ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δραματική αύξηση με 210.000 κρούσματα σε μια εβδομάδα και έκρηξη της θετικότητας στο 25%

Μια από τις δυσκολότερες περιόδους της, στη μάχη με τον κοροναϊό διανύει η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, με τα κρούσματα να έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη και τους επιστήμονες να προειδοποιούν για νέα «έκρηξη», τη στιγμή που πάντα στο τραπέζι βρίσκονται νέα -ακόμα πιο αυστηρά από τα υπάρχοντα- μέτρα.

Όλα αυτά τη στιγμή που συνεχίζεται η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, η μεταδοτικότητα της οποίας είναι εντυπωσιακή.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι μέσα σε μόλις μια εβδομάδα (από τις 28 Δεκεμβρίου του 2021 έως και σήμερα 3 Ιανουαρίου του 2022) η Ελλάδα έχει καταγράψει… 210.514 νέα κρούσματα από τον φονικό ιό.

Ωστόσο, οι αριθμοί που προκαλούν τρόμο δεν σταματούν εδώ. Σήμερα ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το… ιλιγγιώδες 25%! Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως ένας στους τέσσερις από όσους υποβάλλονται σε έλεγχο διαγιγνώσκεται θετικός. Μάλιστα, αν αναλογιστεί κάποιος πως πριν από τρεις εβδομάδες, στις 14 Δεκεμβρίου, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 1% (στα 100 test, rapid και PCR θετικό ήταν το ένα) και πριν από μια εβδομάδα, λιγότερο, στις 30 Δεκεμβριου, ο δείκτης θετικότητας ήταν 8% (θετικός σχεδόν ένας στους δέκα) γίνεται κατανοητό πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση.


Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, από δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ σε 5 περιφερειακές ενότητες (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Θεσσαλία/ σε χάρτη ) προκύπτει ότι το 70% των κρουσμάτων οφείλονται πλέον στη νέα παραλλαγή. Όπως και το 70% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός πως όλες οι μελέτες δείχνουν ότι οι 2 δόσεις εμβολίου δεν είναι επαρκείς απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον γίνεται κατανοητό πόσο δύσκολο είναι το διάστημα που έρχεται…

 

 


Ενθαρρυντικά τα νέα για τις νοσηλείες
Σε κάθε περίπτωση, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στις νοσηλείες αλλά και ισορροπία όσον αφορά τις διασωληνώσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Oι επιστήμονες παρακολουθούν μέσα και νύχτα τους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων οι νοσηλείες για κορωνοιό ήταν 3.614 και έφτασαν τις 3.804. Ελαφρά μείωση παρατηρήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και στις 2 Ιανουαρίου οπότε και οι νοσηλείες ήταν 3.757 και 3.715 αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα υποδεικνύουν πως η κατάσταση στα νοσοκομεία παρά την έξαρση των κρουσμάτων και την αύξηση των εισαγωγών είναι ελεγχόμενη και δεν παρατηρείται πίεση.

Όσον αφορά τις εισαγωγές ειδικότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων υπολογίστηκαν σε 312.

Έφτασαν τις 340 στις 27/12 και αυξήθηκαν περαιτέρω σε 442 την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να παρουσιάσουν μια μικρή μείωση σε 437 στις 2 Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Ζαούτης, το 70% των νοσηλειών σχετίζεται με την νέα μετάλλαξη ειδικά στις περιοχές όπου αυτή βρίσκεται σε έξαρση.

 

«Έχουμε καλά νέα»
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, κάνει λόγο για «καλά νέα». Όπως εξηγεί ο ίδιος, καθώς με βάση νεότερα στοιχεία, φαίνεται πως ο κίνδυνος της μετάλλαξης Όμικρον του κοροναϊού είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την Δέλτα για τους εμβολιασμένους.

Όπως επισημαίνει ο Ηλίας Μόσιαλος, «η προστασία των εμβολίων έναντι της νοσηλείας μετά από λοίμωξη με Όμικρον είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή κατά της συμπτωματικής ασθένειας. Μετά από την τρίτη δόση η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νοσηλείας είναι πολύ υψηλή. Πρέπει όμως πλέον να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις να κάνουν την τρίτη δόση».

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται σε «νέα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο για την προστασία των εμβολίων έναντι της παραλλαγής Όμικρον. Τα στοιχεία προκύπτουν μετά από ανάλυση των τεστ που έγιναν μεταξύ της 27ης Νοεμβρίου και της 24ης Δεκεμβρίου και συμπεριλήφθηκαν 169.888 πιστοποιημένες περιπτώσεις Δέλτα και 204.036 περιπτώσεις Όμικρον».


