ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΛΑΡΚΟ: Απολύονται άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι – Σφοδρές αντιδράσεις

Με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ γνωστοποίησε, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα και Εργασίας Κ. Χατζηδάκη την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην απόλυση όλων των εργαζομένων μέσα στον Φεβρουάριο.
Ο Παναγιώτης Πολίτης πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα χαρακτήρισε το πρόγραμμα της κυβέρνησης «κρεμάλα» και σημείωσε ότι για τους εργαζόμενους σημαίνει ανεργία, εξαθλίωση, ξεσπίτωμα. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «μας κήρυξαν πόλεμο. Θα πάρουν απάντηση δυναμική και αγωνιστική. Δε θα τους περάσει. Θα βγούμε νικητές».

 


Ο ίδιος εξηγεί αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης που θέλει «μέσα στο Φλεβάρη να ξεμπερδέψει με τους εργαζόμενους».

«Η κυβέρνηση ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές εξέφρασε την πρόθεση της να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στο Φλεβάρη. Πρόκειται για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των επενδυτών να απαλλαχθούν από τα “βαρίδια” εργαζόμενους. Ταυτόχρονα ενημέρωσε πως αίτημα των επενδυτών είναι να αποχωρήσουμε από τους οικισμούς που διαμένουμε και πως παλεύει να τους πείσει να μπορούν να κατοικήσουν όσοι και αν και εφόσον απορροφηθούν με τον επενδυτή. Άρα επιβεβαιωθήκαμε οι εργαζόμενοι όταν χαρακτηρίζαμε το σχέδιο της κυβέρνησης εγκληματικό που δε διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και οδηγεί σε μαρασμό όλη την περιοχή».

Η ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων:

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των σωματείων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και της κυβέρνησης,η οποία ήταν σύσσωμη, εκπροσωπούμενη από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Συγκεκριμένα από τη μεριά της κυβέρνησης παραβρέθηκαν οι κ. Σταϊκούρας,κ Σκρεκας, κ Χατζηδάκης, συνοδευόμενοι από τα επιτελεία των υπουργείων τους
Η κυβέρνηση ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές εξέφρασε την πρόθεση της να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στο Φλεβάρη. Πρόκειται για ικανοποίηση του παγίου αιτήματος των επενδυτών να απαλλαχθούν από τα ” βαρίδια” εργαζόμενους. Ταυτόχρονα ενημέρωσε πως αίτημα των επενδυτών είναι να αποχωρήσουμε από τους οικισμούς που διαμενουμε και πως παλεύει να τους πείσει να μπορούν να κατοικήσουν όσοι και αν και εφόσον απορροφηθούν με τον επενδυτή.

Άρα συνάδελφοι επιβεβαιωθηκαμε οι εργαζόμενοι όταν χαρακτηρίζαμε το σχέδιο της κυβέρνησης εγκληματικό που δε διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και οδηγεί σε μαρασμό όλη την περιοχή.
Εξειδικεύοντας σε άξονες την τύχη των ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ εργαζομένων,έθεσε τα εξής :

1. Όλοι θα απολυθούν ταυτόχρονα και λάβουν αποζημίωση με τρόπο υπολογισμού το νόμο 4093/2012.
2. Οι εργαζόμενοι 55 χρόνων και πάνω θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν τα 62 και συνταξιοδοτηθούν, χωρίς να διευκρινίζει το τόπο της εργασίας και το ύψος του μισθού.( Η εμπειρία δείχνει πως δεν ξεπερνάνε το βασικό τέτοια προγράμματα)
3. Ένα μέρος εργαζομένων που θα καθορίσει ο διαχειριστής το οποίο θα είναι αναγκαίο για να προχωρήσει η διαδικασία εν λειτουργία, θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις απο τον διαχειριστή. Χωρίς να προσδιορίζει τους όρους της σύμβασης.
4. Όταν αναλάβει ο επενδυτής θα προσλάβει όσους χρειάζεται και οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας, “γέφυρα”, δηλαδή προγράμματα ανεργίας.
Για τη διαδικασία των διαγωνισμών τόνισαν πως μέχρι την επόμενη βδομάδα θα έχουν σταλεί τ σχέδια σύμβασης από την κυβέρνηση στους επενδυτές. Στόχος τους είναι να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές μέχρι τα μέσα Μάρτη.
Γι’αυτό συνάδελφοι θέλουν μέσα στο Φλεβάρη να ξεμπερδεψουν με τους εργαζόμενους.
Συνάδελφοι, η συνάντηση δεν άφησε περιθώρια για αυταπάτες. Το σχέδιο- κρεμάλα έχει για τους εργαζόμενους ανεργία, εξαθλίωση,ξεσπιτωμα.
Μας κήρυξαν πόλεμο.
Θα πάρουν απάντηση δυναμική και αγωνιστική.
Όλοι στη ΓΣ να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις.
Δε θα τους περάσει.
Θα βγούμε νικητές!!!

