ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κολαστήριο Χανίων: Άφηναν νηστικούς ηλικιωμένους για να πεθάνουν – Πόρισμα κόλαφος, μαρτυρίες σοκ

Με βαρύτατες διώξεις από τον εισαγγελέα Χανίων και μια δικογραφία χιλιάδων σελίδων για τουλάχιστον τριάντα ύποπτους θανάτους ηλικιωμένων στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας, κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους, πλαστά πιστοποιητικά θανάτων και παράνομες συνταγογραφήσεις παραπέμπονται στις ανακριτικές Αρχές επτά πολίτες υπεράνω υποψίας, που συνελήφθησαν την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, το πρωί, από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων.
Το μεσημέρι, οι επτά συλληφθέντες πέρασαν το κατώφλι του εισαγγελέα Χανίων, από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο, Παρασκευή και το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, στον ανακριτή.

Το κουβάρι της απίστευτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Απρίλιο του 2021, όταν ήρθαν στο φως καταγγελίες που σόκαραν το πανελλήνιο. Συνθήκες και συμπεριφορές που παραπέμπουν σε κολαστήριο, που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους, βίωναν οι ηλικιωμένοι που είχαν την ατυχία να φιλοξενηθούν στα τελευταία χρόνια της ζωής τους στον οίκο ευγηρίας που για χρόνια λειτουργεί στα Χανιά με επίσημες σφραγίδες και αδειοδοτήσεις υπηρεσιών του Δημοσίου, χωρίς ουδείς μέχρι πρότινος να γνωρίζει το παραμικρό και κυρίως χωρίς να παρεμβαίνει.



Το πόρισμα της επιστημονικής ομάδας
Το πόρισμα που ξεπερνά τις 300 σελίδες και η επιστημονική ομάδα των ιατροδικαστών περιγράφει τα όσα ανατριχιαστικά διαπίστωσαν για τους θανάτους των 30 ηλικιωμένων στο Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Χανιά της Κρήτης. Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν είναι «καταπέλτης» για τους κατηγορούμενους που έφταναν όπως δείχνει η δικογραφία, στο σημείο να αφήνουν νηστικούς να πεθάνουν από την ασιτία οι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστημονική επιτροπή έχει αναλύσει κάθε περίπτωση, παραθέτοντας τα στοιχεία τόσο από τον προσωπικό φάκελο υγείας του κάθε νεκρού ηλικιωμένου, σε αντιστοιχία με τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν από το γηροκομείο και δεν έγιναν ώστε να οδηγηθούν στο θάνατο οι φιλοξενούμενοι.

Υπάρχουν περιπτώσεις ηλικιωμένων που είχαν πολύ χαμηλό αιματοκρίτη, λόγω ασιτίας και παρόλα αυτά, δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν αργά και βασανιστικά στο θάνατο.

Επίσης εξετάστηκε από τους επιστήμονες περίπτωση ηλικιωμένου που εμφάνισε ξαφνικά μέσα στο Κέντρο Φροντίδας σχιζοφρένεια, όπως ισχυρίστηκαν οι υπεύθυνοι, με αποτέλεσμα να του χορηγούνται ισχυρά φάρμακα, τα οποία τον άφησαν χωρίς βούληση και αντίδραση.

Η Αστυνομία των Χανίων έκανε έφοδο στα σπίτια των συλληφθέντων και μάλιστα στο σπίτι μίας από τους κατηγορούμενους εντόπισε περίπου 16.000 ευρώ αλλά και χρυσές βέρες που δεν αποκλείουν οι αστυνομικοί να ανήκαν σε κάποιους ηλικιωμένους. Επίσης σε σπίτι άλλης κατηγορουμένης βρέθηκαν περίπου 70.000 ευρώ.

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες
Το ψηφιδωτό της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, αποκαλούμενης και ως «Άουσβιτς», συνθέτουν αμέτρητες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν στην πορεία της μακράς έρευνας των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή ηλικιωμένου που επέστρεψε εγκαίρως στο οικογενειακό του περιβάλλον: «Οι συνθήκες πείνας μού θύμισαν την περίοδο της Κατοχής»!

