ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φυσικό αέριο: Πότε μπορεί να γίνει «ωρολογιακή βόμβα» για διαμέρισμα – Τι συνέβη σε Συγγρού-Παγκράτι

 
Σοκ προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη που «ταρακούνησε» τρία οικοδομικά τετράγωνα στην Λεωφόρο Συγγρού, για την οποία πραγματογνώμονες της εταιρείας φυσικού αερίου αλλά και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής επιδόθηκαν από το πρώτο λεπτό σε έρευνα για όλα τα πιθανά σενάρια της ρίζας του κακού.
Όλα έδειχναν, αφού εξακριβώθηκε ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, ότι η πρωτοφανής έκρηξη, όπου από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, επρόκειτο για διαρροή υγραερίου. Την έρευνα περιέπλεξε, ωστόσο, περισσότερο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα του κτιρίου της Λεωφόρου Συγγρού 3, όπου και το επίκεντρο της έκρηξης, δεν διαθέτει σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου.
Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική και το μεσημέρι της Πέμπτης, λόγω διαρροής φυσικού αερίου στην οδό Πύρρου και Αινείου, στο Παγκράτι, όπου δόθηκε άμεσα εντολή για εκκένωση 20 πολυκατοικιών.
 
Η έρευνά του Sputnik για τα αίτια της έκρηξης και της διαρροής οδήγησε καταρχάς στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Διευθυντικό στέλεχός του μας δήλωσε ρητώς: «Δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα. Δεν σχετιζόμαστε με κανένα από τα δυο περιστατικά, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία και το αντικείμενό μας. Εμείς διαθέτουμε τις υποδομές προκειμένου να μπει το αέριο στη χώρα με υψηλή πίεση».

 

Παγκράτι: «Καραμπόλα» από διαρροή αγωγού της ΕΥΔΑΠ

Σύμφωνα με τη ΔΕΣΦΑ, ο αρμόδιος να απαντήσει στα ερωτήματά μας είναι η Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου Αττικής (ΕΔΑ). Σε επικοινωνίας μας με εκπροσώπους της, αναφορικά με το Παγκράτι, μας τόνισαν: «Το συμβάν ξεκάθαρα οφείλεται σε διαρροή από αγωγό της ΕΥΔΑΠ που τρύπησε λόγω της μεγάλης έντασης που εκτοξευόταν το νερό δυο αγωγούς μας. Εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας μετά από έξι, εφτά ώρες εργασίας αποκατέστησε τη βλάβη».
 
Στην έκρηξη της Συγγρού δεν είναι τόσο προφανή τα αίτια και δεν λάβαμε σαφή απάντηση από την ΕΔΑ. «Το θέμα διερευνάται ακόμη από την Αστυνομία και τις αρμόδιες Αρχές. Η επίσημη θέση μας είναι ότι στον αριθμό 3 δεν υπήρχε καν παροχή φυσικού αερίου. Κανένα διαμέρισμα δεν ήταν συνδεδεμένο. Επίσης σε έλεγχό μας σε παρακείμενα κτίρια δεν υπάρχει κανένα τεχνικό πρόβλημα με την παροχή» προσέθεσαν.

Η απάντηση της Εταιρεία Φυσικού Αερίου Αττικής σε Καμμένο

Έκπληξη προκαλεί στην ΕΔΑ το tweet του Πάνου Καμμένου, όπου, προβάλλοντας χάρτη της Συγγρού, σημειώνει: «Από την ιστοσελίδα της Εταιρείας Φυσικού Αερίου φαίνεται ξεκάθαρα ότι περνά ακριβώς από το κτίριο της έκρηξης ο κεντρικός αγωγός, που βάσει των εμπειρογνώμων είχε διαρροή και τίναξε τρία τετράγωνα».
«Δεν γνωρίζουμε από πού το βγάζει αυτό το συμπέρασμα ο κ. Καμμένος» σχολιάζει η εκπρόσωπος της ΕΔΑ. «Δίκτυο φυσικού αερίου περνάει από πολλούς δρόμους. Αυτό δεν σημαίνει κάτι».

