ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οπαδική βία: Η λίστα των θυμάτων των τελευταίων 40 ετών

Δημητριάδης, Μπλιώνας, Παναγιώτου, Καρνέζης, Λιάκας, Ντόλιας, Φιλόπουλος, Ρουσάκης, Κατσούλης, Κωνσταντίνου, Μποζατζίσκι, Καμπανός. Δώδεκα νέοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους πέφτοντας θύματα οπαδικής βίας τα τελευταία 40 χρόνια. 

 

Ο φόρος αίματος του χουλιγκανισμού στη χώρα γίνεται όλο και πιο βαρύς καθώς ένα ακόμη νέο παιδί, μόλις 19 ετών, ο Αλκης Καμπανός, έπεσε νεκρό, από δολοφόνους που κρύβονται πίσω από τον μανδύα του «οπαδού». Μία ακόμη ανθρώπινη ζωή χάθηκε με τον «εμφύλιο πόλεμο» που κρατά τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα να μην σταματά. Και μάλιστα σε μια πόλη, τη Θεσσαλονίκη, που σε λιγότερο από πέντε χρόνια, θρηνεί μία ακόμη απώλεια.

 

Είτε μέσα στα γήπεδα είτε έξω από αυτά, η χώρα βρίσκεται μέσα σε έναν κύκλο αίματος που δείχνει να μην κλείνει ποτέ. Είναι ακόμη νωπές οι τραγωδίες με τον 24χρονο Νάσο Κωνσταντίνου και τον 28χρονο Τόσκο Μποζατζίσκι, δύο περιστατικά που συγκλόνισαν τη Θεσσαλονίκη αλλά δεν αποδείχθηκαν ικανά ώστε να σταματήσουν να οπλίζουν χέρια οπαδών, που στο... όνομα της ομάδας τους γίνονται δολοφόνοι. Στις 27 Απριλίου του 2017 ο οπαδός του ΠΑΟΚ, Νάσος Κωνσταντίνου χτυπήθηκε θανάσιμα από κουκουλοφόρους στο ύψος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και στην προσπάθειά του να ξεφύγει παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα. Λίγες ημέρες μετά και αφού νοσηλεύτηκε με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, στις 4 Μαΐου άφησε την τελευταία του πνοή. Το δικαστήριο, τα επόμενα χρόνια, έκρινε ενόχους δύο από τους πέντε κατηγορούμενους, ηλικίας 19 έως 31 ετών.

 

Λίγους μήνες αργότερα, στις 5 Ιανουαρίου του 2020, ο Τόσκο Μποζατζίσκι, Βούλγαρος οπαδός που είχε φθάσει στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει αγώνα του Αρη, έβρισκε τραγικό θάνατο, όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο την ώρα που τον καταδίωκαν οπαδοί του ΠΑΟΚ. Ο Μποζατζίσκι μαζί με ομοεθνείς τους έπιναν καφέ με διακριτικά των «κιτρινόμαυρων», έγιναν στόχος αντίπαλων οπαδών και δέχθηκαν οργανωμένη επίθεση. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει χτυπήθηκε από αυτοκίνητο που όπως αποδείχθηκε ήταν νοικιασμένο από γνωστό οπαδό του ΠΑΟΚ. Πριν από δύο μήνες το δικαστήριο καταδίκασε την 27χρονη οδηγό του αυτοκινήτου αλλά και άλλους επτά οπαδούς ανάμεσα στους οποίους και εκείνος που είχε νοικιάσει το μοιραίο αυτοκίνητο, δίχως μάλιστα να του αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό.

 

Τα δύο θύματα προσέθεσαν το όνομά τους σε μία λίστα ντροπής με νέους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους είτε μέσα είτε έξω από τα γήπεδα.

