ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Καταιγίδες και χιόνια

Με έκτακτα καιρικά φαινόμενα ξεκινά ο Φεβρουάριος καθώς η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Τα φαινόμενα αναμένονται από σήμερα το μεσημέρι (01.02) και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά – ημιορεινά και τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ στα πελάγη.

 

Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΚΛΕΑΡΧΟ ΜΑΡΟΥΣΑΚΗ:

 

Τρίτη (01-02-2022)

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, από το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο και από το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη δυτική Μακεδονία και στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου και βαθμιαία της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στα πελάγη, που η έντασή τους θα φτάνει τοπικά τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ.

Τετάρτη (02-02-2022)

Οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές και θα επεκταθούν από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και
πρόσκαιρα στην ανατολική Πελοπόννησο. Από το μεσημέρι προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θράκης.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά το μεσημέρι και στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια το βράδυ.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο που η μέγιστη έντασή τους θα φτάνει τοπικά τα 8 μποφόρ, ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ.

Πέμπτη (03-02-2022)

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σταδιακά μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και τις πρωινές ώρες και σε περιοχές της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν στα πελάγη που η έντασή τους θα φτάνει τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της θα είναι τα ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας.

Η εν λόγω κακοκαιρία αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3, όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Από τις αρχές του 2022, η μονάδα Meteo ξεκίνησε την κατηγοριοποίηση των κακοκαιριών, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα ύψη βροχής, βασιζόμενη στον υπολογισμό του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (RPI).

Στο βίντεο του meteo που ακολουθεί παρουσιάζεται ο υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης 2/2, καθώς και ο άνεμος κοντά στο έδαφος.

   Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Τρίτη κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και την Τετάρτη κυρίως στο Αιγαίο, στην Κρήτη και στα Βορειοανατολικά, Ανατολικά και Νότια ηπειρωτικά.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, οι οποίες από το μεσημέρι της Τρίτης θα επεκταθούν και στα ορεινά της Θράκης, καθώς επίσης σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Την Τετάρτη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και σε ορεινά και ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.
Ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στα πελάγη, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της Τρίτης στο Ιόνιο και της Τετάρτης στο Αιγαίο θα στραφούν σε δυτικούς έως βορειοδυτικούς.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση, η οποία θα γίνει αισθητή από την Τρίτη στα βόρεια και δυτικά και στο σύνολο της χώρας την Τετάρτη, οπότε δεν θα ξεπεράσει τους 5-6 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια και τους 11-13 στην υπόλοιπη χώρα.
Μάλιστα, ενόψει της νέας επιδείνωσης του καιρού, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.

Σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βροχές αναμένονται στα δυτικά, οι οποίες έως το πρωί θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, οι οποίες από το μεσημέρι θα επεκταθούν και στα ορεινά της Θράκης, καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, αρχικά του Ιονίου και από το μεσημέρι της υπόλοιπης χώρας.

Οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής σκόνης στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Θράκη θα κυμανθεί από 0 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -4 έως 6, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -1 έως 10, στη Θεσσαλία από 1 έως 12, στην Ήπειρο από 2 έως 12, στη Στερεά από 4 έως 12, στην Πελοπόννησο από 5 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 13, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 6 έως 14, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 8 έως 16 και στην Κρήτη από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ και από το πρωί 5 έως 7 και τοπικά έως 8 Μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ και από το μεσημέρι, αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια στα υπόλοιπα, από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες και ασθενείς, τοπικές βροχές, που από το απόγευμα θα ενισχυθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ και από το πρωί 3 έως 5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες και ασθενείς, τοπικές βροχές, που από το απόγευμα θα ενισχυθούν. Προς το βράδυ υπάρχει πιθανότητα χιονοπτώσεων ή χιονόνερου ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 2 έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς.