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανάρτησή του, και αναφορικά με την πιθανότητα κάποιος εμβολιασμένος να έχει συμπτώματα εάν κολλήσει την Όμικρον:

Μεταξύ εκείνων που είχαν κάνει δύο δόσεις AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της συμπτωματικής νόσου είναι σχεδόν 40% 10 εβδομάδες μετά από την 3η ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Pfizer, και σχεδόν 60% 5-9 εβδομάδες μετά από την 3η ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Moderna.
Μεταξύ εκείνων που έκανα δύο δόσεις Pfizer, η αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου μειώθηκε σχεδόν στο 50% 10 εβδομάδες μετά από την 3η ενισχυτική δόση με εμβόλιο Pfizer και σχεδόν στο 70%, 5-9 εβδομάδες μετά από μετά από την 3η ενισχυτική δόση με εμβόλιο Moderna.
Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα για να υπολογιστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της νοσηλείας ανά τύπο εμβολίου, αλλά αναμένεται να γίνει και αυτό σύντομα.

Από τα δεδομένα επί του παρόντος προκύπτει ότι:
Ο κίνδυνος νοσηλείας μετά από λοίμωξη με Όμικρον είναι 60-70% μικρότερος σε σχέση με την λοίμωξη με την Δέλτα (με τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία για την ανάλυση της σοβαρότητας της νόσου).
Ανεξάρτητα από το αν κάποιος μολυνθεί είτε με την παραλλαγή Δέλτα είτε με την Όμικρον, μια τρίτη δόση μειώνει σημαντικά την πιθανότητα της νοσηλείας (κατά 85-90% σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους).
Όπως προσθέτει, «απαιτούνται βέβαια περαιτέρω δεδομένα για τη διερεύνηση της διάρκειας της προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου από την Όμικρον που μας παρέχεται από τα εμβόλια. Ωστόσο, οι μελέτες (κυτταρικής μνήμης) των προηγούμενων παραλλαγών, υποδηλώνουν ότι αυτή θα είναι μεγαλύτερη από την προστασία έναντι της συμπτωματικής νόσου».

 

Και νέα μελέτη από την Αμερική
Επίσης, παραπέμπει σε μια νέα μελέτη από τη Αμερική που τα αποτελέσματά της βασίστηκαν στην ανάλυση 862 δειγμάτων Όμικρον, 3.159 δειγμάτων Άλφα και 15.639 δειγμάτων Δέλτα, τα οποία ελήφθησαν από συμπτωματικούς ασθενείς και η οποία επιβεβαίωσε πόσο υπερτερεί σε μεταδοτικότητα η Όμικρον έναντι οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής.

Έδειξε επίσης πως:
Η Όμικρον προκάλεσε σημαντικά περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης μετά από εμβολιασμό σε σχέση με την Άλφα ή τη Δέλτα.
Σημαντικά λιγότεροι ασθενείς που νόσησαν με Όμικρον, χρειάστηκαν νοσηλεία σε σύγκριση ασθενείς που νόσησαν με Άλφα ή Δέλτα.
Η διάμεση διάρκεια παραμονής για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με Όμικρον ήταν σημαντικά μικρότερη από ό,τι για τους ασθενείς με Άλφα ή Δέλτα. Επίσης, επιπρόσθετα, η μέγιστη αναπνευστική υποστήριξη που απαιτείται για τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με όμικρον, ήταν σημαντικά μικρότερη από ό,τι για τους ασθενείς με Άλφα ή Δέλτα.

 

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης

Αύριο στις 14:00 η συνεδρίαση της επιτροπής για τα σχολεία – Αμέσως μετά οι ανακοινώσειςΕλλάδα

Αύριο στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής για τα σχολεία ενώ αμέσως μετά αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τ...

Νοσούν 92 εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό" - Περιορίζεται στο ελάχιστο το επισκεπτήριο στο ΝοσοκομείοΕλλάδα

Περιορίζεται στο ελάχιστο, το επισκεπτήριο στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" και για διάστημα δύο εβδομάδων θα επιτρέπεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων...

Αλαλούμ με τα rapid test και το Σύστημα Εργάνη – Δέχεται μόνο τα μοριακά – Στον «αέρα» οι εργαζόμενοιΕλλάδα

Στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό μετά από τη διενέργεια rapid test. Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ...

Οι μεγάλες δίκες του 2022Ελλάδα

Πολύκροτες υποθέσεις, που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης, με τις ιστορίες των πρωταγωνιστών τους – θυμάτων και θυτών – να αναβιώνουν μέσα στις δικαστι...

Ζαραλίκος: Ντου της αστυνομίας σε παράσταση του στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει ο κωμικόςΕλλάδα

Ο γνωστός stand up κωμικός Χριστόφορος Ζαραλίκος έγραψε τη Δευτέρα στο facebook ότι κατά τη διάρκεια της παράστασής του στη Θεσσαλονίκη, παρενέβη η Αστυνομία, χωρίς να δώσει περαιτ...

Τι συμβαίνει με τα τηλέφωνα του ΕΟΔΥ; – Η απάντηση του προέδρου του Θ.ΖαούτηΕλλάδα

  Προβλήματα στα τηλεφωνήματα των πολιτών με τον ΕΟΔΥ καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, με τον Θεοκλή Ζαούτη να παρέχει διευκρινίσεις, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρ...