ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ομιλία Ζελένσκι στις 12 στο ελληνικό κοινοβούλιο – Η στάση των κομμάτων

Στον απόηχο της απέλασης των 12 Ρώσων διπλωματών κι ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κίεβο, το ελληνικό κοινοβούλιο  υποδέχεται – διαδικτυακά – τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σήμερα. Ωστόσο, το κάλεσμα που απηύθυνε ο ‘Έλληνας πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας για να τοποθετηθεί στο Κοινοβούλιο «δίχασε» τις πτέρυγες της Βουλής. Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για την σημερινή ειδική συνεδρίαση συνάντησε αντιδράσεις από τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης και φαίνεται πως δεν βρήκε ένθερμους υποστηρικτές ούτε από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, από την σημερινή συνεδρίαση το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση θα απέχουν, το ΜεΡΑ25 θα παραστεί δια αντιπροσώπου ενώ από την άλλη πλευρά οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής επικροτούν την σχετική πρωτοβουλία. Η ομιλία Ζελένσκι θα γίνει παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη.  


Ειδικότερα, το ΚΚΕ που εξ αρχής δήλωσε την διαφωνία του με την πρόσκληση Ζελένσκι  ξεκαθάρισε πως θα απέχει από την ειδική συνεδρίαση και με επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής, εκφράζει την  «καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας, δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά καθότι και ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος, επικεφαλής μιας αντιδραστικής κυβέρνησης, που έχει συνταχθεί με το στρατόπεδο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που ευθύνεται και αυτό για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού της Ουκρανίας».
Επίσης, από την σημερινή ειδική συνεδρίαση θα απέχει και η Ελληνική Λύση.

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου επικαλέστηκε το «γράμμα» του Κανονισμού της Βουλής για να δικαιολογήσει την αρνητική του στάση. Η Ελληνική Λύση, υποστηρίζει πως υπάρχει  παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής διότι οι αρχηγοί κρατών απευθύνονται στη Βουλή έπειτα από πρόταση του προέδρου της Βουλής, συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και απόφαση της Ολομέλειας. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου μάλιστα ζήτησε να προσκληθεί στη Βουλή ο πρωθυπουργός της Αρμενίας και κατήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς τον Ουκρανό Πρόεδρο για συμφωνία που έχει υπογράψει με την Τουρκία. «Η Ελληνική Λύση λοιπόν αναμένει με ενδιαφέρον τις εξηγήσεις του κ. Ζελένσκι για την ισχυρή αμυντική συμφωνία που είχε υπογράψει με την Τουρκία πολύ πριν τον πόλεμο, η οποία στρέφεται κατά των ελληνικών συμφερόντων και της εθνικής μας ασφάλειας, όπως και τις θέσεις του για την συμπεριφορά του ουκρανικού κράτους έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας», ανέφερε το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Κοινοβουλευτικούς ακροβατισμούς κάνει το ΜΕΡΑ25 καθώς ο Γιάννης Βαρουφάκης διαφωνεί με την πρωτοβουλία της κυβέρνηση αλλά το κόμμα θα εκπροσωπηθεί στην ειδική συνεδρίαση. Με επιστολή που του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο Γ. Βαρουφάκης τονίζει πως το ΜέΡΑ 25  θα εκπροσωπηθεί στην ειδική συνεδρίαση, συμβολικά με έναν βουλευτή υπογραμμίζοντας όμως πως διαφωνεί με την σημερινή συνεδρίαση που μετατρέπει τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας σε παθητικούς ακροατές του διαγγέλματος Ζελένσκι. Υποστηρίζει μάλιστα ότι με την συγκεκριμένη κίνηση η κυβέρνηση επιχειρεί να διχάσει τους βουλευτές σε «χειροκροτητές» και σε «απόντες».

Ξεκάθαρη και θετική στάση τήρησε από την αρχή το ΚΙΝΑΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της κοινοβουλευτικής εκπρόσωπου Όλγας Γεροβασίλη εξέφρασε τη συμφωνία του κόμματος με την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και δήλωσε τη συμπαράστασή της στον ουκρανικό λαό ως δείγμα αλληλεγγύης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η χώρα μας πρέπει να γίνει ενεργό μέλος της διεθνούς διπλωματίας προκειμένου να σταματήσει η επίθεση στην Ουκρανία και τα πλήγματα στον ουκρανικό λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για την θετική στάση που κράτησε το κόμμα δεν άρεσε σε ορισμένους βουλευτές και υποστήριξαν πως δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε «χειροκροτητής της συγκεκριμένης κυβερνητικής πρωτοβουλίας». Ωστόσο η σημερινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά την διάρκεια της ομιλίας του Ζελένσκι δείχνει πως είναι «κεντρική απόφαση».
Τέλος, επι της διαδικασίας, στην ειδική συνεδρίαση θα προεδρεύει ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, κι εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραστούν ο πρεσβευτής της Γαλλίας, λόγω της γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας και ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως πρύτανης του διπλωματικού σώματος και περιορισμένος αριθμός βουλευτών λόγω πανδημίας. 

 

libre.gr 

Διαβάστε επίσης

Ζελένσκι στην Βουλή: Λέμε «Ελευθερία ή θάνατος» όπως λέγατε κι εσείςΕλλάδα

Στην Βουλή των Ελλήνων μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Ελληνικέ λαέ κ...

Σαν σήμερα η ΑΕΚ αψήφησε τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς και έπαιξε μπάλα στο Βελιγράδι (βίντεο)Ελλάδα

Μία ημέρα που θα μνημονεύεται αιώνια. Γιατί το φιλικό που έδωσε η ΑΕΚ με την Παρτιζάν στις 7 Απριλίου 1999 στο Βελιγράδι εν μέσω πολέμου για να στείλει μήνυμα ειρήνης, μετράει πολύ...

Συναντήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με Κλ. Ρέγκλινγκ και την επίτροπο Ενέργειας Κ. ΣίμσονΕλλάδα

Σήμερα Πέμπτη, 7 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 10:30 με την επίτροπο αρμόδια της θέματα Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 11:00 ο...

Στην ανακρίτρια ο Μάνος Δασκαλάκης – Καταθέτει για το θάνατο της Τζωρτζίνας Ελλάδα

Κατάθεση ενώπιον της ανακρίτριας που ερευνά τον θάνατο της Τζωρτζίνας θα δώσει σήμερα ο πατέρας του παιδιού. Ο Μάνος Δασκαλάκης που χθες δήλωσε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγο...