ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τσίπρας: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα επιδεινώσουν «την ήδη σφοδρή κρίση στην οποία έχουμε βρεθεί»

Για «εξαιρετικά ανησυχητικές» εξελίξεις, «με σοβαρότατες παγκόσμιες επιπτώσεις» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σήμερα, κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

«Εχθές ξυπνήσαμε σε έναν διαφορετικό κόσμο. Η απόφαση της Ρωσίας για πολεμική εισβολή στην Ουκρανία, η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, γεννούν εξελίξεις εξαιρετικά ανησυχητικές, με σοβαρότατες παγκόσμιες επιπτώσεις. Πρώτα από όλα διαμορφώνεται ένας σφοδρός οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στην Ρωσία και τη Δύση. Γεγονός που θα επιδεινώσει την ήδη γενικευμένη ενεργειακή κρίση και συνεπακόλουθα τη κρίσης ακρίβειας σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με κομματικές πηγές, εκφράζοντας την ανησυχία του «για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη χώρα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αστάθειας».

Πρώτα από όλα, είπε, «για την ενεργειακή επάρκεια και την κρίση ακρίβειας», εκτιμώντας ότι «η τελευταία εξέλιξη θα επιδεινώσει την ήδη σφοδρή κρίση στην οποία έχουμε βρεθεί με ευθύνη Μητσοτάκη, πριν πυκνώσουν τα πολεμικά σύννεφα στην Ουκρανία». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ζήτημα του πληθωρισμού, τις αυξήσεις στην ενέργεια και στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης.

«Μετά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία δε θα έχουμε απλά κρίση ακρίβειας αλλά ουσιαστική αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, να ανταπεξέλθουν, εάν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις. Και σοβαρότατο κίνδυνο ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «πέρα από τις ευρύτερες αδυναμίες της ΕΕ», υπάρχουν «και τα πολύ μεγάλα λάθη που έχει κάνει ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην «εσπευσμένη, χωρίς σχέδιο, βίαιη απολιγνιτοποίηση», τη «δέσμευση μέσα από δάνεια με πράσινη ρήτρα του ενεργειακού μας μείγματος ακόμα περισσότερο από το φυσικό αέριο», την «αδυναμία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τη ρωσική πλευρά για φθηνότερες τιμές στο αέριο».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε επίσης την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να κρατήσει μία «στάση αρχών», τόσο «απέναντι στον πόλεμο», όσο και «σε σχέση με το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή». «Να εξηγήσουμε με θάρρος στον κόσμο, ότι ακριβώς επειδή οι εξελίξεις είναι αυτές που είναι, η χώρα δεν μπορεί να έχει ως δόγμα εξωτερικής πολιτικής το «προκεχωρημένο φυλάκιο» της Δύσης προς την Ανατολή, όπως είπε ο κος Μητσοτάκης. Αλλά πρέπει, ιδιαίτερα τώρα, να παραμείνει και να ενισχύσει το δόγμα της «γέφυρας» ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, του «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αυτό το δόγμα απαιτεί μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που θα δίνει το βάρος στη διπλωματία».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, σχολίασε πως «από τις εξελίξεις αυτές ενδεχομένως θα βγει ενισχυμένη», καθώς «ο Ερντογάν έχει βρει μία ευκαιρία μέσα από αυτή την κρίση να δείξει στις ΗΠΑ πόσο χρήσιμος τους είναι». «Η θέση μας απέναντι στην Τουρκία, λοιπόν, πρέπει να είναι σαφής. Σαφείς κόκκινες γραμμές, υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου, απόρριψη της ρητορικής του αναθεωρητισμού των Διεθνών Συνθηκών αλλά ταυτόχρονα και διάλογος και διπλωματία και αναζήτηση δυνατοτήτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως όταν βρισκόμαστε σε μία συγκυρία παγκόσμιας αστάθειας», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας και αφού ανακεφαλαίωσε τα βασικά σημεία της εισήγησής του κάλεσε την «κυβέρνηση Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη της για την αποκατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας, να σταματήσει να πολλαπλασιάζει τη κρίση με τις καταστροφικές του επιλογές στην ενέργεια, να βάλει τέλος στις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο συνέδριο του κόμματος τονίζοντας την ανάγκη στον ενάμισι μήνα που απομένει να περιφρουρηθεί «η ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, η συντροφικότητα» και «η ενότητα του κόμματος».

«Η πολιτική διαφωνία είναι στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας, αναμφισβήτητα. Κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Ίσα ίσα πρέπει να το ενισχύσουμε. Οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό», υπογράμμισε και ζήτησε την εξουσιοδότηση της γραμματέας του κόμματος και την γραμματέα της ΚΟ, ώστε, όπως είπε, όποιο μέλος του κόμματος «προβεί όχι σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων αλλά σε αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας, τουλάχιστον, μέχρι το συνέδριο».

Τέλος, προκειμένου «να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της υποεκπροσώπησης της περιφέρειας στα όργανα του κόμματος», ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε «η συγκρότηση της ΚΕ, εφόσον αποφασιστεί από το Συνέδριο η απευθείας εκλογή από τα μέλη, να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια».

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Βουλή: Προς κύρωση συμφωνίες του υπ. Εθνικής Άμυνας με Κύπρο, Ιταλία και ΙσραήλΕλλάδα

Κατατέθηκαν προς κύρωση στη Βουλή, η συμφωνία της Ελληνικής με την Κυπριακή Δημοκρατία "σχετικά με την Ανταλλαγή και Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών", η συμφωνία συνε...

Καιρικό σύστημα bianca με βροχές, καταιγίδες και σφοδρές χιονοπτώσεις στην κεντρική ΕλλάδαΕλλάδα

Καιρικό σύστημα με την ονομασία “Bianca”, όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, κινούμενο νοτιοανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από τη νύχτα του...

Σε εξέλιξη αντιπολεμική πορεία του ΚΚΕ - Δ. Κουτσούμπας: «Λέμε όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο»Ελλάδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παρευρέθηκε στη συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ στη Ρωσική Πρεσβεία και στην πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία, και...

Euroferry Olympia: Άλλες δύο σοροί βρέθηκαν στο 3ο γκαράζ του πλοίου - Τους 8 έφτασαν οι νεκροίΕλλάδα

  Οι άνδρες της ΕΜΑΚ συνεχίζουν τις έρευνες στο εσωτερικό του Euroferry Olympia ενώ από το πρωί της Παρασκευής γίνονται προσπάθειες για το άνοιγμα του καταπέλτη του πλοίου προκειμέ...