ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Μαζική έξοδος σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία για φθηνότερη βενζίνη

Στον Προμαχώνα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι είναι αρκετοί εκείνοι που επιλέγουν να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους στη γειτονική χώρα. Αυτή τη στιγμή η βενζίνη στις Σέρρες φθάνει τα 2,08 ευρώ/λίτρο ενώ στη Βουλγαρία η μέση τιμή είναι στο 1,50 ευρώ/λίτρο.


Η κατάσταση αναγκάζει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται μια σειρά από παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θέλει να κατευθύνει τη στήριξη στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όχι να εφαρμόσει ένα οριζόντιο μέτρο από το οποίο θα επωφεληθούν οι πάντες, όπως π.χ. μια γενική μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ στα καύσιμα.
Έτσι εξετάζεται στήριξη πιθανώς με κάποιας μορφής επιστροφή φόρου ή με κουπόνι καυσίμων για τους εισοδηματικά αδύναμους.


Η Πορτογαλία επιδοτεί τη δαπάνη για καύσιμα έως 50 λίτρα τον μήνα, με κόστος 133 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της. Η κυβέρνηση εδώ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα μέτρο στήριξης των ευάλωτων επιστρέφοντας τα επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ στα καύσιμα. Οι πηγές ανέφεραν ότι «τα μέτρα θα είναι συγκρατημένα και προσωρινά, στον βαθμό που θεωρούμε ότι τα αντέχουμε».

 

 


Μαζική έξοδος σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία για καύσιμα και τρόφιμα
Η αύξηση της τιμής της βενζίνης στην Ελλάδα λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που οξύνθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οδηγεί Έλληνες πολίτες… έξω από τα σύνορα για να αναζητήσουν φθηνότερες τιμές.

Ειδικότερα, Βορειοελλαδίτες πηγαίνουν στη γειτονική Βουλγαρία και τα Σκόπια για να ψωνίσουν, από καύσιμα μέχρι άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και άλλα.

Ουρές σχηματίζονται στον Προμαχώνα και άλλες συνοριακές γραμμές, με τους Έλληνες να πηγαίνουν σε Βουλγαρία και Σκόπια για βενζίνη με 1,40 και 1,30 αντίστοιχα (την αμόλυβδη). Επίσης, ψωνίζουν τρόφιμα, ρούχα και αλκοολούχα ποτά, καθώς ο πληθωρισμός πλήττει και το καλάθι της νοικοκυράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του xronos.gr, το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
«Τί να κάνουν οι άνθρωποι όταν δεν βγαίνουν οικονομικά να ταΐσουν την οικογένειά τους;», αναρωτιέται ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων Γιώργος Τζαμπαζλής, δίνοντας… δίκαιο στους πολίτες κι άδικο στην πολιτεία, η οποία παρατηρεί αδρανής το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο στις τιμές.

«Υπάρχει παγκόσμια αύξηση των καυσίμων, εκτοξεύονται καθημερινά […] έχει ξεφύγει το θέμα. Κάτι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Πρέπει οι πολιτικοί μας να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει, ότι δεν βαστάνε τα οικονομικά βαλάντια των νοικοκυριών. Οι μισθοί που παίρνουμε δεν είναι ανάλογοι των τιμών που πάνε τα προϊόντα, κι όχι μόνο σε καύσιμα και ρεύμα, αλλά και στα προϊόντα», δήλωσε ο κος Τζαμπαζλής, μεταφέροντας την εκτίμησή του πως «μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να βάλει φρένο στην αύξηση» και εμμέσως κατηγορώντας τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ότι η κυβέρνηση είναι που αισχροκερδεί εις βάρος των πρατηρίων υγρών καυσίμων, ενώ στα πρατήρια «η κερδοφορία μας είναι 6 με 7 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο».

Με τις τιμές καυσίμων στη χώρα μας να βρίσκονται πλέον εκτός ελέγχου διαρκώς και ραγδαία αυξανόμενες, ιδίως με την απλή βενζίνη να έχει ξεπεράσει τα 2€/λίτρο σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων της πόλης, εκατοντάδες Κομοτηναίοι περνούν τα σύνορα προκειμένου να ανεφοδιαστούν φθηνότερα καύσιμα από τη Βουλγαρία, κι άλλα προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης που έχουν ακριβύνει λόγω ανατιμήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα στο τριήμερο, εκατοντάδες ήταν τα οχήματα με ελληνικές πινακίδες που πέρασαν από το συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία. Μάλιστα, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας –οπότε επέστρεφαν και εκατοντάδες οχήματα από τριήμερο σε χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας- σχηματίστηκαν ουρές ακόμη και δύο χιλιομέτρων επί βουλγαρικού εδάφους για είσοδο μέσω Νυμφαίας.

