ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

PCR: Παντού δωρεάν στην Ευρώπη ή με συνταγογράφηση, επί αδράς αμοιβής στην Ελλάδα – Το κενό στην αλλαγή των κανόνων από την Γκάγκα

Την ώρα που στην Ελλάδα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κάνουν… πάρτι με τα PCR ειδικά μετά την εμφάνιση της Όμικρον, στην Ευρώπη υπάρχει ένα διαφορετικό τοπίο δικαιώνοντας όσους ασκούν κριτική. Το δεύτερο στοιχείο που δημιουργεί και κενό ασφάλειας είναι οι νέοι κανόνες που ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα.

Η κ. Γκάγκα προέτρεψε ουσιαστικά τους πολίτες να μην κάνουν PCR εφόσον είναι θετικό στο rapid και να μένουν σπίτι ώστε να αποφεύγουν την ταλαιπωρία, ενώ στο πλαίσιο των μέτρων πιστοποιητικό νόσησης μπορεί να λάβει κάποιος μόνο με μοριακό τεστ.

Καταρχάς τι συμβαίνει στις χώρες της Ευρώπης με τα PCR.

Ιταλία: Με συνταγογράφηση από οικογενειακό γιατρό το PCR test γίνεται δωρεάν, όπως δωρεάν γίνεται μετά από επαφή με κρούσμα, εφόσον έχει προηγηθεί επικοινωνία με περιφερειακή γραμμή υποστήριξης (κάτι σαν τηλ. κέντρο περιφερειακού ΕΟΔΥ). Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις πραγματοποιούνται τεστ, τα οποία κοστίζουν από €20-€30 σε φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια.

  • Γαλλία: Με συνταγογράφηση PCR test για τους πλήρως εμβολιασμένους, τους ανήλικους και για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Εναλλακτικά, κόστος των PCR γύρω στα 50 ευρώ για τους επισκέπτες
  • Ισπανία: Δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες, αλλά από €40 (rapid test) μέχρι €100 (PCR) για επισκέπτες.
  • Βέλγιο: Οποιοσδήποτε μπορεί να υποβληθεί σε δωρεάν τεστ PCR, κατόπιν συνταγογράφησης.
  • Γερμανία: Δωρεάν rapid τεστ στους Γερμανούς πολίτες και PCR τεστ κατόπιν συνταγογράφησης. 120€ έως 150€ κόστος για τουρίστες και επισκέπτες.
  • Σουηδία: Με συμπτωματολογία δωρεάν διενέργεια PCR τεστ σε δημόσια δομή υγείας.
  • Αγγλία: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιείται δωρεάν PCR test στο NHS (το βρετανικό ΕΣΥ) εφόσον εμφανιστούν κοινά συμπτώματα του κορονοϊού ή κριθεί αναγκαίο μετά από υπόδειξη κάποιας δημόσιας υπηρεσίας. Δεν καλύπτεται το κόστος του τεστ μόνο αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, καθώς και για ταξίδια στο εξωτερικό.
  • Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test. Και αυτό ισχύει για όλους, τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους, ενώ δωρεάν τεστ κάνουν επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες.
  • Ιρλανδία: Μετά από παραπομπή του οικογενειακού γιατρού δωρεάν PCR τεστ σε κάποιο κέντρο προληπτικών εξετάσεων.
  • Αυστρία: Rapid και PCR tests διατίθενται δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους Teststrasse, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.

Πίσω στην Ελλάδα οι δηλώσεις Γκάγκα ήρθαν σε μια περίοδο που ένα από τα βασικά αιτήματα από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή η συνταγογράφηση των τεστ και η παρέμβαση για τις τιμές στην αγορά, βρίσκεται ξανά το επίκεντρο και, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν την ισχυρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κρατά σταθερά ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνες αλχημείες με τον Νάσο Ηλιόπουλο να τονίζει ότι «η προτροπή της κυρίας Γκάγκα στους πολίτες να μην κάνουν pcr τεστ φανερώνει ανησυχητική απώλεια ελέγχου της κατάστασης. Η ίδια η κυβέρνηση έχει ορίσει ότι πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο με pcr. Η λύση είναι μια: άμεση οργάνωση δημόσιου και δωρεάν συστήματος ιχνηλάτησης της πανδημίας».

