ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 2023 - Τέλος στα σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου

Τέλος στα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε εκλογικό νόμο. Με ρωτάτε αν θα ξαναλλάξω τον εκλογικό νόμο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες» επισήμανε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου «Ένας κόσμος που αλλάζει».



Ο Κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και εκτιμώ ότι αυτό θα αποδειχθεί μέσα από την κάλπη. Έχουμε εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική, με μπόνους και ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας. Αυτό τον στόχο θα διεκδικήσουμε. Μακάρι να μην έπρεπε να περάσουμε αυτή την περιπέτεια. Και σίγουρα αυτό δημιουργεί μια μικρή αστάθεια 2-2,5 μηνών. Γι' αυτό είναι υπεύθυνη η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία άλλαξε τον εκλογικό νόμο».

 

Για να συνεχίσει: «Στόχος είναι η σταθερότητα. Όχι επί τούτου η αυτοδυναμία. Στόχος να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, διότι οι κρίσεις θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όχι με δική μας υπαιτιότητα, είναι προϊόν μιας μεγάλης πόλωσης και διχαστικών γραμμών που έχουν χαραχτεί με έναν λόγο τοξικό, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την εποχή που διεκδικούσε να έρθει να κυβερνήσει τον τόπο, το 2014, το 2015. Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Αυτό δεν είναι δική μας απόφαση».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι «εμείς, όταν ολοκληρωθεί η τετραετία, θα προβάλουμε στον ελληνικό λαό το έργο μας. Θα είναι ένα έργο το οποίο θα αξιολογηθεί και μέσα στις πρωτοφανείς συγκυρίες που περάσαμε, από τον Έβρο μέχρι την πανδημία, την κρίση με την Τουρκία και τώρα έναν πόλεμο. Θα κριθούμε και για το έργο μας. Ο στόχος η Ελλάδα να γίνει σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα παραμένει στόχος, που πιστεύω πολύ βαθιά, και ολοκληρώνεται σε μια τετραετία. Κάθε μέρα τα θεμέλια μπαίνουν. Μεγάλες αλλαγές και γι' αυτές θα κριθούμε και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το σχήμα που θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία».


Οσον αφορά τις προοπτικές της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός είπε πως είναι μια χώρα με υψηλό χρέος, το οποίο θα πρέπει να αρχίσει να μειώνεται.

«Θα μειώνεται επειδή θα αυξάνεται η οικονομία μας» είπε, σημειώνοντας πως η χώρα «πρέπει να είναι σε θέση να παράγει μικρά πρωτογενή πλεονάσματα και να συνεισφέρουμε στη μείωση του χρέους».

Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αν χρειαστεί, και επανέλαβε ότι από την 1η Μαΐου έρχεται η αύξηση του κατώτατου μισθού.

 

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 2023
«Και μπορούμε να το κάνουμε με τη χώρα απολύτως συνεπή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους πολίτες για τη μείωση των φόρων» τόνισε, επισημαίνοντας πως «το 80% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων έχει υλοποιηθεί και έχουμε ακόμη 15 μήνες μέχρι τις εκλογές, που θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του '23».


«Όλα θα πάνε λίγο πίσω. Και οι στόχοι του πρωτογενούς ελλείμματος θα αναθεωρηθούν λίγο προς τα πάνω, και συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα χρειαστεί να κατατεθεί. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή δυναμική και την κοινωνική συνοχή. Δεν είμαστε κολλημένοι σε στόχους. Έχουμε ευελιξία. Ποιος θα το περίμενε ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση θα προΐσταται της μεγαλύτερης δημοσιονομικής επέκτασης που έγινε τα τελευταία 50 χρόνια για τον covid. Τα επενδύσαμε με τον σωστό τρόπο. Κρατήσαμε εφεδρείες. Και τώρα κρατάμε εφεδρείες και αυτή είναι η υπεύθυνη, η συνετή στάση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το κόστος δανεισμού αυξάνεται παντού, γιατί τα επιτόκια αυξάνονται παντού, αλλά «η χώρα έχει 40 δισ. στην άκρη, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει τον δανεισμό της με τρόπο ώστε να ελέγξει την αύξηση των επιτοκίων», και υπογράμμισε: «Από εκεί και πέρα η επενδυτική βαθμίδα είναι στόχος για το '23, απολύτως εφικτός. Προϋποθέτει την ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας και μια πορεία που είμαι βέβαιος ότι δεν θα διαταραχθεί».

 

iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας από την Παρασκευή - Ποιο είναι το θερινό ωράριοΕλλάδα

Άλλη μια αλλαγή μετά από αυτή της αλλαγής ώρας έρχεται καθώς έχουμε μπει στην άνοιξη και την Παρασκευή έρχεται ο Απρίλιος οπότε, σύμφωνα με αστυνομική διάταξη από το 1996, μπαίνουμ...

Ανησυχία για τον κοροναϊό – Επικριτικοί οι ειδικοί για τη χαλάρωση των μέτρωνΕλλάδα

Τα κρούσματα κοροναϊού αυξάνονται προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς οι οποίοι διατυπώνουν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην περαιτέρω χ...

Πρόγνωση ηλιακής καταιγίδας πρωτονίων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο ΑθηνώνΕλλάδα

Η Επιχειρησιακή Μονάδα Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προέβλεψε με επιτυχία σε πραγματικό χρόνο μια Ηλιακή Καταιγίδα πρωτονίων με ενέργειες 30-50 MeV στ...

Πολιτική Προστασία: Μέχρι 30 Απριλίου ο καθαρισμός των οικοπέδων που βρίσκονται σε οικισμούςΕλλάδα

Δύο σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, τακτοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες με διατάξεις του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προ...

Μητσοτάκης: Από 1η Μαΐου αύξηση στον κατώτατο μισθό - Ανοιχτό να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμαΕλλάδα

«Μέτρο στη φαρέτρα η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά με μεγάλο κόστος» - «Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή» - Προανήγγειλε...