 

Ηθελαν απλώς να δουν την ομάδα τους...
Τέσσερις δεκαετίες τώρα η Ελλάδα μετρά απώλειες σε ανθρώπινες ζωές πολλές φορές... τυχαία. Όσο σκληρή κι αν ακούγεται η συγκεκριμένη λέξη όταν μιλάμε για θανάτους, όπως θα δείτε η λίστα με τα θύματα που σκοτώθηκαν από ανθρώπινο χέρι, είναι γεμάτη από ανθρώπους που απλώς πήγαιναν ή έφευγαν από το γήπεδο. Δεν συμμετείχαν σε «μάχη» οπαδών, δεν είχαν δίπλα τους συνοπαδούς που ήταν έτοιμοι να «πολεμήσουν». Ήταν άνθρωποι που πήγαν στο γήπεδο να δουν τον ΠΑΟΚ, τον Άρη, την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και για «κακή τους τύχη» βρέθηκαν απέναντι σε ανθρώπους που υποστηρίζουν άλλη ομάδα. .


Το πρώτο αθώο θύμα οπαδικής βίας, μέσα σε γήπεδο που έχει καταγραφεί στη χώρα μας υπήρξε στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα στην περιοχή του Χαριλάου όπως και τώρα, ένα 18χρονο παιδί έχανε τη ζωή του στον δρόμο. Ο Αρης Δημητριάδης, ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε κοντά στο σπίτι του έπειτα από μία συζήτηση με αφορμή το ποδόσφαιρο. Εξι ημέρες αργότερα εξέπνευσε στο νοσοκομείο...

 

Τον Οκτώβριο του 1986, ο Χαράλαμπος Μπλιώνας παρακολουθώντας στο Αλκαζάρ τον αγώνα της ομάδας του, της ΑΕΛ με τον ΠΑΟΚ, δέχθηκε από την αντίπαλη κερκίδα φωτοβολίδα που τον βρήκε στην καρωτίδα και τον σκότωσε. Ηταν μόλις 29 ετών και πέθανε στην καρότσα ενός αγροτικού, που προσπαθούσε να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Η φωτοβολίδα έφυγε από το χέρι ενός 20χρονου που καταδικάστηκε σε οκταετή φυλάκιση και αποφυλακίστηκε λίγα χρόνια αργότερα.

 

 

Νέα παιδιά νεκρά έξω από το γήπεδο

Τον Ιανουάριο του 1991 πριν από μία αναμέτρηση ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, οπαδοί των «ερυθρόλευκων» σε οργανωμένη πορεία επιτίθενται σε άλλη ομάδα οπαδών που θεωρούν λανθασμένα πως είναι της ΑΕΚ. Μία φωτοβολίδα βρίσκεται τον 15χρονο Γιώργο Παναγιώτου, φίλο του Ολυμπιακού, στην κοιλιά που πέφτει αμέσως νεκρός. Δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1993, ο οπαδός του Παναθηναϊκού Γιώργος Καρνέζης, φεύγοντας από το κλειστό της Γλυφάδας γίνεται αντιληπτός από οπαδούς του Ολυμπιακού, που του επιτέθηκαν και τον άφησαν νεκρό στο πεζοδρόμιο, ενώ παράλληλα υπήρξαν και τραυματίες.

Μολότοφ στην Εθνική Οδό

Απρίλιος του 1991. Μια παρέα παιδιών από τη Θεσσαλονίκη επιστρέφει από την Αθήνα όπου έχει πάει για τον Κυπέλλου στο μπάσκετ ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο. Ένα κασκόλ του ΠΑΟΚ στο αυτοκίνητό τους, θα γίνει η αιτία για να χαθούν ακόμη δύο νέοι άνθρωποι. Αργά το βράδυ στη διασταύρωση Αγίου Στεφάνου, στο 24ο χλμ, της εθνικής οδού ένα αυτοκίνητο τούς προσεγγίζει και κάποιος πετάει μολότοφ. Το αυτοκίνητο παίρνει αμέσως φωτιά ο 21χρονος Ευθύμιος Λιάκας και ο 25χρονος Κώστας Ντόλιας που κάθονται στο πίσω κάθισμα δεν καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν, χάνοντας τη ζωή τους στο φλεγόμενο όχημα. Οι άλλοι δύο θα περάσουν αρκετούς μήνες στα νοσοκομεία.