Φιάλη υγραερίου η αιτία της έκρηξης στη Συγγρού;

Σύμφωνα με τον χημικό μηχανικό και πρώην πρύτανη του ΕΜΠΝίκο Μαρκάτο, παρότι «ακόμα δεν έχει βρεθεί η ακριβής αιτία της έκρηξης στη Λεωφόρο Συγγρού, εικάζεται ότι πρόκειται για έκρηξη φιάλης υγραερίου, αλλά κατά μια πληροφορία δεν βρέθηκαν ούτε κομμάτια από φιάλη. Θα πρέπει επομένως να περιμένουμε να βρεθεί η αιτία».
 
Ωστόσο, αναφορικά με τα ατυχήματα από εκρήξεις σε φιάλες υγραερίου, «είναι σοκαριστικό το πόσο συχνά έρχονται στα μέσα ενημέρωσης ανάλογα περιστατικά» υπογραμμίζει, παραθέτοντάς μας έναν απρόσμενα μακρύ κατάλογο:
 
8/2021: δυο νεκροί στα Κάτω Πατήσια.
 
3/2020, νεκρός στα Χανιά.
 
1/2018, νεκρή στη Σαλαμίνα.
 
2/2019, τρεις τραυματίες σε ταβέρνα στην Καλαμάτα.
 
2017, μια νεκρή στο EVEREST της Πλ. Βικτωρίας.
 
2019, Ρόδος, δυο τραυματίες.
 
2015, Αμφιλοχία, 2 νεκροί.
«Ατέλειωτος κατάλογος ατυχημάτων. Κι όμως, δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιοριστικός κανονισμός παρά μόνο οδηγίες» τονίζει ο πρώην πρύτανης. «Κανονισμοί υπάρχουν μόνο για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις βιοτεχνικού και βιομηχανικού τύπου».
Στο ΕΜΠ «ασχολούμαστε ως τεχνικοί σύμβουλοι του Υπουργείου Εργασίας με ατυχήματα μεγάλης κλίμακας σε βιομηχανίες, για τις οποίες υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο. Ετοιμάζουμε κατάλογο τεχνικών μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην κάθε περίπτωση και είμαστε στη διάθεση των αρμόδιων φορέων. Και για ακόμη μια φορά, κάνουμε έκκληση στις αρμόδιες Αρχές να ασχοληθούν με το θέμα και να διαμορφώσουν ένα κανονιστικό πλαίσιο. Όπως π.χ. η υποχρεωτική χρήση αισθητήρων όταν χρησιμοποιούνται φιάλες υγραερίου έστω και για οικιακή χρήση» προσθέτει.
Σε σχέση με τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, δυο λέξεις χρησιμοποιεί ο κ. Μαρκάτος: «Τακτικοί έλεγχοι».
 

«Ωρολογιακή βόμβα» το φυσικό αέριο χωρίς τους επανελέγχους κάθε τέσσερα χρόνια

Στο ίδιο σημείο οδηγείται και ο διάλογός μας με τεχνικό από την εταιρεία πετρελαίου και εγκατάστασης φυσικού αερίου Gazteck.
«Στην έκρηξη της Συγγρού δεν φταίει το φυσικό αέριο, διότι δεν είχε καν παροχή» επισημαίνει. Παρόλα αυτά, επιβεβαιώνει ότι κακοτεχνία ή έλλειψη ελέγχου μπορεί να προκαλέσει διαρροή. «Όταν γίνεται η εγκατάσταση του μηχανισμού διενεργείται έλεγχος στεγανότητας και διαρροών. Ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους μετά από έλεγχο τη σφραγίζει».
Στα τέσσερα χρόνια επιβάλλεται να γίνεται επανέλεγχος, προσθέτει. «Είναι ευθύνη πλέον του ιδιώτη. Υπάρχουν πολυκατοικίες που μετά από 15 χρόνια δεν έχει γίνει ποτέ επανέλεγχος. Αυτό μπορεί να καταστεί "ωρολογιακή βόμβα"» αποκαλύπτει ο εξειδικευμένος τεχνικός.
Για λόγους ασφαλείας, οι ιδιώτες με παροχή φυσικού αερίου πρέπει, συνεχίζει, «να κάνουν κάθε χρόνο service και κάθε τέσσερα χρόνια επανέλεγχο στη στεγανότητα της σωληνογραμμής».
Συχνά έχει παρατηρηθεί, σύμφωνα με τον τεχνικό, στην εγκατάσταση του μηχανισμού του φυσικού αερίου διαρροή, από καθαρά τυχαία αίτια: «Έχουμε για παράδειγμα δει είτε επειδή ένα όχημα πάρκαρε και ώθησε τον μετρητή και τις σωληνώσεις είτε λόγω σεισμού, διαρροή. Αλλά προκειμένου να προληφθούν τα ατυχήματα, επιβάλλεται τακτικός έλεγχος» συνοψίζει.
 