Άνθρωποι που λάμβαναν χωρίς τη θέλησή τους και χωρίς να υπάρχει λόγος φάρμακα που χορηγούνται σε βαριές ψυχασθένειες, ώστε να μην έχουν επαφή με το περιβάλλον. Παππούδες και γιαγιάδες που σιτίζονταν μέσω σύριγγας με ειδικό σύστημα από τη μύτη, για εξοικονόμηση χρόνου και λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πλημμελής καθαριότητα και συνθήκες ατομικής υγιεινής για τους φιλοξενούμενους, που έκαναν μπάνιο μία φορά ανά δεκαπενθήμερο, κι αυτή με κρύο νερό.

Αυτή η «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων» είχε τη φήμη της ιδανικής δομής στα Χανιά, γι’ αυτό και σύμφωνα με πηγές ήταν η ακριβότερη.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτριες δέχονταν ακόμη και βαριές περιπτώσεις ηλικιωμένων με κινητικά προβλήματα και υπόσχονταν στους οικείους τους ότι υπάρχει μέριμνα ακόμη και για αποκατάσταση.

Καθετήρες έβαζαν οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες σε όλους ανεξαιρέτως τους τροφίμους, για να μη χρειάζεται να πηγαίνουν στην τουαλέτα. Σε πολλές περιπτώσεις οι τρόφιμοι δένονταν σε καρέκλες! Τα σημάδια στο σώμα τους από τους ιμάντες καλύπτονταν με μακριά ρούχα, ενώ σε κάθε πιθανή επίσκεψη συγγενούς υπήρχε ο χρόνος παρέμβασης από νοσηλευτή για ωραιοποίηση μιας εικόνας, που όπως αποδείχτηκε δε γινόταν αντιληπτή!
Το κουβάρι της απίστευτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Απρίλιο του 2021, όταν ήρθαν στο φως καταγγελίες που σόκαραν το πανελλήνιο. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε άθλια μεταχείριση των ηλικιωμένων, πλημμελή καθαριότητα και βίαιη συμπεριφορά, ενώ ως δεδομένο θεωρείται από την πλευρά των Αρχών ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με παραλείψεις των υπευθύνων της δομής είναι τουλάχιστον τριάντα! Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, έχει γίνει τουλάχιστον μια εκταφή ηλικιωμένης που πέθανε στον οίκο ευγηρίας.

Οι έρευνες, που είναι ενδελεχείς επεκτείνονται σε υπηρεσίες του Δημοσίου που είναι αρμόδιες για τις άδειες λειτουργίας προνοιακών δομών, στο νοσοκομείο, σε ληξιαρχεία και σε κάθε εμπλεκόμενη Αρχή, ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η “βεντάλια” των εμπλεκομένων θα ανοίγει συνεχώς. Οι δε θάνατοι ηλικιωμένων που φιλοξενήθηκαν στη συγκεκριμένη δομή από το 2015 μέχρι το 2021 ανέρχονται σε 300!

Οι καταγγελίες συσσωρεύτηκαν την περασμένη άνοιξη και το ίδιο διάστημα δόθηκε εισαγγελική παραγγελία στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων να ξεκινήσει την έρευνα. Στον πρώτο έλεγχο – που δεν αιφνιδίασε τις ιδιοκτήτριες, μιας και ήδη γνώριζαν για τις καταγγελίες – δε διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Πλην όμως εκφράστηκαν παράπονα από ηλικιωμένους ότι δεν περνάνε καλά. Στην πορεία, όσα άρχισαν να αποκαλύπτονται από καταγγελίες που δε σχετίζονται μεταξύ τους άφησαν έκπληκτους ακόμη και τους αστυνομικούς.