 

 


Και στην Κύπρο: Πηγαίνουν για φθηνή βενζίνη στα Κατεχόμενα!
Πριν μερικές μέρες, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο το νομοσχέδιο για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα με έναρξη ισχύος της μείωσης την 8η Μαρτίου που θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουνίου.

‘Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το energypress:

Η μείωση του φόρου κατανάλωσης θα είναι 7 σεντ το λίτρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο, η οποία αυξάνεται στα 8,3 σεντ το λίτρο συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ. Παράλληλα, μειώνεται και ο φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6,4 σεντ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

Ο νόμος ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί νωρίτερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής στόχος της μείωσης είναι υπάρξει ελάφρυνση του οικονομικού κόστους με το οποίο επιβαρύνεται το καταναλωτικό κοινό και οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο προώθησης πολιτικών άμβλυνσης των επιπτώσεων από την Ουκρανική κρίση και δη στις τιμές των καυσίμων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, τοποθετούμενη εκ μέρους του ΔΗΚΟ, εξέφρασε ικανοποίηση για τη μείωση στο φόρο κατανάλωσης μέχρι την 1η Ιουνίου, προσθέτοντας ότι ήταν ο μόνος τρόπος άμεσης αντίδρασης τους κράτους να αντιμετωπίσει την εξωγενή αύξηση των πετρελαιοειδών.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Νίκος Τορναρίτης είπε πως η Κυβέρνηση επέδειξε άμεσα ανακλαστικά για την κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η γη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία , προσθέτοντας ότι η μείωση του φόρου κατανάλωσης συνιστά πράξη συνεισφοράς προς τον απλό πολίτη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως η Κυβέρνηση πρέπει να παρακολουθεί τι θα γίνει μέχρι την 8η του μηνός που θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος, για να αποφευχθεί η αισχροκέρδεια με αποτέλεσμα τη μείωση να την επωφεληθούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου αφού παρατήρησε ότι το κράτος χάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επειδή συμπατριώτες μας προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές στα καύσιμα εφοδιάζουν τα οχήματα τους από τα κατεχόμενα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μείωση θα επιφέρει έσοδα στο κράτος επειδή θα ανασχεθεί το φαινόμενο.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους αναφέρθηκε στην επιβάρυνση των δημοσίων εσόδων από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης, παρατηρώντας ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να είναι έτοιμη να παρατείνει τη μείωση, αν οι εξελίξεις δεν επιτρέψουν τη διεθνή μείωση των τιμών των πετρελαιοειδών.

Την άποψη ότι η μείωση στον φόρο κατανάλωσης θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη για να αποτρέψει τον εφοδιασμό των οχημάτων από τα κατεχόμενα, διατύπωσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης.

Ο Πρόεδρος και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε πως αν υπήρχαν δημόσιες συγκοινωνίες δεν θα υπήρχε ανάγκη για μείωση των καυσίμων κίνησης.

Στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών αναφέρεται ότι, οι νέες ρυθμίσεις δεν τυγχάνουν άμεσης εφαρμογής, ώστε να δοθεί περιθώριο προσαρμογής της αγοράς στη βάση των αποθεμάτων που διατηρούνται στα πρατήρια πετρελαιοειδών.

Με βάση την Έκθεση ο νόμος προβλέπει μείωση του συντελεστή έναντι των κλάσεων 1), 2), 3) και 4) από €429,00 τα 1000 λίτρα σε €359,00 τα 1000 λίτρα, μείωση του συντελεστή έναντι των κλάσεων 6), και 10) από €400,00 τα 1000 λίτρα σε €330,00 τα 1000 λίτρα και μείωση του συντελεστή έναντι των κλάσεων 7), 9), 11) και 13) από €74,73 τα 1000 λίτρα σε €21,00 τα 1000 λίτρα.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μια ξεχωριστή, διότι παρά το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει λαμπρά η Ορθοδοξία. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζουμε την ανάμ...

image descriptionΕλλάδα

Ιδιαίτερη χρησιμότητα υπό τις παρούσες συνθήκες και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία προσλαμβάνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουρ...

image descriptionΕλλάδα

Με την υποδοχή του υπουργού Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Φαλίχ (Khalid bin Abdulaziz Al-Falih) και την επίσκεψη στην Αλ Ούλα, εμπορικό σταυροδρόμι ...

image descriptionΕλλάδα

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του απευθύνει έκκληση για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων σε ουκρανικές πόλεις και ειδικά στη Μαριούπολη, την κοιτίδα της ομογένειας. «Η...

image descriptionΕλλάδα

«Eίναι αδιανόητο ο κ. Μητσοτάκης μέχρι χθες να μην μιλά για την κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας. Το κατάλαβε μετά από μήνες» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το τέλος της επίσκεψη...

image descriptionΕλλάδα

Η ΚΕ του ΚΚΕ στο κείμενο «Απόφασης για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία» (επισυναπτόμενο pdf), αναφέρει ότι «το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην ...