγούμενες εβδομάδες ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα ενώ μειώσαμε κατά μόνιμο τρόπο τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ακόμη ο υπουργός. 

 

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης

Πολιτική ταραχή για τον «μαχητή του Tάγματος Αζόφ» στην ομιλία ΖελένσκιΕλλάδα

H παρουσίαση από τον πρόεδρο Ζελένσκι κατά την διάρκεια της παρέμβασής του βίντεο με Ελληνοουκρανό στρατριώτη ο οποίος ανέφερε ότι υπηρετεί στο τάγμα του Αζόφ, προκαλεί έντονες αντ...

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Τρεις ώρες κατέθετε στην ανακρίτρια ο Μάνος ΔασκαλάκηςΕλλάδα

Τρεις ώρες κατεθεσε στη 18η ανακρίτρια ο Μάνος Δασκαλάκης για τον θάνατο της κόρης του Τζωρτζίνας που αποδίδεται σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με θύτη την Ρούλα Πισπιρίγκου, μητέρα...

 Σπιτονοικοκυρά Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου: Ψάχνουν αν την εκμεταλλεύονταν για να ζουν μεγάλη ζωή -Τι δείχνει η έρευναΕλλάδα

Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση της Πάτρας, ενώ οι αρχές ερευνούν και το θάνατο αλλά και τυχόν οικονομική εκμετάλλευση της σπιτονοικοκυράς.   Σε ότι αφορά στην κατηγορία σε...

Συγκέντρωση συμπαράστασης για την Ουκρανία έξω από την Βουλή κατά την ομιλία ΖελένσκιΕλλάδα

Συγκέντρωση συμπαράστασης για την Ουκρανία πραγματοποίησε πλήθος κόσμου στο Σύνταγμα, την ώρα της διαδικτυακή ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Βουλή.   Κρατώντας ουκρανικές σημ...

 ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Απόπειρα δημιουργίας δικτύου διαπλοκής με χρηματοδότηση Ρώσου ολιγάρχηΕλλάδα

Για απόπειρα δημιουργίας δικτύου διαπλοκής κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ κάνει λόγο για «τρίγωνο ΣΥΡΙΖΑ-διαπλοκής-ΜΜΕ» και για χρηματοδότηση από Ρώσο...

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα θα ζητήσει από τη Χάγη τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη ΜαριούποληΕλλάδα

Τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη θα ζητήσει η Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος ...

Γεωργιάδης: Θα στηρίζουμε όσο διαρκεί η κρίση και όσο αντέχει η τσέπη μαςΕλλάδα

«Θα στηρίζουμε όσο διαρκεί η κρίση και όσο αντέχει η τσέπη μας αλλά δεν θα ρισκάρουμε να μπει ξανά η Ελλάδα στο στόχαστρο των αγορών», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο πληθωρισμός κάνει...

Ζελένσκι στην Βουλή: Λέμε «Ελευθερία ή θάνατος» όπως λέγατε κι εσείςΕλλάδα

Στην Βουλή των Ελλήνων μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Ελληνικέ λαέ κ...