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Οι 4 περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από τον χιονιά
Από τη μεριά του, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ-3 Σάκης Αρναούτογλου προειδοποίησε με ανάρτησή του στο Facebook για έντονα καιρικά φαινόμενα, κάνοντας ειδική μνεία στη Δυτική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, αναφέρει τέσσερις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά, στις οποίες οι κάτοικοι και όσοι προγραμματίζουν να περάσουν από εκεί, όπως λέει ο Αρναούτογλου, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σημειώνει, δε, ότι από τα ξημερώματα αύριο θα υπάρχουν χιονοπτώσειες στις εν λόγω περιοχές και πάνω από τα 550-600 μέτρα υψόμετρα, οι οποίες αναμένεται να εξασθενήσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ενταθούν ξανά το απόγευμα.

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για τη νέα κακοκαιρία

«Προσοχή στη Δυτική Μακεδονία!
Φίλες και φίλοι από τη δυτική Μακεδονία (Νομοί Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών) ή όσοι θα πρέπει να κινηθείτε ή να περάσετε από την συγκεκριμένη περιφέρεια!
Ηδη από το ξημέρωμα της Τρίτης 1 Φλεβάρη προβλέπονται χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης κατά διαστήματα ακόμα και πάνω από τα 550- 600 μέτρα, οι οποίες, αν και θα εξασθενήσουν για λίγο μέσα στην ημέρα, αναμένεται να ενταθούν κατά τόπους ξανά από το απόγευμα!
Με εκτίμηση και καλή εβδομάδα!
Σάκης Αρναούτογλου».

Διαβάστε επίσης

Από αύριο η διάθεση self-test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς από τα φαρμακείαΕλλάδα

Από αύριο Τετάρτη, έως και την Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται πέντε δωρεάν αυτ...

Δένδιας: Ενημερώνει τα κόμματα για τα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικήςΕλλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσής τους για τα τρέχοντ...

Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τον φόνο του νεαρού στη Θεσσαλονίκη - Μια σύλληψη για κατοχή πυρσού - Τι ψάχνουν οι αρχές Ελλάδα

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν τα στοιχεία και οι περιγραφές που έρχονται στο φως από το αιματηρό επεισόδιο μεταξύ οπαδών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, μ...

Ν.Δ. κατά ΚΙΝΑΛ για το επεισόδιο στη Βουλή: «Ίσες αποστάσεις σημαίνουν ταύτιση με τον Πολακισμό»Ελλάδα

ην στάση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στο επεισόδιο που συνέβη χθες στη Βουλή, με πρωταγωνιστές τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη και τον προεδρεύοντα Χαράλαμπο Αθανασίου, στη...

Επιθέσεις με γκαζάκια στα σπίτια του δημοσιογράφου Δ. Καμπουράκη και του συνδικαλιστή των ειδικών φρουρών Β. ΝτούμαΕλλάδα

Αγνωστοι επιτέθηκαν τα ξημερώματα με γκαζάκια στα σπίτια του δημοσιογράφου Δημήτρη Καμπουράκη και του προέδρου των ειδικών φρουρών Βασίλη Ντούμα, σε Αργυρούπολη και Κυψέλη, αντίστο...

Επίθεση στο εποπτείο της Αττικής Οδού, στην έξοδο 4 - Οκτώ άτομα έχουν προσαχθεί στη ΓΑΔΑΕλλάδα

Επίθεση με βαριοπούλες σημειώθηκε τα ξημερώματα στο εποπτείο της Αττικής Οδού στην έξοδο 4. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στα γραφεία και σε όχημα της ετα...

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός, δύο τραυματίες σε επίθεση με μαχαίρι - Οπαδικές διαφορές πιθανόν το κίνητροΕλλάδα

Δεκαννιάχρονος σκοτώθηκε και άλλοι δύο νέοι τραυματίστηκαν σε επίθεση που υπέστησαν με μαχαίρι σήμερα στην περιοχή Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη. Το τραγικό περιστατικό εκτυλίχθηκε περ...