«Κύριε Μητσοτάκη αφήστε τα “σουλάτσα” και στήστε δίκτυο για δωρεάν, μαζικά τεστ εδώ και τώρα» σχολίασε από την πλευρά του το ΜέΡΑ25.

Την ίδια ώρα, ήδη έχει ξεκινήσει μέσω της πλατφόρμας Avaaz εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών για την παροχή δωρεάν PCR τεστ προς όλους.

Στην κριτική αποφάσισε να απαντήσει με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Υγείας, ο οποίος στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την κατά το δοκούν ερμηνεία και εφαρμογή κανόνων ισχυρίστηκε ότι «όσοι οραματίζονται μαζικά δωρεάν PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγνοούν ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές να τα υποστηρίξουν, άρα είτε απλά λαϊκίζουν είτε, ακόμη χειρότερα, στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων».

Ο Θ. Πλεύρης πρόσθεσε πως «η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΕΕ σε διενέργεια μαζικών τεστ, ενώ η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει από νωρίς δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες και παράλληλα έχει προβεί σε διατίμηση τόσο των PCR όσο και των rapid test. Χάρη σε αυτήν την πολιτική έχουμε πλήρη καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας, διασφαλίζοντας στους πολίτες δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές υγείας και προσιτές τιμές στις ιδιωτικές δομές».

Τα λόγια του υπουργού δεν έμειναν αναπάντητα από την Κουμουνδούρου η οποία σημείωσε «ο κ. Πλεύρης αντί να παριστάνει τον πλασιέ διαγνωστικών κέντρων που θησαυρίζουν, ας πει ότι είναι φθηνά τα ράπιντ και τα μοριακά τεστ στις οικογένειες που ματώνουν πληρώνοντας από την τσέπη τους κάθε εβδομάδα δεκάδες ως και εκατοντάδες ευρώ, για να δουν αν έχουν νοήσει και για να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης, που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μοριακό τεστ. Όσο για την πλήρη επιδημιολογική καταγραφή στη χώρα μας, είναι τόσο καλή που δυο μέρες πριν τα 35.000 κρούσματα οδηγούσε τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει πως όλα βαίνουν καλώς και είναι αισιόδοξος».

ΠΗΓΗ: libre.gr

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Με σύμμαχο την επιστήμη δίνουμε τη μάχη κατά της πανδημίας και της παραπληροφόρησηςΕλλάδα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «ανέβασε» στο διαδίκτυο βίντεο της εμβολιαστικής καμπάνιας του υπουργείου Υγείας, στο οποίο εμφανίζεται ένας ηλικιωμένος που αναρωτιέται για τη...

Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς: Τα μέτρα για τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία -Όσα πρέπει να γνωρίζετεΕλλάδα

Με ειδικά μέτρα θα γίνει και φέτος το ρεβεγιόν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η ΚΥΑ που εκδόθηκε περιλαμβάνει όλους τους κανόνες για την εστίαση και τη διασκέδαση για τις προσεχείς...

“Έμφραγμα” στα διαγνωστικά κέντρα- Ουρές για rapid και PCR πριν το ρεβεγιόν- Γιατί άλλαξαν οι οδηγίεςΕλλάδα

  Τεράστιες ουρές πολιτών στα διαγνωστικά κέντρα, ακόμα και στα μικρά συνοικιακά μικροβιολογικά εργαστήρια παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες ενόψει του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν. Κ...

 Χατζηδάκης-ΣΚΑΪ: Η κυβέρνηση θα τροποποιεί τα μέτρα στήριξης όταν χρειάζεται- Τι είπε για κατώτατο Ελλάδα

Οι κυβέρνηση θα τροποποιεί τα μέτρα στήριξης προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση ανάλογα και με τις εξελίξεις στη δημόσια υγεία επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδά...

Light: Απέλυσε τον δικηγόρο του όταν έμαθε πως συμμετείχε στη νεοναζιστική Combat18Ελλάδα

Με άλλον δικηγόρο θα πορευθεί ο Light, ο οποίος, θυμίζουμε, συνελήφθη πριν από μερικές ημέρες με την κατηγορία της οπλοκατοχής! Ο γνωστός τράπερ ανακοίνωσε ότι απέλυσε τον δικηγόρο...