Sputnik.gr

Διαβάστε επίσης

Θύελλα από τα βίντεο με τη θεωρία του "αγέννητου παιδιού" στα σχολεία (vid)Ελλάδα

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί μία σειρά από βίντεο τα οποία αφορούν την «Προγεννητική Αγωγή», βασιζόμενα στην θεωρία του «αγέννητου παιδιού» τα οποία προορίζονται για τα γυμνάσια τη...

Επιστολή του Στ. Πέτσα στους ΟΤΑ ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίαςΕλλάδα

Με την επισήμανση ότι είναι επιβεβλημένο να μην επαναληφθούν «οι όποιες δυσλειτουργίες» που παρατηρήθηκαν στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα», ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών...

Οι εθελοντές του Ελληνικού Σταυρού και του Χαμόγελου του Παιδιού στη «μάχη» με την κακοκαιρία «Ελπίδα»Ελλάδα

 Ήταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιανουαρίου όταν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το Χαμόγελο του Παιδιού άρχισαν να δέχονται κλήσεις για βοήθεια σε ανθρώπους που αδυνατούσαν ...

Κρίσεις στην Πυροσβεστική - Ποιοι θα είναι ο νέος υπαρχηγός και νέος επιτελάρχηςΕλλάδα

Ο μέχρι σήμερα Αττικάρχης Ιωάννης Πετρούτσος, θα αναλάβει καθήκοντα υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με απόφαση του νέου αρχηγού αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, ενώ την ...

Συνεχίζεται για 2η ημέρα η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησηςΕλλάδα

Συνεχίζεται για 2η ημέρα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε την Πέμπτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με τ...

Αυτή είναι η πρώτη αγωγή κατά της Αττικής Οδού – Τι αναφέρει – Μηνύσεις και για τη σύγκρουση τρένωνΕλλάδα

Η πρώτη αγωγή κατατέθηκε κατά της Αττικής Οδού από μία γυναίκα, η οποία παρέμεινε εγκλωβισμένη επί 16 ώρες στον δρόμο εν μέσω κακοκαιρίας. Με την αγωγή, η γυναίκα ζητεί αποζημίωση ...

Εξελίξεις με τη φάλαινα στον Άλιμο: Οι διασώστες τη μετέφεραν στα ανοιχτά -Σήμερα θα φανεί αν θα ζήσειΕλλάδα

Πολύωρες και συγκινητικές προσπάθειες καταβάλλουν οι διασώστες για να κρατήσουν στη ζωή το είδος φάλαινας που ξεβράστηκε στις ακτές του Αλίμου. Το βράδυ της Παρασκευής αποφάσισαν ν...

Αττική Οδός – Αλέξης Κούγιας: «Απεριόριστο» το ποσό που μπορούν να διεκδικήσουν οι πολίτεςΕλλάδα

Η  Αττική Οδός  έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μετά τον εγκλωβισμό στο χιόνι και την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών με τις αγωγές και τις μηνύσεις να «πέφτουν βροχή». Στην εκπομπή M...

Νέο κύμα Κακοκαιρίας: Καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμοι - Αναλυτικά οι προβλέψειςΕλλάδα

  Κακοκαιρία προβλέπεται για σήμερα σε όλη τη χώρα, με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα κεντρικά και τα νότια. Χιονοπτ...