Μια 60χρονη χωρίς παθολογικά προβλήματα, που εισήλθε στον οίκο ευγηρίας για προβλήματα ψυχικής φύσεως, μπήκε 90 κιλά και μέσα σε λίγο διάστημα πέθανε έχοντας μείνει 50 κιλά. Επίσης χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ηλικιωμένου ο οποίος ήταν σε καλή κατάσταση, αυτοεξυπηρετείτο και έχαιρε άκρας υγείας όταν μπήκε στη μονάδα. Μέσα σε δύο εβδομάδες δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει. Δικηγόρος των Χανίων, που πήγε τον πατέρα της στη μονάδα, αναγκάστηκε να τον πάρει κοντά της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα απεβίωσε λίγες ημέρες μετά.
Ενώ η έρευνα των αστυνομικών για τις συνθήκες και τον τρόπο λειτουργίας του ιδιωτικού γηροκομείου συνεχιζόταν, ένα γεγονός στα τέλη Ιανουαρίου ήρθε να επιβεβαιώσει πως, όχι απλά τίποτα δεν έχει βελτιωθεί, αλλά η δράση των εμπλεκομένων συνεχιζόταν σε βάρος αθώων ψυχών!

Η 67χρονη, υπεύθυνη του οίκου ευγηρίας, συνελήφθη από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου μετά από καταγγελία συγγενικού προσώπου 82χρονης, την οποία φέρεται να προσέγγισε μαζί με γιατρό του οίκου ευγηρίας. Μαζί, πήγαν στο σπίτι της ηλικιωμένης και προσπάθησαν να την πείσουν ότι πρέπει να φιλοξενηθεί στη δομή.

Η 82χρονη αρνήθηκε, παρ’ όλα αυτά η δράστιδα μαζί με γιατρό που τη συνόδευε την πήραν από το σπίτι της και τη μετέφεραν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Για την απομάκρυνσή της από το σπίτι της, η ηλικιωμένη πρόλαβε να ενημερώσει πρόσωπο του οικογενειακού της περιβάλλοντος, το οποίο προχώρησε σε καταγγελία στο Α.Τ. Κισσάμου και μετά από εισαγγελική παραγγελία η 67χροχη συνελήφθη κατηγορούμενη για αρπαγή.

Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι σε έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων στον οίκο ευγηρίας, η ηλικιωμένη βρέθηκε σε χώρο του υπογείου!

Τι υποστήριζε η ιδιοκτήτρια
«Σε όλους θα στείλω αγωγές και μηνύσεις, είναι όλα ψέματα, δεν στέκει τίποτα», έλεγε πριν από έναν χρόνο η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου στην κάμερα του MEGA.

Η πολύμηνη έρευνα όμως έδειξε πως το γηροκομείο είχε μετατραπεί σε ένα «κολαστήριο» ψυχών και ας επέμενε η επιχειρηματίας.

«Αν είχε βρεθεί το παραμικρό, θα μας είχαν κλείσει μέσα. Έχουν κάνει μια πλεκτάνη γύρω από μας και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα ζημιάς για να οικονομήσουν χρήμα».

Και οι επτά κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της ανθρωποκτονίας, για παραβάσεις του νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Πρόκειται για:

την 67χρονη ιδιοκτήτρια της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων,
τη 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια,
έναν 50χρονο γενικό γιατρό-υπεύθυνο της μονάδας,
έναν 70χρονο ψυχίατρο,
δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και
έναν 42χρονο νοσηλευτή.
Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, και απόπειρα κατά συρροή, πλαστογραφία και ψευδή πιστοποιητικά. Η δε δικογραφία αφορά συνολικά σε 36 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την υπόθεση, οι λεπτομέρειες της οποίας προκαλούν ανατριχίλα.

Επιπλέον, βρέθηκε το χρηματικό ποσό 105.000 ευρώ και κοσμήματα, ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα, τα οποία κατασχέθηκαν από τις αστυνομικές αρχές.

