ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα μέτρα: «Κάβα» για το 2022 κρατά η κυβέρνηση – Τρομάζει η μετάλλαξη Όμικρον

Το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού και οι ελπίδες για γιορτές χωρίς πρόσθετα μέτρα αποδείχθηκαν φρούδες. Τα κρούσματα «φλερτάρουν» με τις 30.000 και έτσι χθες αποφασίστηκε η επίσπευση των νέων μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση, που μπαίνουν από σήμερα σε εφαρμογή.

Νέα μέτρα στο τραπέζι

Ωστόσο αυτό είναι ένα πρώτο πακέτο και ήδη στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξετάζουν  εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Το «χαρτί» της  επέκτασης με ηλικιακά κριτήρια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό παραμένει στο τραπέζι και υπενθυμίζεται πως από τις 16 Ιανουαρίου οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. 

 

Ουσιαστικά εφαρμόζεται μια στρατηγική μέρα - μέρα, καθώς η ραγδαία μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον έχει ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό και οδηγεί σε αναθεώρηση της στρατηγικής. Κλειδί για την έκταση των μέτρων είναι η πίεση στο σύστημα υγείας και μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις πως η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση.

Απορρίπτουν στην κυβέρνηση ολικό lockdown

Σε αυτό το σενάριο επικεντρώνεται η κυβέρνηση, που εξακολουθεί να απορρίπτει ένα ολικό lockdown και θέλει να διατηρήσει την οικονομία ανοιχτή. Σύμφωνα με πληροφορίες τρία είναι τα  στοιχεία που έχουν ληφθεί υπόψη για να αποφευχθεί μια νέα  καραντίνα:

  • Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων σε αυτή τη φάση δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Πάντως η κατάσταση παραμένει  δύσκολη, καθώς η συνύπαρξη των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον δημιουργεί ένα «εκρηκτικό» μείγμα. 
  • Μέχρι τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι νέοι, που σε σημαντικό βαθμό νοσούν ηπιότερα. Είναι χαρακτηριστικό πως  μόλις το 6% των κρουσμάτων είναι άνω  των 60 ετών.
  • Οι εμβολιασμοί  τρίτης δόσης εμβολίου προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και ήδη περίπου 3.4 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει το σχετικό βήμα.

Δραματικές εκτιμήσεις ακόμη και για 50.000 κρούσματα μέσα στον Ιανουάριο

Πάντως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει σημάνει συναγερμός για την πορεία της πανδημίας, καθώς υπάρχουν δραματικές εκτιμήσεις ακόμα και για 50.000 κρούσματα μέσα στο Ιανουάριο. Η επόμενη εβδομάδα είναι και η κρισιμότερη, καθώς θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τη διασπορά που θα υπάρξει  στο ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς.

 

Ανάλογα με  αυτά τα στοιχεία θα αποφασιστεί το κατά πόσο θα ανακοινωθούν μέτρα - εξπρές ή θα δοθεί περίοδος χάριτος για να δοκιμαστούν όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί.  «Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, οφείλουμε να προσαρμόζουμε την τακτική μας, τα μέτρα, τις ρυθμίσεις, το γενικό πλαίσιο. Θα ήταν λάθος να μην το κάνουμε όταν αλλάζουν τα δεδομένα» ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. 

 

Ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στην Αττική (όπου μόνο χθες υπήρξαν σχεδόν 13.000 κρούσματα). Παράλληλα στην «εξίσωση» πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο παράγοντας οικονομία και ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την εστίαση και τη διασκέδαση καθώς μέσα σε 48 ώρες άλλαξε ολόκληρος  ο σχεδιασμός.

Η δύσκολη εξίσωση της οικονομίας- Έρχονται μέτρα στήριξης

«Μαξιλάρι» υπάρχει στην οικονομία αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι πως αυτό θα χρησιμοποιηθεί.  Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει  ένα σχέδιο για την στήριξη των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα και ήδη έχουν «κλειδώσει» οι πρώτες αποφάσεις.

