ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαγιορκίνης: Υποχωρούν οι σκληροί δείκτες

 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, με ανάρτησή του στο Facebook, προέβη στην ενημέρωση της Πέμπτης για τον κορωνοϊό η οποία αναβλήθηκε λόγω του καιρού.

 

O επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έκανε μια ανάρτηση στο Facebook, προβαίνοντας σε μια διαδικτυακή ενημέρωση για την υγειονομική κατάσταση της χώρας.

 

 

Όπως γράφει στο post του, οι σκληροί δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση καθώς παρατηρείται μία επιβράδυνση της συρρίκνωσης στη διασπορά του πανδημικού κύματος της Όμικρον, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Επίσης, ο κ. Μαγιορκίνης έκανε «ιδιαίτερη αναφορά», όπως γράφει χαρακτηριστικά, «στην έκρηξη της επιδημίας στο Χονγκ Κονγκ όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχε η τακτική zero Covid».

«Εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Omicron και κυρίως του μικρού χρονικού διαστήματος από την μόλυνση μέχρι την μετάδοση οι πρακτικές zero covid έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα. Το βασικό στοιχείο που φαίνεται ότι παίζει ρόλο στην πίεση στο σύστημα υγείας είναι τα μεγάλα εμβολιαστικά κενά στους άνω των 60. Η περίπτωση του Hong Kong δυστυχώς, επιβεβαιώνει καταρχήν ότι η Omicron είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή το μαζικό testing. Δεύτερον ότι αν και η Omicron είναι ηπιότερη των προηγούμενων παραλλαγών, ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ο καθολικός εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Μαγιορκίνης.

 

Η ανάρτηση που έκανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

«Καθότι με ρωτάτε αρκετοί, παραθέτω τη σημερινή ενημέρωση που είχα ετοιμάσει για την πορεία της COVID-19 και αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 450 εκατομμύρια μολύνσεις και 6 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε όλον τον κόσμο. Οι νέες διαγνώσεις παρέμειναν σταθερές εντός της τελευταίας εβδομάδας καθώς καταγράφηκαν περίπου 1.5 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν κατά 17% καθώς καταγράφηκαν περίπου 6800 θάνατοι ανά ημέρα.

Η επιδημία στην Ευρώπη έδειξε σταθεροποίηση όσον αφορά την διασπορά καθώς παρατηρήθηκε μόλις 1% μείωση στις διαγνώσεις ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 13%. Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν περίπου 4.6 εκατομμύρια διαγνώσεις και 17.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

Οι 32 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε σε 7 χώρες. Σημαντική βελτίωση δηλαδή πάνω από 30% παρατηρήθηκε σε 12 χώρες.

Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μειώθηκε οριακά κατά 3%. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική βελτίωση κατά 9%.

Η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί δείχνει σαφή σημεία αποσυμπίεσης σε όλους τους δείκτες.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υποχώρησε για ακόμα μία εβδομάδα κατά 8%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες έχει υποχωρήσει κατά 7% εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 115 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 7,8 εκατομμύρια πολίτες. 93 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι χθες το βράδυ ήταν 650.000.

Συνοπτικά, παρατηρούμε μία επιβράδυνση της συρρίκνωσης στη διασπορά του πανδημικού κύματος της Όμικρον. Αυτή η επιβράδυνση παρατηρείται τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα η βελτίωση των σκληρών δεικτών όπως οι θάνατοι συνεχίζεται. Όσον αφορά τα μεταλλαγμένα στελέχη όπως αναμενόταν το στέλεχος Omicron 2 σταδιακά αυξάνει το ποσοστό της σε παγκόσμιο επίπεδο, και στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αναμένουμε να δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα στην αποκλιμάκωση.

Κλείνοντας θα κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην έκρηξη της επιδημίας στο Hong Kong όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχε η τακτική zero Covid.

Εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Omicron και κυρίως του μικρού χρονικού διαστήματος από την μόλυνση μέχρι την μετάδοση οι πρακτικές zero covid έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα. Το βασικό στοιχείο που φαίνεται ότι παίζει ρόλο στην πίεση στο σύστημα υγείας είναι τα μεγάλα εμβολιαστικά κενά στους άνω των 60. Η περίπτωση του Hong Kong δυστυχώς επιβεβαιώνει καταρχήν ότι η Omicron είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή το μαζικό testing. Δεύτερον ότι αν και η Omicron είναι ηπιότερη των προηγούμενων παραλλαγών, ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ο καθολικός εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων».

 

 

Διαβάστε επίσης

Μέγαρο Μαξίμου: Ο πρωθυπουργικός σκύλος Πίνατ δάγκωσε τον Άκη ΣκέρτσοΕλλάδα

Ένα απρόοπτο είχε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στο Μέγαρο Μαξίμου, με… πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργικό σκύλο, Πίνατ. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, ο φιλόζωος υπουργός δέχθηκε επίθε...

Τσίπρας: Η μόνη λύση για τον Μητσοτάκη είναι να αναλάβουμε και πάλι εμείς αυτή την βαριά ευθύνηΕλλάδα

  «Η μόνη λύση για τον Μητσοτάκη είναι να δραπετεύσει από τα προβλήματα και από την ευθύνη προκηρύσσοντας εκλογές και να αναλάβουμε και πάλι εμείς αυτή την βαριά ευθύνη» τόνισε ο Α...

Διαρκείς προειδοποιήσεις από την πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία – Βίντεο από τη χιονόπτωση στην Αθήνα - LIVE πως θα κινηθεί ο “Φίλιππος”Ελλάδα

  H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έστειλε νέα προειδοποίηση προς τους πολίτες στην οποία αναφέρει: «Επαναλαμβάνουμε ισχυρή σύσταση για αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων...

Σπήλιος Λιβανός η επιστροφή: Τίθεται επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟΕλλάδα

Δεν πέρασε καλά καλά ένας μήνας από την αποπομπή του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Σπήλιος Λιβανός ετοιμάζεται για τη… μεγάλη επιστροφή. Αυτή τη φορά, όμως, η θέση δεν...

Περιφέρεια Αττικής: Κλειστά αύριο Παρασκευή τα σχολεία στον Βόρειο Τομέα, σε περιοχές Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, λόγω κακοκαιρίαςΕλλάδα

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και μετά από διαβούλευση με τους Δημάρχους δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης και αύριο Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, τα σχολεία Πρωτοβάθμι...

Κορωνοϊός: Δείτε τα κρούσματα στα νησιά - Αττική: 7.125 νέα κρούσματα - Όλη η γεωγραφική κατανομήΕλλάδα

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Αττική τα 7.125 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:   147 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων 787 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς 841 κρούσματα ...

Aνατιμήσεις στο ψωμί λόγω Ουκρανίας - Πρόεδρος Αρτοποιών: Πάνω από 1 ευρώ τις επόμενες μέρεςΕλλάδα

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι να πούμε το ψωμί ψωμάκι καθώς οι αυξήσεων στην τιμή των αλεύρων και σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι εκρηκτική . Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο...