ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Αντιρωσική προπαγάνδα" στην Ελλάδα καταγγέλλει η Ζαχάροβα - Η απάντηση του Υπ. Εξωτερικών

«Ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος – την κρίσιμη στιγμή – έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λάθος επιλογή» αναφέρει η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ

 


Στην επίσημη σελίδα της στο facebook η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα ανάρτησε εκτενές σχόλιο της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρίας Ζαχάροβα σχετικά με την Ελλάδα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Στο σχόλιό της η Μαρία Ζαχάροβα κάνει λόγο για αντιρωσική προπαγάνδα στην Ελλάδα και δυσφήμιση της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν ήταν απρόκλητη.


«Ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της» αναφέρει μεταξύ άλλων η επίσημη εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ και καταλήγει:

«Ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος – την κρίσιμη στιγμή – έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λάθος επιλογή. Πιστεύουμε, ότι οι αιώνιοι δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν και σ’ αυτές τις δοκιμασίες».

 

Αναλυτικά το σχόλιο της Eπίσημης Eκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρίας Ζαχάροβα σχετικά με την αντιρωσική πληροφοριακή εκστρατεία στην Ελλάδα έχει ως εξής:

Άνευ προηγουμένου εκστρατεία και δυσφήμιση

«Δώσαμε προσοχή στην άνευ προηγουμένου εκστρατεία που εξαπολύθηκε στην Ελλάδα για την δυσφήμιση της πολιτικής της Ρωσίας. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, κυριολεκτικά συναγωνίζονται τους ομοϊδεάτες τους σε αυτό. Υποκριτικά μιλούν για «απρόκλητη επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο «μαζική εισβολή» κ.α.

»Να υπενθυμίσουμε ότι με προσπάθειες, πρώτα απ’ όλα, των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους, οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις ταρακουνούν τον κόσμο όλες τις τελευταίες δεκαετίες – οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας το 1999, οι επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν. Κανείς δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του για τις τεράστιες θυσίες και τα βάσανα των λαών αυτών των χωρών.

 

ΥΠΕΞ σε Ζαχάροβα: "Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου"

 

Απάντηση έδωσε το υπουργείο εξωτεριών στις αιτιάσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, διά του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, ο οποίος επεσήμανε τα ακόλουθα:
«Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. 

Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. 


Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων. 

Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. 

Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. 

Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας. 

Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση».

 


Απάντηση Θεοδωρικάκου
Νωρίτερα, σχετική απάντηση είχε δώσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε σαφώς υψηλότερους τόνους.

Εκεί, ο Τάκης Θεοδωρικάκος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο MEGA, σημείωσε ότι:

«Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία δεν είναι η Ελλάδα αλλά οι πράξεις της ηγεσίας της» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στο Mega.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη χώρα, και ο καθένας μπορεί να βλέπει ό,τι θέλει.

Η Ρωσία έχει εισβάλλει στην Ουκρανία και καθημερινά προκαλεί εκατοντάδες νεκρούς, σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, ενώ υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου υπάρχουν και ομογενείς ανάμεσα στους νεκρούς.

Στο ερώτημα πως θα αντιδράσει η Ελλάδα στις επικρίσεις της Ρωσίας για την ελληνική στάση ο Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Έχουμε καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και στηρίζουμε με πράξεις αλληλεγγύης την Ουκρανία γιατί έχει δεχτεί απρόκλητη επίθεση» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε επίσης

Προμαχώνας: Επιταχύνονται οι διαδικασίες εισόδου των Ουκρανών προσφύγωνΕλλάδα

Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στα σύνορα του Προμαχώνα, με τις διαδικασίες για την είσοδό τους στη χώρα να έχουν επιταχυνθεί. Εκπρόσωπος από το ουκρανικό προξενείο κάν...

Πάτρα: Το επεισόδιο στο μνημόσυνο των τριων παιδιών – Άνδρας εμπόδιζε την είσοδο στην εκκλησίαΕλλάδα

Την ώρα που οι έρευνες για την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα βρίσκονται στην τελική ευθεία, ένα επεισόδιο σημειώθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου, όπου τελέστηκε τ...

Διευθυντής Κέντρου Ελέγχου Όπλων: Να μην πάρουν ταμπλέτες ιωδίου οι Έλληνες – Έχουν παρενέργειεςΕλλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα χάπια ιωδίου, έκρουσε ο Θεόδωρος Λιόλιος, Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων,  καλώντας τους Έλληνες, να μην τα προμηθευτούν και να μην τα καταναλώ...

Καθαρά Δευτέρα: Προσοχή με τους χαρταετούς – Τι πρέπει να κάνετε αν μπλεχτεί σε ηλεκτροφόρα καλώδιαΕλλάδα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος χιλιάδες χαρταετοί αναμένεται να δώσουν άλλο χρώμα στους ουρανούς της Ελλάδας Το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα, κυρίως μέσα στην πόλη, εν...

Ξεκίνησε η επιχείρηση «Νόστος 5» για την απομάκρυνση 34 ατόμων από την ΟδησσόΕλλάδα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πριν από λίγη ώρα ξεκίνησε η επιχείρηση «Νόστος 5» με στόχο την εκκένωση 34 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 25 ναυτικών, από Οδησσό με κατεύθυνση τη Μολδ...

Προκηρύχθηκαν 25.000 νέες θέσεις εργασίας σε Δήμους και Περιφέρειες από τον ΟΑΕΔΕλλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντ...

Μαρουσάκης: Ο Ωμέγα "εμποδιστής" φέρνει χιονιά που ενδέχεται να θυμίζει την "Ελπίδα" Ελλάδα

Πρόβλεψη για χιονιά που ενδέχεται να θυμίζει την κακοκαιρία «Ελπίδα» έκανε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης για τις επόμενες ημέρες. Σε σχετική του ανάρτησή του ο μετεωρολόγος αν...