Economist – Οι πραγματικοί θάνατοι από την πανδημία είναι πολλοί περισσότεροι από τα επίσημα στοιχεία

Οι σχεδόν 5,5 εκατομμύρια θάνατοι από την Covid-19 σε όλο τον πλανήτη, που έχουν καταγραφεί επισήμως στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων, είναι ήδη ένας πολύ μεγάλος, ένας τρομακτικός αριθμός. Πολλά είναι τα στοιχεία και οι ενδείξεις, όμως, που συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το πραγματικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθιστώντας την πανδημία μια τραγωδία ιστορικών διαστάσεων.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων και τις εκτιμήσεις του The Economist, για του λόγου το αληθές, ο αριθμός των θανάτων που πρέπει να αποδοθούν στον ιό Sars-Cov-2 είναι σχεδόν τετραπλάσιος από τον επίσημο και υπολογίζεται σε 18,8 εκατομμύρια! Μάλιστα, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, το περιθώριο σφάλματος στον υπολογισμό που τοποθετεί τον πραγματικό αριθμό ανάμεσα σε 11,8 και 21,9 εκατομμύρια θανάτους ανέρχεται μόλις σε 5%! 

Η μέθοδος του «υπερβάλλοντος αριθμού»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πιο σωστή μεθοδολογία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η σύγκριση των θανάτων σε κάποια περιοχή ή χώρα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ανεξαρτήτως αιτίας. Με άλλα λόγια, η αντιπαραβολή του αριθμού που θα αναμενόταν υπό κανονικές συνθήκες και αυτού που καταγράφεται στην διετία της Covid. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να υπολογιστεί ο «υπερβάλλων αριθμός των θανάτων» – οι οποίοι, εμμέσως ή αμέσως, οφείλονται στον ιό.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, αιτιολογώντας την παραπάνω μεθοδολογία, η απάντηση που δίνεται στο ερώτημα «πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει ως τώρα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19» εξαρτάται «τόσο από τα διαθέσιμα στοιχεία όσο και από τον τρόπο που ορίζεται το εξαιτίας».

Και συνεχίζει: «Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι πεθαίνουν έχοντας μολυνθεί με τον Sars-Cov-2 δεν έχουν ποτέ κάνει τεστ που να τους δείχνει θετικούς και δεν περιλαμβάνονται στα επίσημα αρχεία. Αντιστρόφως, ορισμένοι θάνατοι που έχουν αποδοθεί στην Covid-19 είχαν άλλα νοσήματα τα οποία ενδέχεται να τους οδηγούσαν ούτως ή άλλως στο τέλος της ζωής τους στο ίδιο χρονικό διάστημα. Τι συμβαίνει, επίσης, με ανθρώπους οι οποίοι πέθαναν από αιτίες που μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν στη διάρκεια της πανδημίας, επειδή τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από ασθενείς με Covid και δεν μπορούσαν να τους παρέχουν νοσηλεία;».

900% παραπάνω στην Αφρική, 700% στην Ασία!

Με βάση όλα τα παραπάνω, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη ή ειδικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι οι χώρες και περιοχές όπου η απόκλιση ανάμεσα στα επίσημα στοιχεία και τον πραγματικό αριθμό των θανάτων είναι οι πιο φτωχές και υποβαθμισμένες. Κι αυτό αποτυπώνεται πλήρως στους πίνακες του Economist, που έχουν προκύψει με βάση το μαθηματικό του μοντέλο – αναδεικνύοντας άλλη μία πλευρά των παγκόσμιων ανισοτήτων, πλάι στην πρόσβαση σε εμβόλια και την κατάσταση των συστημάτων υγείας.

Όπως φαίνεται εκεί, λοιπόν, στην Ασία οι «υπερβάλλοντες θάνατοι» οδηγούν σε έναν αριθμό που είναι κατά 700% υψηλότερος σε σύγκριση με τον επίσημο των 1,262 εκατομμυρίων. Όσο για την Αφρική, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, με την απόκλιση να φτάνει στο 900% σε σύγκριση με τους «μόλις» 228.500 θανάτους που έχουν ανακοινωθεί επισήμως.

Η διαφορά γίνεται αισθητή και στην Ευρώπη. Έτσι, ενώ για τους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται ότι είναι κατά 30% υψηλότερος σε σύγκριση με τον επίσημο (όπως και στη Βόρειο Αμερική), όταν ο υπολογισμός γίνεται για όλες της χώρες της ηπείρου, τότε η απόκλιση εκτινάσσεται στο 80%.

