ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Ηθικά σωστή η απόφαση για αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία – Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν

 

Συνέντευξη στον Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις κρίσιμες εξελίξεις γύρω από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δύσης, καθώς και στις επιπτώσεις, γεωπολιτικές, οικονομικές, ενεργειακές και άλλες, που θα υπάρξουν για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τις ενέργειες της κυβέρνησης στο νέο πεδίο.

“Το βασικό θα ήταν να τελειώσει ο πόλεμος τώρα που μιλάμε. Έχουν φύγει 1 εκατ. πρόσφυγες μέσα σε μία εβδομάδα. Είναι βέβαιο ότι μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο στις σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι απομονωμένη”, είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός.

 

Και συνέχισε: “Θέλω να εξάρω τις προξενικές μας αρχές. Έφυγαν τελευταίοι από την εμπόλεμη ζώνη και έκαναν το παν για να προστατεύσουν τους Έλληνες στην περιοχή. Υπήρχε στοιχειώδης επικοινωνία. Ελπίζουμε ότι η ελληνική αυτοκινητοπομπή θα μπορέσει να φτάσει σύντομα στα σύνορα με τη Μολδαβία”. 

Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία στο ανώτατο επίπεδο. Αυτόν τον πόλεμο δεν τον θέλαμε. Τον επέλεξε προσωπικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα υποστεί τις συνέπειες ο ίδιος και ο ρωσικός λαός”.  

Για την αποστολή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανέφερε: “Ήταν το ηθικά σωστό γιατί δέχεται επίθεση μία ελεύθερη χώρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πράξαμε το σωστό. Ενισχύουμε το κύρος της χώρας και στέλνουμε μήνυμα…”. 

 

Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Θεωρώ ότι είναι μία συζήτηση που δεν προσθέτει κάτι. Ό,τι έχουμε να το πούμε, θα το πούμε στη Βουλή”, συμπλήρωσε.

Για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: “Ο αναθεωρητισμός και η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι δημοφιλής. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ρητορική και θα το αντιληφθεί πολύ σύντομα. Δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας”.

“Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο… Αν μας ζητήσει το ΝΑΤΟ, θα στείλουμε δυνάμεις”, ανέφερε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός. 

Για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση”. 

Για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό: “Μιλάμε για ένα οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε την επιδότηση στην ενέργεια και τη μείωση των φόρων. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί τον επόμενο μήνα. Δεν θα κόψουμε ακόμα τους φόρους κατανάλωσης. Θα υπάρξει έκτακτη στήριξη στους ευάλωτους”. 

Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετούς κρίσης. Γι’ αυτό και έχω προαναγγείλει ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση του μισθού από 1η Μαΐου. Καταλαβαίνω απόλυτα ειδικά τον νέο άνθρωπο. Ίσως γίνει και νωρίτερα η αύξηση του κατώτατου μισθού. Θα υπάρχουν εξαγγελίες εντός του Μαρτίου. Επίσης θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα, μια… επιταγή ακρίβειας στους πιο αδύναμους”.

Για τον τουρισμό: “Έχουμε κρατήσεις πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές και είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού φέτος”.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: “Η κυβέρνηση είναι σταθερή. Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξω το σκεπτικό μου. Αν αυτή η κρίση ήταν πριν από τέσσερα χρόνια θα ήταν υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος που σήμερα κάνει like στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας”.

 

Ακολουθούν συνοπτικά τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού:

 

– Κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία

– Δεν το περιμέναμε γιατί πραγματικά είμαστε μπροστά σε ένα νέο κόσμο. Αποτελεί την αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας. Μιλάμε για ένα νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα τελείωσει.

– Ο Πούτιν επέλεξε να επιβάλλει το δικό του τρόπο ζωής σε μια άλλη χώρα. Αφορά αυτό όλους μας και γι’αυτό υπήρξε αυτή η καθολική αντίδραση. Αναφέρομαι στον Πρόεδρο Πούτιν και όχι στη Ρωσία γιατί πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο. Σήμερα πολιορκείται η Μαριούπολη.

– Συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή. Απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Η Ρωσία σήμερα είναι παγκόσμια απομονωμένη. Είδατε το ψήφισμα στον ΟΗΕ»

– Τις επιπτώσεις του ρωσικού αναθεωρητισμού θα τις πληρώσει και ο ρωσικός λαός

– Η συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους. Ζητάμε εκεχειρία για να φύγουν οι άμαχοι

– Ηθικά σωστή η απόφαση για αμυντική βοήθεια.  Ο πρωθυπουργός αποφασίζει, δεν πιστεύω στα Συμβούλια των Πολιτικών Αρχηγών, δεν θεωρώ ότι προσφέρουν κάτι. 

– Δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας

– Δεν θα εμπλακούμε στον πόλεμο 

– Πράξαμε το σωστό, όπως τελικά έπραξε το σωστό η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.Πράξαμε το σωστό, όπως τελικά έπραξε το σωστό η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.

– Υπάρχει λίστα προσώπων από ΕΕ, ΗΠΑ ….Για αυτούς τους ολιγάρχες, αν εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, προφανώς θα πράξουμε ανάλογα.  

– Θα υπάρχουνε συνέπειες από αυτήν την επιλογή της Δύσης να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

– Ο αναθεωρητισμός η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι σήμερα μια δημοφιλής πολιτική.

 – Η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη ρητορική που είδαμε τις τελευταίες ημέρες προς την πατρίδα μας.

– Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ρητορική. Δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για κανέναν αναθεωρητισμό.

– Γι’ αυτό έχει τόση σημασία να είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

– Αν μας ζητηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ πιστεύω θα το κάνουμε.

– Επενδύσαμε στους εξοπλισμούς μας σε δύσκολες συνθήκες. Επενδύσαμε στις συμμαχίες μας.

– Θέσαμε πρώτοι στην Ευρώπη το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

– Αν δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα, τίποτα δεν υπάρχει.

– Για Σολτς: Άλλαξε μόνος του την πολιτική της Γερμανίας 

– Η χώρα δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία.

–  Για Ερντογάν: Δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση μια συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση. Θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για ένα κατέβασμα των τόνων Αυτή η ρητορική του αναθεωρητισμού πιστεύω ότι είναι σήμερα εκτός διεθνούς κλίματος. Κανείς δεν μας βάζει κανένα μαχαίρι στο λαιμό.  Θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για ένα κατέβασμα των τόνων

– Αυτή η ρητορική του αναθεωρητισμού πιστεύω ότι είναι σήμερα εκτός διεθνούς κλίματος. 

– Μα δεν μας στήριξε στον Έβρο (η Ευρώπη);

– Όλοι καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για ένα οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο.

– Θα υποστούμε και εμείς στην Ελλάδα συνέπειες.

– Όλοι καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για ένα οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο.

– Θα υποστούμε και εμείς στην Ελλάδα συνέπειες.

– Η καλύτερη πολιτική στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος είναι η μείωση φόρων.

– Θα υπάρχει σίγουρα μια έκτακτη στήριξη συμπολιτών μας που έχουν πιο μεγάλη ανάγκη.

– Έχουμε καταθέσει προτάσεις για να υπάρχει και μια ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας.

Διαβάστε επίσης

Υποψήφιος με τη ΝΔ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – Η συνάντηση με τον Κυριάκο ΜητσοτάκηΕλλάδα

O πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Πέμπτης συνάντηση με τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο Μέγαρ...

Δολοφονία Άλκη: Αυτοί είναι οι 12 κατηγορούμενοι για το φόνο του 19χρονου στη ΘεσσαλονίκηΕλλάδα

Οι αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη 12 ανθρώπων, που θεωρούνται οπαδοί του ΠΑΟΚ και φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση, που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα. Δείτε ...

Άρειος Πάγος: Επτά απολύσεις δικαστών, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στις εκδόσεις αποφάσεωνΕλλάδα

  Από την πειθαρχική ολομέλεια του Αρείου Πάγου απολύθηκαν επτά δικαστές για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων.      Στην πειθαρχική ολομέλ...

Στη Μασσαλία ο Περιφερειάρχης Αττικής ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην 9η Διάσκεψη Κορυφής Δήμων και ΠεριφερειώνΕλλάδα

  Στη Μασσαλία ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στην 9 η Διάσκεψη Κορυφής Δήμων και Περιφερε...

Μητσοτάκης: Κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην ΟυκρανίαΕλλάδα

  Κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Alpha α...

Κορωνοϊός: Δείτε τα κρούσματα στα νησιά - Αττική: 5.501 νέα κρούσματα - Όλη η γεωγραφική κατανομήΕλλάδα

  Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Αττική 5.501 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:   Νήσων     112 Νότιος Τομέας Αθήνας    680 Πειραιάς      604   Ανατολική Αττική...

Φονικό στην Ανδραβίδα: Στα ίχνη του δολοφόνου οι Αρχές – Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του τετραπλού φονικούΕλλάδα

Το φώς της δημοσιότητας βλέπουν περισσότερες λεπτομέρειες  σχετικά με το αποτρόπαιο έγκλημα, στην Ανδραβίδαόπου τέσσερα μέλη μιας οικογένειας βρέθηκαν νεκρά το απόγευμα της Τετάρτη...