ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πτώση θερμοκρασίας και χιόνια σε πολλές περιοχές – Οι προγνώσεις από ΕΜΥ, Μαρουσάκη, Αρναούτογλου (vid)

Πυκνές χιονοπτώσεις και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες. Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν πως τα επόμενα 24ωρα θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το που ακριβώς θα χτυπήσει η κακοκαιρία, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως οι ημέρες που ακολουθούν θα είναι ιδιαίτερα παγωμένες για όλη τη χώρα.


Συγκεκριμένα, ο Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτηση του στο facebook την Κυριακή, αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ιδιαίτερα πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται κατά τη διάρκεια κυρίως της Τρίτης 11 του μηνός στις περισσότερες ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας (νομού Τρικάλων Καρδίτσης, Λάρισας και Μαγνησίας) και των δήμων της Ηπείρου που συνορεύουν με αυτούς (δήμοι Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων, Μετσόβου και πιθανόν Ζαγορίου), της Βόρειας Στερεάς (νομού Ευρυτανίας Φθιώτιδας και Φωκίδας) με υψόμετρο άνω κυρίως των 1000 με 1200 μέτρων.».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ3 οι οδηγοί θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα διότι οι χιονοπτώσεις προβλέπεται ότι θα ενταθούν και το ύψος του χιονιού δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές να φθάσει τους 40-50 πόντους σε πάχος, τα ξημερώματα της προσεχούς Τετάρτης .


Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, στη δική του πρόγνωση για τον καιρό στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, υποστηρίζει ότι έρχεται νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με διαδοχικές κακοκαιρίες που θα φέρουν αρκετές βροχές στα πεδινά αλλά και πολλά χιόνια στα βουνά.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του είναι καλό να ετοιμαζόμαστε για κακοκαιρία διαρκείας με χιόνια ακόμα και στα βόρεια της Αττικής. Οι επόμενες αρκετές ημέρες θα κυλήσουν με διαδοχικές κακοκαιρίες.

Αιτία είναι τα διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά τα οποία αναμένεται να μετατοπιστούν από την Ιταλία και την κεντρική Ευρώπη προς τη χώρα μας, δημιουργώντας κακοκαιρία διαρκείας τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας, όταν θα κατέβουν προς τα νότια πολύ ψυχρές αέριες μάζες και δεν αποκλείεται τα χιόνια να φτάσουν μέχρι και τα βόρεια προάστεια της Αττικής.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σήμερα Δευτέρα, σε όλη τη χώρα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και από το απόγευμα στα ανατολικά ηπειρωτικά, πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, οι οποίες από τη νύχτα στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους πυκνές.Βαθμιαία θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα κεντρικά και βόρεια τους 08 με 12 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 11 με 15 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, οι οποίες από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Ανεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στα ανατολικά έως 6 μποφόρ, με τάση περαιτέρω ενίσχυσης.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Ανεμοι: Αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι γρήγορα σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Ανεμοι: Αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία νότιοι 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, με ενίσχυση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για την Τρίτη

Αναφορικά με την Τρίτη, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά και νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στη Θεσσαλία. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα δυτικά θα σταματήσουν.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Το βράδυ θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ, ενώ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο αρχικά θα είναι νότιοι 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα γίνουν βόρειοι με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά έως 14 βαθμούς και στο Αιγαίο τους 16 βαθμούς Κελσίου.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις - Ανοικτά τα μαγαζιά την Κυριακή, 16 ΙανουαρίουΕλλάδα

Ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως και τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το νόμο, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να...

5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα: Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότηταςΕλλάδα

Τη σεισμική ακολουθία στη Φλώρινα, μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που αναστάτωσε χθες την πόλη και έγινε αισθητός σε μεγάλη ακτίνα, παρακολουθούν οι σεισμολόγοι.  Σχετικά επιφυλακτ...

ΑΣΕΠ: 5+1 προκηρύξεις για 1.828 μόνιμες προσλήψεις, θέσεις εργασίας σε υπουργεία και ΕΛΣΤΑΤΕλλάδα

Σε επεξεργασία βρίσκονται 6 προκηρύξεις του  ΑΣΕΠ  οι οποίες αναμένεται να βγουν το επομενο διάστημα και αφορούν 1.828 προσλήψεις σε υπουργεία και ΕΛΣΤΑΤ.   Νέο έτος και το ΑΣΕΠ πρ...

«Χαίρομαι που επέστρεψα αλλά φοβάμαι μήπως κολλήσω» - Τι λένε μαθητές και γονείς για την πρώτη μέρα στο σχολείοΕλλάδα

Χαρούμενοι για την επιστροφή τους δηλώνουν οι περισσότεροι μαθητές, ωστόσο όπως λένε στο protothema.gr, φοβούνται μην κολλήσουν - Ανήσυχοι και οι γονείς Στα  σχολεία   επέστρεψαν σ...

5.3 ρίχτερ «ταρακούνησαν» την Φλώρινα - Αρκετοί μετασεισμοί - Στους δρόμους οι κάτοικοιΕλλάδα

    Ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη της Φλώρινας έγινε ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23:43 χθες, Κυριακή, αφού το επίκεντρό του εντοπίζεται μόλις 2 ...

Άνοιγμα με ανησυχία στα σχολεία: Βρέθηκαν 15.500 κρούσματα από τα self test σε μαθητές-καθηγητέςΕλλάδα

Άνοιγμα με ανησυχία στα σχολεία. Και ο λόγος ότι περισσότερα από 15.000 κρούσματα έχουν ανιχνευτεί μέσω των self test που έγιναν υποχρεωτικά σε μαθητές και καθηγητές για την επιστρ...

Σχολεία: Ανοίγουν τη Δευτέρα με νέο πρωτόκολλο - Πώς θα δοθούν self test στις 7 το πρωίΕλλάδα

Ανοίγουν το πρωί της Δευτέρας (10/01) τα σχολεία, ενώ έχουν δοθεί νέες οδηγίες σχετικά με τη διάθεση των δωρεάν self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που δεν έχουν καταφέρει να π...