ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποια είναι η Σου Γκρέι: Η πρώην ιδιοκτήτρια παμπ που μπορεί να «ρίξει» τον Τζόνσον

Υπήρξε ιδιοκτήτρια παμπ και δημόσια λειτουργός. Τώρα το Γουέστμινστερ αναρωτιέται αν η Σου Γκρέι έχει πραγματικά αυτό που χρειάζεται για να «ρίξει» τον Μπόρις Τζόνσον.

Η Γκρέι, δημόσιος υπάλληλος που είχε μερικούς από τους σημαντικότερους ρόλους στα παρασκήνια στη βρετανική κυβέρνηση, έχει επιφορτιστεί με τη διερεύνηση ενός σκανδάλου που συγκλόνισε την κυβέρνηση του Τζόνσον και έχει ήδη κάνει τους βουλευτές του σε ανταρσία. Η έκθεση της Γκρέι θα μπορούσε μέχρι και να ανατρέψει την κυβέρνηση.


Μια αρχική αποκάλυψη ότι το προσωπικό του Νο. 10 πραγματοποίησε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Δεκέμβριο του 2020 εξαπέλυσε μια σειρά επιζήμιων ισχυρισμών ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του Γουάιτχολ - συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού - έκαναν ή παρευρέθηκαν σε κοινωνικές συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία τα τελευταία δύο χρόνια, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι εμποδίστηκαν να επισκεφθούν, ακόμη και να θάψουν, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς η χώρα ήταν σε καθεστώς lockdown.

Το τελευταίο πλήγμα για τον Τζόνσον είναι ένα πάρτι ποτών που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του τον Μάιο του 2020 στο οποίο ζήτησε συγγνώμη για την παρουσία του, ενώ επέμενε ότι νόμιζε ότι ήταν μια εκδήλωση εργασίας. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο πρώην επικεφαλής σύμβουλός του, ισχυρίστηκε τώρα ότι προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι η εκδήλωση δεν πρέπει να συνεχιστεί, κάτι που ο Τζόνσον με τη σειρά του αρνείται.

Η Σου Γκρέι καλείται να αποφασίσει για αυτό το σκάνδαλο. Έχει όμως μια από τις πιο ιδιαίτερες φήμες από κάθε δημόσιο υπάλληλο στη χώρα.

Η φήμη της «σκληρής και πραγματίστριας»
Γεννημένη στο Βόρειο Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1950, εντάχθηκε στη δημόσια διοίκηση αμέσως μετά το σχολείο. Ενώ πληροί τον αυστηρό ορισμό του αξιωματούχου καριέρας, δεν ταιριάζει ακριβώς με το στερεότυπο. Έκανε ένα διάλειμμα στη σταδιοδρομία της στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για να διευθύνει μια παμπ στο Νιούρι της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου έχει οικογενειακούς δεσμούς. Είναι παντρεμένη με τον Μπιλ Κόνλον, έναν τραγουδιστή της κάντρι πολύ γνωστό και στις δύο πλευρές των ιρλανδικών συνόρων.

Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ στην κάλυψη που έλαβε η Γκρέι, αναφέρει το Politico, από τη στιγμή που ο Τζόνσον την έβαλε επικεφαλής της έρευνας για να διαβάσετε ότι είναι «υπέροχη», «επιβλητική» και μάλιστα ήταν γνωστή ως deputy GOD, ένα riff για το παρατσούκλι που δόθηκε στο εξίσου σκληρό πρώην αφεντικό της στη δημόσια διοίκηση, Γκας Ο' Ντόνελ.

Μια δημόσια υπάλληλος που παρακολούθησε ένα πάρτι στο πλαίσιο της έρευνας της χαιρέτησε την είδηση ??του διορισμού της ως «τρομακτική». «Κάνει τον Ροβεσπιέρο να μοιάζει με χορωδό», είπε ένας πρώην βοηθός της κυβέρνησης που συγκρούστηκε μαζί της.

Η φήμη της Γκρέι ως το πιο σκληρής έχει αυξήσει τις προσδοκίες ότι δεν θα δώσει στον Τζόνσον εύκολα «συγχωροχάρτι».

«Είναι ένα αρκετά τρομερό άτομο – δεν είναι εύκολο να παρασυρθεί και συνηθίζει να κάνει δύσκολες κρίσεις που καταλήγουν σε αμφίσημα αποτελέσματα», είπε ένας πρώην Νο. 10 υπάλληλος. Τόνισαν την έρευνά της για τον πρώην υπουργό του υπουργικού συμβουλίου, Ντέμιαν Γκριν, ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση εν μέσω σκανδάλου για πορνογραφικές εικόνες σε υπολογιστή του κοινοβουλίου.

Σε εκείνη την περίπτωση, η Γκρέι εξέδωσε μια ετυμηγορία που ήξερε ότι θα καθιστούσε ουσιαστικά αδύνατο για την τότε πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να μην απολύσει έναν από τους στενότερους φίλους της στην πολιτική.

Οι συνάδελφοί της ζωγραφίζουν μια εικόνα μιας σκληρής και εξαιρετικά ικανής αξιωματούχου. «Είναι απίστευτα πραγματίστρια, βρίσκει πάντα λύσεις», λέει ένας. Ένας άλλος αποκαλεί το στυλ της «ειλικρινές χωρίς να είναι εξουσιαστικό». Αλλά οι κριτικοί ισχυρίζονται ότι είναι πολύ μυστικοπαθής. «Είναι αρκετά προφανές ότι οι πολύ ανώτεροι άνθρωποι τη φοβούνται», λέει ένας εκπρόσωπος του γραφείου. «Όλοι ξέρουν ότι μπορεί να είναι εντελώς ατσάλινη».

Υπάρχει μια πιο απαλή πλευρά της Γκρέι. Ένας θαυμαστής την αποκαλεί «κακιά ερμηνεύτρια καραόκε» και λέει ότι λατρεύει τις γάτες. Ένας από τους συναδέλφους της εξηγεί ότι η επιτυχία της έγκειται στην προσαρμοστικότητά της: «Μπορεί να είναι στενή έμπιστη, να μιλά προσωπικά με αξιωματούχους και μετά να στραφεί αμέσως για να φωνάξει έναν ειδικό σύμβουλο». Ο Άντριου Μίτσελ, πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου των Τόρις, επαινεί τον χαρακτήρα της: «Έχοντας τη γνωρίσει για λίγο, είναι μια γυναίκα με αδιαμφισβήτητη ακεραιότητα».

Συνταγματικά, είναι μια λεπτή στιγμή, αναφέρουν οι Financial Times. Η Κάθριν Χάντον, ανώτερη συνεργάτης στο Ινστιτούτο για το Κυβερνητικό Think Tank, υποστηρίζει ότι ήταν λάθος να παραδοθεί αυτή η έρευνα στην Γκρέι και στη δημόσια διοίκηση λόγω της σοβαρότητας των ευρημάτων της. «Το πρόβλημα είναι ότι έχει μετατραπεί σε δημόσια έρευνα», λέει. «Περιμένουμε την προσωπική της κρίση για το τι συνέβη με τα πάρτι. Οι βουλευτές περιμένουν αυτό για να κρίνουν για να αποφασίσουν εάν ο πρωθυπουργός πρέπει να παραμείνει στη θέση του».

Όσοι συνεργάζονται με την Γκρέι στην έρευνα λένε ότι «έχει πλήρη επίγνωση» της εξισορροπητικής πράξης: αν είναι επιεικής μπορεί να κατηγορηθεί για αυτό. Αν δεν είναι μπορεί να κατηγορηθεί ότι έπληξε έναν δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

«Ελπίς»: Έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες - Οι τελευταίες προγνώσεις - Χιόνια και στον Αργοσαρωνικό, το πιθανότερο από Δευτέρα μεσημέρι Ελλάδα

  Σημαντική επιδείνωση του καιρού,  λόγω της «Ελπίδας» , αναμένεται ήδη από τις βραδινές ώρες της Κυριακής και από τα βόρεια-βορειοανατολικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοι...

ΣΥΡΙΖΑ μετά τη «βόμβα» Φουρθιώτη: Να δώσει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης για Ρωμανό και ΓεραπετρίτηΕλλάδα

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η δημοσιοποίηση ισχυρισμών του   Μένιου Φουρθιώτη  για επαφές με τον  υπουργό Επικρατείας της ΝΔ  Γιώργο Γεραπετρίτη  και τον  υπεύθυνο του γραφείου Τύ...

Απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη: Δευτέρα και Τρίτη κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική Ελλάδα

Γ. Πατούλης: «Στόχος μας  η διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού»   Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μετά απόδιαβουλεύσεις με την πολ...