ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ερευνα: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τον κοροναϊό και τα εμβόλια

Εντονη ανησυχία εκφράζουν οι πολίτες για την πανδημία του κοροναϊού, ενώ την ίδια στιγμή μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο ο πυρήνας των «αρνητών».

Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα συμπεράσματα της αποκαλυπτικής πανελλαδικής έρευνας για τη στάση των πολιτών απέναντι στην πανδημία και το σύστημα υγείας, που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η εταιρεία Alco.

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco Κ. Παναγόπουλο και τον Α’ Αντιπρόεδρο Φ. Πατσουράκο, στο πλαίσιο διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου. Παρέμβαση έκανε το μέλος του Δ.Σ Τ. Χατζής.

Δείτε την έρευνα

Ειδικότερα, από το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, αλλά και από τη σύγκριση τους με εκείνα της ανάλογης του Ιουλίου, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο, διαφορετικές προσεγγίσεις, για την πανδημία και τον εμβολιασμό.

Περίπου 8 στους 10 (από 6 στους 10 τον Ιούλιο),ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού. Αντιθέτως, 2 στους 10 δεν φοβούνται την COVID 19, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όπως προκύπτει η ομάδα των «αρνητών» μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο, ο πυρήνας της, όμως, δείχνει πολύ σκληρός, αφού μόνο το 12% φαίνεται να σκέπτεται να εμβολιαστεί, ενώ η πλειονότητά της (73%) δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποιος που θα μπορούσε να τον πείσει να αλλάξει στάση. Ο λόγος που επικαλείται το 41% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί είναι η αναποτελεσματικότητα του εμβολίου ενώ το 22% φοβάται τις παρενέργειες. Ένα ποσοστό 24% θεωρεί προτιμότερη την ανοσία από τη νόσηση.

Μάλιστα το 59% των μη εμβολιασμένων ανησυχούν για την πανδημία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους εμβολιασμένους είναι 87%.Το 72% των εμβολιασμένων φοβούνται ότι μπορούν να νοσήσουν ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μη εμβολιασμένους είναι 50%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός η αντίληψη ότι τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά απ’ ότι θα έπρεπε έχει το 43%, ενώ το 31% να θεωρεί ότι είναι αυτά που πρέπει.

Η αίσθηση του 60% είναι ότι το ΕΣΥ ανταποκρίνεται πλήρως ή αρκετά στις ανάγκες της πανδημίας. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η καθολική αναγνώριση (95%) των ιατρών και νοσηλευτών ως των θετικών πρωταγωνιστών της πανδημίας.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Η χώρα μας όπως και η υπόλοιπη ανθρωπότητα μπαίνει σε μία νέα κρίσιμη φάση της πανδημίας. Καλούμε τους πολίτες να θωρακιστούν με την ενισχυτική δόση, απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον που είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει. Τονίζουμε την μεγάλη σημασία της ατομικής ευθύνης, εν όψει της εορταστικής περιόδου κατά την οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης. Η έρευνα αναδεικνύει μεταξύ των άλλων και το σημαντικό ρόλο του γιατρού και του νοσηλευτή στην αναχαίτηση της πανδημίας. Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αποτελέσει το ανάχωμα στην νέα απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Alco Κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι «η έρευνα του ΙΣΑ αποτυπώνει πολύ μεγαλύτερη ανησυχία για την πανδημία, σε σχέση με τον Ιούλιο και σαφέστατη πρόοδο σε ότι αφορά τον εμβολιασμό, αφού 8 στους 10 (έναντι 6 στους 10 τον Ιούλιο), τοποθετούνται θετικά. Αποτυπώνει επίσης ένα ποσοστό μη εμβολιασμένων που προτίθενται ή μπορεί να πειστούν ή πιεστούν να εμβολιαστούν, αλλά και έναν σκληρό πυρήνα που πολύ δύσκολα μπορεί (αν μπορεί) να αλλάξει στάση»

Διαβάστε επίσης

 Παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών – «Όσο διαρκεί η πανδημία θα είναι σε αναστολή» διαμηνύει ο ΠλεύρηςΕλλάδα

Παρατείνεται για ένα ακόμα τρίμηνο η αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών με το Θάνο Πλεύρη να διαμηνύει πως δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι δεν έχουν εμβολια...

 Γυναικοκτονίες – Συγκλονίζουν με την επιστολή τους οι γονείς της Ελένης ΤοπαλούδηΕλλάδα

Οι τραγικοί γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, Κούλα Αμουρτίδου και Γιάννης Τοπαλούδης, έστειλαν την ακόλουθη επιστολή στην Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών και όπως δημοσιεύει «Το Μω...

 Σαρηγιάννης – Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήναΕλλάδα

Κόκκινο συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς έχει προκαλέσει η νέα παραλλαγή Όμικρον που έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα, καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τις ερχόμεν...

 Στάθης Παναγιωτόπουλος – Χοντρό επεισόδιο με Κανάκη – Πιάστηκαν στα χέριαΕλλάδα

Λίγες ώρες πριν ξεσπάσει το μεγάλο σκάνδαλο, τα δύο μέλη των Ράδιο Αρβύλα παραλίγο να έρθουν στα χέρια. Ο Αντώνης Κανάκης ήταν έξαλλος μαζί του μόλις είδε στο στούντιο τον Στάθη Πα...

 Τούντας – Πιθανό να χρειαστούμε και τέταρτη δόση, 3 μήνες μετά την τρίτη – Δεν εμπιστεύομαι τα self testΕλλάδα

Την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον καλπάζει στην Ευρώπη προκαλώντας τεράστια ανησυχία , λόγω κυρίως της αυξημένης μεταδοτικότητας, έχει ξεκινήσει η συζήτηση ακόμη και για την ανάγκη μ...

 Στάθης Παναγιωτόπουλος – Ισως και μέσα στην ημέρα η σύλληψή του λέει ο Απόστολος ΛύτραςΕλλάδα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τον πρώην παρουσιαστή των Ράδιο Αρβύλα, Στάθη Παναγιωτόπουλο, με τον δικηγόρο ενός θύματός του, Απόστολο Λύτρα να αναφέρει στην ΕΡΤ πως πιθανώς και ε...