ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βαρβιτσιώτης: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν στόχο την ανατροπή Πούτιν

«Οι παγκοσμίως συντονισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία στοχεύουν στην αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα», φέρεται να δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με τον αμερικανικό ενημερωτικό ιστότοπο The Hill σε συνέντευξή που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.
«Οι κυρώσεις… είναι αφιερωμένες στο να ανατρέψουν το καθεστώς Πούτιν από εσωτερική αναταραχή – και αυτή είναι η ιδέα που δημιουργούμε», είπε σύμφωνα με τον ιστότοπο, «ένα κλίμα στη Ρωσία ότι αυτή η επιθετική πράξη θα είναι δαπανηρή για την οικονομία της Ρωσίας και ικανή να δημιουργήσει την αναταραχή και να ενισχύσει την αντιπολίτευση κατά του Πούτιν».

Το γεγονός ότι οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αντιβαίνουν στην επίσημη άποψη των ΗΠΑ και των περισσότερων δυτικών κυβερνήσεων επισημαίνει και με ανάρτησή της στο Twitter η γνωστή Αμερικανίδα δημοσιογράφος Laura Kelly.

 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μάλιστα δεν δίστασε να συνδέσει το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας με την Τουρκία, καλώντας σε υιοθέτηση ανάλογων οικονομικών κυρώσεων και για την Άγκυρα.

«Αν δεν σύρουμε [την Τουρκία] στο καθεστώς των κυρώσεων, τότε η Ρωσία δεν θα νιώσει τόσο βαριά [πίεση] από το πακέτο αυτών των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί», είπε ο Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Οι δηλώσεις Βαρβιτσιώτη έρχονται στο φόντο τόσο της διπλωματικής προσέγγισης μεταξύ Ερντογάν – Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο πλαίσιο διπλωματικού φόρουμ στην Άγκυρα πως «η Τουρκία δεν θα προσχωρήσει σε καθεστώς κυρώσεων, καθώς πιστεύει πως δεν λύνει το όλο πρόβλημα».

 

Πολιτικές αντιδράσεις για τις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη 

«Για αλλοπρόσαλλες κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την Ελλάδα», κατηγορεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, με αφορμή ρεπορτάζ του ενημερωτικού ιστότοπου The Hill, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών φέρεται να υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως οι «οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σκοπό έχουν την ανατροπή του καθεστώτος Πούτιν.

Ακολουθεί η δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

«Μέσω των δηλώσεων του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτη, σε αμερικανικά μέσα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνεται η μόνη δυτική κυβέρνηση που δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, έχουν στόχο την ανατροπή του Ρώσου Προέδρου.

Είναι άλλο να στεκόμαστε απέναντι στη Ρωσική εισβολή με ισχυρές κυρώσεις, προκειμένου να τερματιστεί, άλλο ο κ. Μητσοτάκης να εμπλέκει την Ελλάδα άμεσα στον πόλεμο, στέλνοντας πολεμικό υλικό και διατυμπανίζοντας ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων.

Και άλλο, ακόμη πιο επικίνδυνο από όλα, να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης μέσω του Υπουργού του σε αμερικανικά Μέσα για κυρώσεις με στόχο την ανατροπή της Κυβέρνησης στη Ρωσία, σε αντίθεση μάλιστα μέχρι και με τις δηλώσεις των ΗΠΑ (Μπλίνκεν) που ξεκαθαρίζουν πως «οι κυρώσεις δεν αποσκοπούν σε αλλαγή καθεστώτος».

Οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις Μητσοτάκη στην Ουκρανία θέτουν σε κίνδυνο την Ελλάδα. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με το δόγμα του «τελευταίου Δυτικού προπύργιου προς Ανατολάς» γίνεται κάθε μέρα και πιο επικίνδυνη, όχι μόνο για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τη διεθνή θέση της χώρας, αλλά και για τη θέση της ΕΕ και την διπλωματική προσπάθεια για ειρήνη στην Ουκρανία.

Διαβάστε τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών:

https://thehill.com/policy/international/599257-sanctions-aimed-at-regime-change-in-russia-says-greek-diplomat

https://twitter.com/hellolaurakelly/status/1506626092211310599?s=24»

 

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Συμμαχία είναι ενωμένη στο ζήτημα στήριξης της ΟυκρανίαςΕλλάδα

«Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος σ...

Ανδραβίδα: Στην Ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού ο 60χρονος μακελάρηςΕλλάδα

Στην Ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού κρατείται ο 60χρονος δράστης της στυγερής τετραπλής δολοφονίας που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Μαρτίου στην Ανδραβίδα. Ο 60χρονο...

Μπαίνουν και οι Δήμοι στο gov.grΕλλάδα

Σε πιλοτική λειτουργία τέθηκε την Πέμπτη η  πλατφόρμα myDimos.Live.gov.gr , μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους με τις υπηρεσίες των κατά τόπους ...

Πανελλαδική δημοσκόπηση του ΚΕΦίΜ: «Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821;»Ελλάδα

Την εικόνα, τη γνώση που έχουμε για την Επανάσταση του 1821 έρχεται να καταγράψει η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών. Ειδικότερα, για το...

Συνελήφθη 13χρονος, θύμα μπούλινγκ, επειδή πήγε με αεροβόλο στο σχολείο του στον ΓέρακαΕλλάδα

 Ενας 13χρονος μαθητής της Α΄ Γυμνασίου, ο οποίος δεχόταν μπούλινγκ, από παρέα παιδιών, συνελήφθη επειδή πήγαινε με αεροβόλο στο σχολείο του, στον Γέρακα. Σύμφωνα με πληροφορίες απ...