image description

Καραμανλής για Αττική Οδό: Όποιος θέλει μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερη αποζημίωση, πέραν των €2.000

 

«Άμεσα η αποζημίωση για την Αττική Οδό και σε 25 μέρες το πόρισμα για επιπλέον κυρώσεις»- Προέχει η ασφάλεια των επιβατών είπε ο υπουργός για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τονίζοντας πως ήδη είναι στους δρόμους 710 οχήματα

Στην αποκατάσταση της λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μετά την κακοκαιρία Ελπίδα, με πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και στην απόδοση ευθυνών σε Αττική Οδό και ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όσον αφορά στη σταδιακή απόσυρση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από την κυκλοφορία τη Δευτέρα, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι: «Πήραμε μία δύσκολη απόφαση», η οποία όμως ήταν απολύτως αναγκαία. Και αυτό διότι όπως εξήγησε: «Στις δύο με δύο και μισή το μεσημέρι, είδαμε ότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν ανεξέλεγκτα, είδαμε ότι οι δρόμοι μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής είχαν πολλά προβλήματα. Δεν μπορούσαμε να ρισκάρουμε να έχουμε προβλήματα με τα λεωφορεία, να διπλώσει παραδείγματος χάριν ένα λεωφορείο. Οπότε πήραμε την απόφαση να αποσύρουμε τα λεωφορεία».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι: «Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα, κατά την οποία χάρη στις προσπάθειες όλων των εργαζόμενων και της διοίκησης των εταιρειών, έχουμε αυτή τη στιγμή πάνω από 710 οχήματα στους δρόμους», τα οποία -όπως σημείωσε- είναι περισσότερα απ’ όσα βγαίνουν στους δρόμους στις αργίες, όπως κηρύχθηκε η σημερινή ημέρα.

«Σήμερα νωρίς το πρωί στις πέντε έγινε μία έκτακτη σύσκεψη. Βγήκαν οι επόπτες της ΟΣΥ στους δρόμους και είδαν την κατάσταση και αποφασίσαμε ότι θα βγουν τα λεωφορεία», πρόσθεσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι Γραμμές 2 και 3 του Μετρό λειτουργούν κανονικά και ανακοίνωσε ότι: «Έχει δοθεί εντολή, έτσι ώστε να καθαριστούν όλες οι σκάλες που οδηγούν στους σταθμούς του Μετρό, διότι υπάρχει παγετός και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

«Δουλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαταστήσουμε και όλες τις άλλες γραμμές. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε και υπογράμμισε ότι: «Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρχίζουν και λειτουργούν. Όπου υπάρχουν προβλήματα, τα αντιμετωπίζουμε. Εάν υπάρχει πρόβλημα, πρώτα βάζουμε την ασφάλεια των επιβατών και των πολιτών».

 
Ο κ. Καραμανλής απάντησε άλλωστε στην κριτική της αντιπολίτευσης για την απόσυρση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς τη Δευτέρα. «Εάν έβγαιναν τα λεωφορεία και γινόντουσαν ατυχήματα και δημιουργούνταν περισσότερα προβλήματα, θα ήμασταν υπόλογοι», επισήμανε και τόνισε ότι: «Αυτή η Κυβέρνηση βάζει σε πρώτο πλάνο και σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών».

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η Κυβέρνηση ζήτησε μία ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες που ταλαιπωρήθηκαν, αλλά και ότι για πρώτη φορά Κυβέρνηση ζήτησε από ιδιωτικές εταιρείες, την Αττική Οδό και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να καταβάλουν από 2.000 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα σε οδηγούς και επιβάτες. Τόνισε όμως ότι αυτό φυσικά και δε φτάνει, αλλά πρέπει το κράτος να μετουσιώνει σε συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις τις δεσμεύσεις προς τους πολίτες.

«Δεν κρύβουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί. Όπως καλά γνωρίζετε, η Αττική Οδός και οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι ανήκουν σε ιδιώτες, οι οποίοι έχουν μία σύμβαση παραχώρησης και πολύ συγκεκριμένες ευθύνες», σημείωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ανέφερε ότι με το νόμο 4663 του 2020 η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει για πρώτη φορά ένα πλαίσιο κυρώσεων.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε μάλιστα ότι: «Πέρα από τη χρηματική καταβολή που θα δοθεί, δεν παραιτείται - και αυτό πρέπει να το κάνουμε σαφές - κανένας από τίποτα. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν άμεσα και από εκεί και πέρα, όποιος πολίτης θέλει να διεκδικήσει κάτι παραπάνω, είναι ελεύθερος να το κάνει».

 
Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα εξετάσει για ποιο λόγο υπήρξαν προβλήματα στην Αττική Οδό και η αρμόδια επιτροπή, που έχει ήδη συσταθεί, θα παραδώσει εντός 25 ημερών το πόρισμα και θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις όπου πρέπει.

Όσον αφορά στο σιδηρόδρομο, εξήγησε ότι πρόβλημα λόγω κακοκαιρίας δημιουργήθηκε με τέσσερις αμαξοστοιχίες, υπενθύμισε ότι θα δοθεί αποζημίωση 1.000 ευρώ στους επιβάτες και τόνισε ότι: «Έρευνα θα διεξαχθεί και εκεί και με πολύ μεγάλη ψυχραιμία, θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει».

Ως προς τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι ήδη ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο στο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, που είναι το κράτος, υπουργεία, η περιφέρεια και οι δήμοι.
 
protothema.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

  M ε εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη ενεργοποιείται το 1110 για πάσης φύσεως αιτήματα πολιτών σχετικά με την κακοκαιρία -Ανοικτό το οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρεια Αττικής...

image descriptionΕλλάδα

  Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ στην Αττική εντοπίστηκαν 5.037 νέα κρούσματα που κατανέμονται ως εξής: Ανατολική Αττική 701 Βόρειος Τομέας Αθήνας 536 Δυτική Αττική 293...

image descriptionΕλλάδα

Το dikastiko.gr αποκαλύπτει τη δικαστική απόφαση πάνω στην οποία μπορούν ως νομολογία να πατήσουν οι διεκδικήσεις αποζημίωσης των πολιτών που βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας , ε...

image descriptionΕλλάδα

Αποτυχία στη διαχείριση των προβλημάτων της  κακοκαιρίας Ελπίς  επισήμανε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών  Ευθύμιος Λέκκας  αναφέροντας ότι ο ίδιος προσπά...

image descriptionΕλλάδα

  Με τηλεργασία ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και τηλεκπαίδευση τα σχολεία αύριο σε Αθήνα και Κρήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Για την Περιφέρεια Αττικής...

image descriptionΕλλάδα

Καμία λέξη δεν μπορεί να περιγράψει το φιάσκο που ζει η χώρα τις τελευταίες ώρες, με την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» . Άνθρωποι εγκλωβισμένοι, νηστικοί και παγωμένοι στα αυτοκ...