 

Η αρχή γίνεται με την επέκταση του προγράμματος Συν- Εργασία, ενώ ανακοινώνεται η επαναφορά των αναστολών συμβάσεων στους πληττόμενους κλάδους (μπαρ, κλαμπ, νυχτερινά κέντρα). Παράλληλα   ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για νέο κούρεμα της επιστρεπτέας προκαταβολής σε δεύτερο χρόνο.

 

Το οικονομικό επιτελείο θέλει πάντως να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, καθώς εκτός από την πανδημία έχει να αντιμετωπίσει και το ευρωπαϊκό ράλι στην ενέργεια. Να σημειωθεί εδώ πως το  ενεργειακό σπιράλ αυξήσεων έχει συμπαρασύρει και μια σειρά βασικών αγαθών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το καλάθι της νοικοκυράς.

 

H αρχική εκτίμηση πως επρόκειτο για ένα παροδικό φαινόμενο  έχει διαψευστεί και πλέον είναι αδύνατον να γίνουν προβλέψεις για τις διαστάσεις που θα πάρει το πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό προκρίνεται η επέκταση και τον Ιανουάριο των μέτρων στήριξης, ωστόσο μένει να φανεί αν θα μπουν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια ή θα διατηρηθούν οι οριζόντιες παρεμβάσεις

 

Παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει κινήσεις που θα στείλουν λάθος μηνύματα  εκτός συνόρων,  ενόψει και της συζήτησης στην Ε.Ε. για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Με τιμές αρχηγού κράτους η ταφή του Κάρολου Παπούλια σήμερα στα ΙωάννιναΕλλάδα

Η ταφή του Κάρολου Παπούλια θα γίνει σήμερα Πέμπτη στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, τόπο καταγωγής του εκλιπόντος. Η εξόδιος ακολουθία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας τελέστηκ...

Περιφέρεια Αττικής: Συνεχίζονται οι εντατικοί καθαρισμοί των ρεμάτωνΕλλάδα

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και σε καθημερινή βάση οι παρεμβάσεις των συνεργείων της Περιφέρειας Αττικής για των καθαρισμό ρεμάτων και την απομάκρυνση φερτών υλικών.  Συγκεκ...

 Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα: Ετσι θα λειτουργεί εστίαση και διασκέδαση -Αναλυτικά η ΚΥΑΕλλάδα

Από σήμερα το πρωί στις 06:00 τέθηκαν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον. Στη δημοσιότητα δόθηκε και η σχετικ...

Νέα στοιχεία για την απαγωγή του επιχειρηματία στο Ντράφι – Παζάρια και σημάδια ερασιτεχνισμού των δραστώνΕλλάδα

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον επιχειρηματία που εξαφανίστηκε υπό άγνωστες συνθήκες το βράδυ της Τρίτης ενώ μόλις είχε φύγει από ταβέρνα. Η εξαφάνισή του δηλώθηκε από έναν φίλ...

Οργή σε εστίαση και διασκέδαση για τα νέα μέτρα - Οι πρώτες αντιδράσεις και τα αιτήματαΕλλάδα

«Ξαναπληρώνουμε το μάρμαρο» λένε οι επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης, που εξαπολύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης μετά την σημερινή ανακοίνωση νέων μέτρων  κατά της π...

Απειλούν με γιαούρτωμα τον Σάκη Ρουβά στον Λυκαβηττό - Σε επιφυλακή οι αρχές Ελλάδα

Προβληματισμό στις αρχές έχει προκαλέσει η δημιουργία διαδικτυακής ομάδας η οποία οργανώνει γιαούρτωμα του δημοφιλή καλλιτέχνη Σάκη Ρουβά κατά την πρωτοχρονιάτικη συναυλία που διορ...

Κεδίκογλου: «Θα αναβαθμιστεί ο τουρισμός με την επένδυση της Club Med στη Β. Εύβοια»Ελλάδα

Με την εκπρόσωπο του ξενοδοχειακού ομίλου της Club Med και πρόεδρο της TechKM S.A Αφροδίτη Καρτελιά συναντήθηκε σήμερα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου...

Πρόβλεψη σοκ από τον Σαρηγιάννη – Μπορεί να φτάσουμε έως και 60.000 κρούσματαΕλλάδα

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ αναφέρθηκε στην μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. «Τα μέτρα θα αρχίσουν να δώσουν αποτέλεσμα μετ...