ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εισήγηση Επιτροπής για νέα μέτρα: Όλες οι τελευταίες πληροφορίες – Οι δύο καθοριστικοί παράγοντες

Η Επιτροπή θα σταθμίσει όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση εάν μπορούν να αρθούν κάποιοι περιορισμοί από την ερχόμενη Δευτέρα. Οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν την εισήγηση είναι οι αυξημένες εισαγωγές ασθενών στις κλίνες covid και ο αριθμός των κρουσμάτων που παραμένει στα ύψη λόγω της μεταδοτικότητας της Όμικρον.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μόνο που ίσως προταθεί είναι να επανέλθει η μουσική στην εστίαση αλλά να συνεχίσει να λειτουργεί έως τις 12 ενώ για τα γήπεδα, είναι πιθανό να προταθεί μία μικρή αύξηση στη χωρητικότητα, δηλαδή να πάει από το 10 στο 20%.

Στο πλαίσιο αυτό, όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση αφού λάβει στα χέρια της την εισήγηση των ειδικών, θα αποφασίσει παράταση των υφιστάμενων μέτρων σε εστίαση και γήπεδα για μία ή δύο εβδομάδες και εν συνεχεία θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα.


Παρά τις σκέψεις που υπήρχαν στην κυβέρνηση για την χαλάρωση των μέτρων, τόσο το κυβερνητικό, όσο και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας φέρεται να αποφάσισε να δώσει μικρή -τουλάχιστον για αρχή- παράταση στα μέτρα προκειμένου να δουν πως θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας και κυρίως εάν θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του ΕΣΥ.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα σχολεία, με χιλιάδες ασυμπτωματικούς μαθητές και εκπαιδευτικούς να εντοπίζονται, μέσω self test για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο.

Με τα νέα δεδομένα η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών αναμένεται να καταλήξει σε παράταση του συνόλου των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star από κυβερνητικές πηγές:

Δεν υπάρχει συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων από την επόμενη εβδομάδα.
Η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην Επιτροπή την παράταση του ισχύοντος πλαισίου μέτρων.
Όπως λένε, η τελική απόφαση θα ληφθεί στην Επιτροπή.
Προφανώς αν οι ειδικοί συμφωνούσαν, σίγουρα και η κυβέρνηση θα ήθελε την άρση της απαγόρευσης της μουσικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε πάντως χθες ανοιχτό παράθυρο μόνο για σημειακές αλλαγές και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της μουσικής.

Όλα αυτά, ενώ τα κρούσματα στην εκπαιδευτική κοινότητα ξεπέρασαν μέσα σε ένα 48ωρο τις 25.000 συνολικά. Σήμερα, δεύτερη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, εντοπίστηκαν μέσω των self tests άλλα 9.688. Σε ένα 48ωρο βρέθηκαν θετικοί, 3.500 εκπαιδευτικοί και 21.735 μαθητές.

Με το δεύτερο self test να βγαίνει θετικό, σχεδόν 10.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί που πήγαν κανονικά για μάθημα την πρώτη ημέρα, χθες παρέμειναν στο σπίτι σε καραντίνα.

«Έπρεπε να κάνουν ένα rapid τεστ αν ήταν θετικοί έμπαιναν στην προβλεπόμενη καραντίνα των πέντε ημερών, αν τώρα ήταν αρνητικοί λογικά θα έπρεπε να κάνουν άλλο ένα τεστ και αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να γίνει ένα μοριακό τεστ για να είναι σίγουροι ποια είναι η πραγματική αλήθεια», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θοδωρής Τσούχλος.

«Αυτά που σήμερα βγαίνουν θετικά τα κρούσματα, συνολικά οι μαθητές όλου του τμήματος μπαίνουν σε καθημερινό έλεγχο, τα ανεμβολίαστα παιδιά θα κάνουν και ράπιντ τα εμβολιασμένα θα κάνουν και σελφ τεστ»,τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας διευκρινίζει ωστόσο ότι οσοι χθες είχαν αρνητικό τεστ και σήμερα βγήκαν θετικοί, σημαίνει ότι το ιικό τους φορτίο ήταν περιορισμένο κι ότι δεν μετέδωσαν τον ιό.

 

 

Πηγή: libre.gr

Διαβάστε επίσης

Η μακρόχρονη μοναξιά και οι συχνοί χωρισμοί αυξάνουν τους δείκτες χρόνιας φλεγμονής στους άνδρεςΕλλάδα

Οι άνδρες που έχουν μείνει μόνοι τους για αρκετά χρόνια ή και έχουν βιώσει πολλούς χωρισμούς με συντρόφους εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα τους, κά...

Αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ για τον τερματισμό νέας κατάληψης - Δεκαπέντε συλλήψειςΕλλάδα

Δεκαπέντε συλλήψεις έγιναν κατά την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί σε ισόγειο χώρο εργαστηρίου φαρμακολογίας του ΑΠΘ, τον οποίο κατέλαβαν αντιεξουσιαστές λίγα 2...

Covid-19: Ένας στους τρεις συνεχίζει να μολύνει κατά την 5η ημέρα μετά τη διάγνωσηΕλλάδα

Σχεδόν διπλάσιοι άνθρωποι συνεχίζουν να μεταδίδουν τον κορονοϊό κατά την πέμπτη ημέρα από τη διάγνωσή τους και την αυτο-απομόνωσή τους, σε σχέση με την έβδομη ημέρα. Σχεδόν ο ένας ...

Σε κλοιό κακοκαιρίας μεγάλο μέρος της χώρας - Εκ νέου ενεργοποίηση του 112Ελλάδα

Κακοκαιρία θα επικρατήσει σήμερα με χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα όπου αναμένεται σχετικά βελτιωμένος καιρός.      Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα ...

Μηχανισμός Αντικυθήρων: Βρέθηκε η λύση του μυστηρίου; «Ξεκλειδώνονται» ένα - ένα τα μυστικά τουΕλλάδα

Ένα βήμα πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων βρίσκονται οι επιστήμονες, μετά τα ευρήματα της ομάδας των μελετητών από το University College το...

ΑΣΟΕΕ: Κατηγορούμενος για παιδεραστία και τοκογλυφία ο καθηγητής που έπεσε θύμα ξυλοδαρμούΕλλάδα

Κατηγορούμενος για τοκογλυφία και παιδεραστία φέρεται να είναι ο καθηγητής που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στην ΑΣΟΕΕ το απόγευμα της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία συνδέει ...

Συγκινητικές εικόνες στα Φάρσαλα: Διασώθηκαν 4 κουτάβια που κινδύνεψαν λόγω της κακοκαιρίας (βίντεο)Ελλάδα

  Η κακοκαιρία «Διομήδης» σαρώνει τις τελευταίες ώρες τη χώρα, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα και προβλήματα στις μετακινήσεις σε αρκετές περιοχές. Στα Φάρσαλα, τα ρέματα φούσκωσ...