Όσο για τη Ρωσία, που βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» (σε αντίθεση με την Κίνα, όπου η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη), αποκαλύπτεται μία ακόμη πλευρά της αναντιστοιχίας της πολιτικής του Κρεμλίνου και των διακηρύξεων του Βλαντιμίρ Πούτιν…

Προειδοποιεί και ο ΠΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Economist δεν αποτελεί εξαίρεση. Κι αυτό διότι πολλοί είναι εκείνοι που συμφωνούν πως ο πραγματικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της Covid είναι αρκετά υψηλότερος από τον επίσημο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για του λόγου το αληθές, σχολιάζοντας τα στοιχεία του πρώτου έτους (2020), ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του πως αντί για τους 1.813.188 θανάτους που είχαν καταγραφεί επισήμως σε όλο τον κόσμο ως τις 31 Δεκεμβρίου, «ο συνολικός αριθμός των θανάτων που πρέπει να αποδοθούν στην Covid-19 φτάνει τουλάχιστον στα 3 εκατομμύρια».

Από την πλευρά τους, οι Financial Times σημείωναν το εξής την 1η Νοεμβρίου: «Ο αριθμός των επισήμως επιβεβαιωμένων θανάτων παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια, αν και οι ειδικοί επισημαίνουν πως αυτός ο αριθμός πιθανότατα να υποτιμά σημαντικά το πραγματικό κόστος της πανδημίας σε ανθρώπινες ζωές».

Η γρίπη του 1918 θα σκότωνε 75 εκατομμύρια!

Σύμφωνα με την Σόντρε Ούλβουντ Σόλσταντ, που ηγείται της ερευνητικής ομάδας του Economist, τα στοιχεία αυτά καθιστούν την Covid-19 την πιο θανατηφόρο πανδημία εδώ και ένα αιώνα. Ακόμη κι έτσι όμως, όπως τονίζει, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τη γρίπη του 1918.

Εφαρμόζοντας, άλλωστε, το συγκεκριμένο μοντέλο σε εκείνη την εποχή και κάνοντας τις αναγκαίες αναπροσαρμογές και αναλογίες με βάση τον παγκόσμιο πληθυσμό και τις συνθήκες που επικρατούσαν, υπολογίζει ότι εάν η θανατηφόρα γρίπη είχε ξεσπάσει σήμερα θα είχε κοστίσει τη ζωή σε 75 εκατομμύρια ανθρώπους! Αντιστοίχως, οι επιδημίες γρίπης του 1957, του 1968 και του 2009 θα κόστιζαν τη ζωή σε 3,1, 2,2 και 0,4 εκατομμύρια.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως της ακρίβειας των στοιχείων του Economist, δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει ότι το πραγματικό κόστος της Covid-19, όπως άλλωστε και κάθε μεγάλης τραγωδίας που έχει πλήξει την ανθρωπότητα, είναι πολύ μεγαλύτερο από το επίσημο. Ειδικά εάν προσθέσουμε και την καταστροφή που προκαλείται σε άλλους τομείς, όπως στην οικονομία.

Πηγή: ΟΤ 

Διαβάστε επίσης

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένεται σήμερα – Θα αγγίξουν τις 50.000Ελλάδα

Νέο μαύρο ρεκόρ αναμένεται να σημειώσουν σήμερα τα κρούσματα 24ώρου, καθώς η  Όμικρον, εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η εικόνα που δίνουν τα πρωινά στοιχεία είναι ανησυχητική. Σ...

Συνεχίζεται το αλαλούμ με το πιστοποιητικό νόσησης – Τι ισχύει με την άδεια εργαζομένουΕλλάδα

Στον «αέρα», εν αναμονή της σχετικής ΚΥΑ, βρίσκονται οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί και έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό μετά από διαγνωστικό έλεγχο με rapid test. Όπως ανα...

Σχολεία – Ανοιγμα στις 10 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει η κυβέρνηση – Αυτές είναι οι τρεις αλλαγές που εξετάζονταιΕλλάδα

Στην απόφαση να ανοίξουν κανονικά τα  σχολεία  στις 10 Ιανουαρίου φαίνεται πως καταλήγει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση μετά και τις σχετικές εισηγήσεις που φα...

Εγκύκλιος Τσακλόγλου: Διευρύνεται από το 2016 το μαχαίρι στις συντάξεις χηρείας – Τι απαντά η κυβέρνησηΕλλάδα

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, οι περικοπές που επιβάλλονται με την εγκύκλιο Τσακλόγλου αφορούν και συνταξιούχους δικαιούχους δύο συντάξεων από τι...

Νέα δραματική εξέλιξη στην τραγωδία της Άρτας: Υπέστη έμφραγμα ο πατέρας του 16χρονουΕλλάδα

Χωρίς τέλος μοιάζει η οικογενειακή τραγωδία που πλήττει την οικογένεια των κυνηγών στην Άρτα, καθώς μετά τον θάνατο ενός 33χρονου από τις σφαίρες του ανιψιού του και τον αυτοπυροβο...

Καταδίωξη στο Πέραμα: Οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι δεν είχαν σκοτώσει τον οδηγό – Αποκαλυπτικοί διάλογοιΕλλάδα

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την καταδίωξη στο Πέραμα και για τον θάνατο του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά που ανατρέπουν τους ισχυρισμούς των αστυνομικών. Στο ηχ...