 

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση κήρυξε στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ τον πιο άτιμο πόλεμο
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή για τον αναπτυξιακό νόμο, χαρακτήρισε «προκλητική» τη συζήτηση καθώς, όπως ανέφερε «βγάζετε λόγους εδώ μέσα για τη δήθεν ανάπτυξη που θα φέρει ο αναπτυξιακός νόμος και μόλις χτες βράδυ, η κυβερνητική τρόικα Σταϊκούρας – Σκρέκας – Χατζηδάκης ανακοίνωσαν στα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ την κήρυξη του πιο άτιμου πολέμου. Ότι θα τους πετάξει στο δρόμο αυτό το μήνα, απολύοντάς τους από τη δουλειά και την ίδια στιγμή ξεσπιτώνοντάς τους από τους οικισμούς, αφού τους ζήτησαν να εγκαταλείψουν ακόμα και τα σπίτια τους. Και άνεργοι και άστεγοι».

«Η κήρυξη αυτού του πολέμου από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συμπαιγνία με τους επενδυτές τους περιβόητους, που θέλει να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ για να την πάρουν “μπιτ παρά”, δεν αφήνει περιθώρια άλλα από το να σημάνει συναγερμός σε όλη την εργατική τάξη της χώρας και όχι μόνο στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, με βασικό στόχο το έγκλημα αυτό να μην περάσει. Η κυβέρνηση της ΝΔ να πληρώσει ακριβά για το έγκλημα που πάει να διαπράξει!» τόνισε.

Κάλεσε τους εργαζόμενους της χώρας να εκφράσουν την ενεργητική αλληλεγγύη τους στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και στα περί απορρόφησης των άνω των 55 ετών εργατών της ΛΑΡΚΟ σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να βγουν στη σύνταξη, είπε: «Αφήστε αυτά τα κόλπα, τα ξέρουμε αυτά τα προγράμματα με ψίχουλα πείνας των 500 ευρώ» προσθέτοντας: «Αφήστε τα κόλπα ότι οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας – γέφυρα, δηλαδή στα γνωστά προγράμματα ανεργίας».

«Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης και όσοι κυβερνήσατε πριν από αυτή και φτάσατε εδώ τη ΛΑΡΚΟ. Δικό σας είναι όλο αυτό το εγκληματικό σχέδιο με την διαχρονική πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης, υπερχρέωσης μιας τέτοιας στρατηγικής επιχείρησης, ενός πραγματικού χρυσωρυχείου για την ελληνική οικονομία. Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και εκσυγχρονιστεί, να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με προτεραιότητα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την απόδοση των δεδουλευμένων τους, τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Παυλόπουλος για Σαρτζετάκη: "Υπηρέτησε σε χαλεπούς καιρούς για την πατρίδα και τον λαό μας"Ελλάδα

Σε συλλυπητήρια δήλωση για τον θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη, προχώρησε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον απόλυτο σεβασμ...

Στον εισαγγελέα ο φερόμενος ως δολοφόνος του Άλκη - Αποδοκιμάστηκε από συγκεντρωμένουςΕλλάδα

Στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης έφτασε πριν από λίγο ο 23χρονος φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας του 19χρονου αδικοχαμένου Άλκη, όπου έπεσε νεκρός από χτυπήματα σε όλο του το ...

Χρήστος Σαρτζετάκης 1929 – 2022: Aπό την ηρωική ανάκριση της δολοφονίας Λαμπράκη στην Προεδρία της ΔημοκρατίαςΕλλάδα

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 93 ετών ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης.  Άφησε την τελευταία του πνοή στις 2.45 τα ξημερώματα στη ΜΕΘ του Λαϊκού Νοσοκομείου. Ο Χρήσ...

Στον εισαγγελέα ο 23χρονος ύποπτος για τη δολοφονία του Άλκη – Ψάχνουν τους συνεργούς τουΕλλάδα

Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει οργή και σοκ. Η Αστυνομία αναζητά και τους συνεργούς του 23χρονου, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη. Οι έρευνες συνεχίζο...

Πατούλης: 8 αλήθειες για τον απολογισμό της Περιφέρειας Αττικής στη διαχείριση της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ»Ελλάδα

  8 αλήθειες για τον απολογισμό δράσεων της Περιφέρειας Αττικής  στη διαχείριση της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ»   Τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στη Συνεδρίαση του Περιφε...

«Goal στη βία»: Τουρνουά ποδοσφαίρου και ενημερωτική εκστρατεία στα σχολεία από τη σχολή του 19χρονου Άλκη στο ΑΠΘΕλλάδα

  Την οδύνη για τον άδικο χαμό του Αλκιβιάδη Καμπανού, ενός εκ των νεότερων μελών της εκφράζει εκ μέρους φοιτητών και καθηγητών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α...