Η δε προανάκριση που έγινε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, και η οποία συνεχίζεται, περιλαμβάνει τη διερεύνηση ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν στη δομή που βρίσκεται σε περιαστική περιοχή των Χανίων, κατά το χρονικό διάστημα από 5 Μαΐου του 2009 έως 5 Μαΐου του 2021.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ
«Συνελήφθησαν, σήμερα (09.02.2022) το πρωί στα Χανιά, κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης κ. Ανακριτή Χανίων που εκδόθηκαν την 04.02.2022, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, επτά (7) ημεδαποί (4 γυναίκες και 3 άνδρες) κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Ειδικότερα, κατόπιν πολύμηνης ,πολυσχιδούς και εμπεριστατωμένης αστυνομικής προανάκρισης που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, η οποία αφορούσε στη διερεύνηση ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων ατόμων που φιλοξενούνταν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων σε περιοχή του Δήμου Χανίων, κατά το χρονικό διάστημα από 05-05-2009 έως 05-05-2021, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 36 ημεδαπών και αλλοδαπού η οποία υπεβλήθη στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Εν συνεχεία την 04.02.2022 εκδόθηκαν από κ. Ανακριτή Χανίων τα σχετικά εντάλματα σύλληψης σε εκτέλεση των οποίων αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας συνέλαβαν σήμερα (09.02.2022) 7 ημεδαπούς (3 άνδρες και 4 γυναίκες).

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν συνολικά ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα, το χρηματικό ποσό των 105.855 ευρώ και κοσμήματα.

Συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ Ανακριτή Χανίων».

 

Πηγή: neakriti.gr

Διαβάστε επίσης

Μουσικός πασίγνωστου ελληνικού ροκ συγκροτήματος καταδικάστηκε για αποπλάνηση 8χρονηςΕλλάδα

Σαν “βόμβα” έπεσε στους μουσικούς κύκλους μία όχι και τόσο καινούρια είδηση, η οποία όμως παρέμενε άγνωστη. Ο λόγος για έναν 69χρονο μουσικό ο οποίος έπαιζε τύμπανα στο μεγαλύτερο ...

Υπ. Εργασίας: Καταβάλλεται την Παρασκευή η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις αναστολές ΙανουαρίουΕλλάδα

Την Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022, θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 43.949 εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά τον Ιανουάριο. Το σχ...

Παπαευαγγέλου: «Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή, αλλά θα πρέπει να μάθουμε στο εξής να ζούμε με τον ιό»Ελλάδα

Η Όμικρον δεν είναι μία απλή ίωση για όσους είναι άνω των 65 ετών και τους άνδρες άνω των 45 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας, τόνισε απόψε, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της ...

Μητσοτάκης: "Η θέση της Ελλάδας στο προσφυγικό εδράζεται στον ανθρωπισμό και στην ασφάλεια"Ελλάδα

«Η θέση της χώρας μας είναι απλή, εδράζεται από τη μια στον ανθρωπισμό και από την άλλη στην ασφάλεια», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το προσφυγικό - μεταναστευτικό...

Συγκλονίζει ο πατέρας του Άλκη: "Αποδέχομαι τη συγγνώμη, τους δίνω συλλυπητήρια που δεν έκαναν τον Άλκη φίλο τους"Ελλάδα

  Παρών στο φιλικό παιχνίδι προς τιμή του Άλκη, ανάμεσα σε Καβάλα και Δόξα Δράμας ο πατέρας του - Έστειλε νέο, δυνατό μήνυμα για τη δολοφονία του γιου του - «Θέλω  η θυσία του Άλκη...

Κορωνοϊός: Δείτε τα κρούσματα στα νησιά - Αττική: 5.012 νέα κρούσματα - Όλη η γεωγραφική κατανομήΕλλάδα

  Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Αττική τα 5.012 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:   Νήσων                                  113      Νότιος Τομέας Αθήνας       ...

Κορωνοϊός: Πρόβλεψη Τζανάκη για έως και 1.500 νεκρούς τον Φλεβάρη – Πάνω από 350.000 τα ενεργά κρούσματαΕλλάδα

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης με τον κοροναϊό καθώς οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι. Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να έχει σταθεροποιηθεί το τελευτ...