 
Στις 29 Μαρτίου 2007, ο 22χρόνος οπαδός του Παναθηναϊκού Μιχάλης Φιλόπουλος, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στην Παιανία, κοντά στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια ενός προκαθορισμένου ραντεβού συμπλοκής με αντίπαλους οπαδούς του Ολυμπιακού. Ο θάνατός του προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην Ελλάδα και πυροδότησε μια μεγάλη αστυνομική έρευνα για τον ρόλο των οργανωμένων οπαδών των ομάδων.

Ρουσάκης και Κατσούλης νεκροί στο Ηράκλειο

Στην Κρήτη, τον Σεπτέμβριο του 2014 θα χτυπηθεί σοβαρά και θα καταλήξει στο νοσοκομείο ο φίλαθλος του Εθνικού, Κώστας Κατσούλης. Είχε δεχτεί επίθεση από τουλάχιστον δέκα οπαδούς του Ηροδότου κατά τη διάρκεια αγώνα στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου. Σε 13 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν για «σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη» ένας 36χρονος (Μ.Λ.) και ένας 29χρονος (Ε.Μ.), ενώ σε 12 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας 27χρονος (Κ.Α.) που στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών. Επίσης, ποινή τεσσάρων ετών επιβλήθηκε για επικίνδυνη σωματική βλάβη και συμπλοκή σε έναν τέταρτο κατηγορούμενο που είχε επιτεθεί σε άλλον οπαδό του Εθνικού κατά τη μέρα των επεισοδίων.

Νέοι άνθρωποι που είδαν τη ζωή του να κόβεται τόσο σύντομα εξαιτίας ενός ακατανόητου πολέμου που τρώει τη σάρκα (όχι μόνο) της Ελλάδας. Νεκροί και βεβαία δεκάδες τραυματίες είτε κατά τη διάρκεια αγώνων είτε σε ενέδρες και ραντεβού, από ανθρώπους που δεν διστάζουν να φτάσουν ως τη δολοφονία για το... τίποτα.

 

Με πληροφορίες από το reader.gr 

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Δήλωση «βόμβα» Μαγιορκίνη – Περιμένουμε νέα ανησυχητική μετάλλαξη το 2022Ελλάδα

Σε μια δήλωση που προκαλεί αίσθηση -δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουμε «ξεμπερδέψει» με τις μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα και επιστήμονες σε πολλές χώρες εκφράζουν αντιρρήσεις για τη χ...

Ρέθυμνο: Νεαρή νοσηλεύτρια κατήγγειλε γιατρό για σεξουαλική παρενόχλησηΕλλάδα

Σε έγγραφη καταγγελία προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, προχώρησε νεαρή νοσηλεύτρια αναφέροντας περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης από γιατρό. Όπως αναφέρει το cretaliv...

Τουλάχιστον 450 αγωγές στην Αττική Οδό για τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών Ελλάδα

Σε τουλάχιστον 450 ανέρχεται ο αριθμός των αγωγών που αναμένεται να κατατεθούν τις επόμενες ημέρες κατά της εταιρείας της Αττικής Οδού, για τις πρωτοφανείς εικόνες που εκτυλίχθηκαν...

Λιμενεργάτης στον Πειραιά γλιτώνει την τελευταία στιγμή από πτώση κοντέινερ (βίντεο)Ελλάδα

Άγιο, αλλά και γρήγορα αντανακλαστικά είχε ένας εργαζόμενος της Cοsco στο λιμάνι του Πειραιά. Την τελευταία στιγμή είδε ένα κοντέινερ να φεύγει από τη θέση του και πριν τον καταπλα...

Δολοφονία Αλκη: «Μίλησαν» οι συλληφθέντες και έδειξαν τον δράστη με το δρεπάνι - Προπηλακίστηκαν στα δικαστήρια Ελλάδα

Το δράστη με το δρεπάνι που έδωσε τις χαριστικές βολές στον 19χρονο Αλκη Καμπανό φαίνεται πως «δείχνουν» οι εννιά συλληφθέντες για τη δολοφονία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι ...