ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συλλήψεις εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας - Καταδικάζουν ΓΣΕΕ, ΟΕΧΒΕ και ΠΑΜΕ (βίντεο)

Στο αυτόφωρο αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα οι δεκαεπτά συλληφθέντες (δέκα εργαζόμενοι και επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζόμενων) κατά την επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων στις χερσαίες εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας πετρελαίου της εταιρείας Energean Kavala στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, προκειμένου να τερματιστεί η πολυήμερη κατάληψη των εγκαταστάσεων από ομάδα εργαζομένων που διαμαρτύρονταν για τις νέες συμβάσεις που θέλει να συνάψει η εταιρεία και τις απολύσεις που έχει προγραμματίσει.

Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο σε βάρος των δεκαεπτά συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παράνομης βίας, της άρσης ασφαλιστικών εγκαταστάσεων, της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, τις παραβάσεις του Νόμου περί όπλων, κατά περίπτωση. Επιπλέον, κατασχέθηκαν μία ξύλινη ράβδος, δέκα καδρόνια, μία τσουγκράνα, μία σακούλα με πέτρες, δεκαέξι κράνη, έξι βίδες μεγάλου μεγέθους και επτά μπουλόνια μεγάλου μεγέθους.

Με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ έκανε γνωστό ότι εκπρόσωπος της εταιρείας Energean Kavala κατέθεσε μήνυση στην εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας για έκθεση σε κίνδυνο, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση κατά του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων της εν λόγω εταιρείας. Παράλληλα, ζήτησαν τη συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος στον χώρο των εγκαταστάσεων.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, ήταν ενήμερη η οικεία εισαγγελική αρχή. Οι αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν πολύ νωρίς χθες το πρωί από τρία σημεία εντός των εγκαταστάσεων της Energean Kavala, μέσα στις οποίες ήταν συγκεντρωμένοι περίπου εκατόν είκοσι εργαζόμενοι, οι οποίοι επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με δύο πυροσβεστικά οχήματα κάνοντας χρήση νερού και αφρού, ενώ κάποιοι εξ αυτών πετούσαν πέτρες και μπουλόνια με χρήση αυτοσχέδιων σφενδόνων. Επίσης, προέβησαν σε σκοπούμενη διαρροή υδροθείου το οποίο είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή και δημόσια υγεία.

Αρχικά συνελήφθησαν δέκα άτομα και στη συνέχεια άλλα επτά, ενώ αρκετοί τράπηκαν σε φυγή. Στη συνέχεια πενήντα περίπου εργαζόμενοι από τους συγκεντρωθέντες ανέβηκαν και παρέμειναν για ώρα σε υπερυψωμένο πύργο εντός των εγκαταστάσεων, αρνούμενοι να κατέβουν.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεν έγινε χρήση χημικών και δεν τραυματίσθηκε κανένας αστυνομικός ή εργαζόμενος. Η πύλη, το διοικητήριο και οι λοιποί χώροι του εργοστασίου εξόρυξης και επεξεργασίας πετρελαίου παραδόθηκαν στη διοίκηση της εταιρίας που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων.

Οι δεκαεπτά συλληφθέντες διανυκτέρευσαν στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στο αυτόφωρο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό μέγαρο μαζί με στελέχη του ΠΑΜΕ διαμαρτυρόμενοι για την κράτησή τους και ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι.

 

 

Οργή από τα Εργατικά Συνδικάτα 

 

ΓΣΕΕ: Ανεπίτρεπτη αστυνομική επιχείρηση
Μια ανεπίτρεπτη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της KAVALA OIL στην Καβάλα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις και γαντζωμένοι σε έναν πύργο υψηλής επικινδυνότητας.

H ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΚΑΒΑΛΑ OIL, οι οποίοι μαζί με το Σωματείο τους δίνουν εδώ και καιρό τον δικό τους αγώνα ενάντια στις απαράδεκτες και αντεργατικές αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας Energean. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αντί να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων.
Oι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση, επιβάλλεται να καλυφθούν εδώ και τώρα αφού όπως έχει τονίσει και το Σωματείο των Εργαζομένων είναι αναγκαίες οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.
Επιστολή με σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την τακτική της επιχείρησης απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας INDUSTRALL και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.


Η Συνομοσπονδία, ζητά από τη Διοίκηση της εταιρείας Εnergean να αλλάξει ρότα και να εγκαταλείψει τις μέχρι τώρα πρακτικές και μεθοδεύσεις της. Η ασφάλεια των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος, πρέπει και επιβάλλεται να αποτελούν προτεραιότητα για κάθε επιχείρηση στη χώρα μας.

Οι εργαζόμενοι είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται κατασταλτικά σαν να πρόκειται για κοινούς ποινικούς. Εξάλλου ουδέποτε αρνήθηκαν το διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Το αντίθετο συνέβη με την εργοδότρια εταιρεία να προχωρά σε μια προσβλητική για την ευνομούμενη χώρα μας επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος.
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δώσει εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών δυνάμεων. Ένα εργοστάσιο πετρελαίου δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου «πολεμικά» σκηνικά, ειδικά μετά την ανατίναξη μετασχηματιστή υψηλής τάσης από οβίδα κρότου λάμψης που εκτοξεύτηκε από άνδρες των ΜΑΤ. Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός εργαζομένου. Η ευθύνη θα βαρύνει εξολοκλήρου τη Διοίκηση της εταιρείας και την ΕΛ.ΑΣ, για το σκηνικό που στήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου υψηλής επικινδυνότητας.

 

 

ΟΕΧΒΕ: Απερίφραστη καταδίκη της αστυνομικής επιχείρησης
Απερίφραστη καταδίκη της αστυνομικής επιχείρησης σε βάρος των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας και του δίκαιου αγώνα τους

Απαίτηση για άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από τον Πρίνο

Οι εργαζόμενοι της Καβάλα Oil, συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους, δίνουν ένα εμβληματικό αγώνα απέναντι στις πρωτοφανείς πρακτικές της Energean Οil που μεθοδεύει την καταστρατήγηση θεμελιωδών κανόνων ασφάλειας του Εργοστασίου και την εγκαθίδρυση εργασιακών σχέσεων «γαλέρας».

Η Διοίκηση με όχημα ένα «σχέδιο νοσηρότητας» και όχι εξυγίανσης όπως… προβοκατόρικα το αποκαλεί, επιχειρεί να διαμορφώσεις ένα απάνθρωπο εργασιακό καθεστώς με απολύσεις, εκτεταμένη εργολαβοποίηση, διαθεσιμότητες, μειώσεις μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων. Στην ίδια κατεύθυνση ανάλγητης συρρίκνωσης, δεν διστάζει να βάλει τα σημαντικότατα ζητήματα ασφάλειας των εγκαταστάσεων και περιβαλλοντικής προστασίας. Οι προσπάθειές τους να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους ακόμη και με ψευδομηνύσεις έχουν πέσει στο κενό… Η κινητοποίηση της Περιφρούρησης της Ασφαλούς Λειτουργίας από τους εργαζόμενους και το Σωματείο, μια δυναμική δράση απόλυτης υπευθυνότητας, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Η σημερινή ωμή επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να καταστείλουν με βίαιο τρόπο και προσαγωγές τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων είναι μια ακόμη επίδειξη «διασυνδέσεων» και αυταρχισμού από την εργοδοσία, αποτελεί όμως ξεκάθαρη απόδειξη ενοχής και αδυναμίας. Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ την ανεπιστρεπτή αποχώρηση των ΜΑΤ από τον Πρίνο. Η εργασιακή δικαιοσύνη δεν «θωρακίζεται» με «κατά παραγγελία» αστυνομικές επιχειρήσεις. Το φρόνημα των εργαζομένων δεν κάμπτεται.

Όσοι χωρίς «αναστολή», αποφασίζουν την καταστολή είναι υπόλογοι απέναντι στην ελληνική κοινωνία, τους εργαζόμενους και το Συνδικαλιστικό Κίνημα. Η Ο.Ε.Χ.Β.Ε. καταγγέλλει την απαράδεκτη επιστράτευση αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να επιβάλλουν την εργοδοτική ασυδοσία. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον τεράστιο αγώνα της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ), του Σωματείου Καβάλα Oil για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.

 

ΠΑΜΕ: Καταγγέλλουμε την επιχείρηση εργοδοσίας και κυβέρνησης
Καταγγέλλουμε την επιχείρηση εργοδοσίας και κυβέρνησης να καταστείλουν τον αγώνα των εργαζόμενων στα Πετρέλαια Καβάλας (KAVALA OIL) με επέμβαση των ΜΑΤ στο χώρο του εργοστασίου, από τα ξημερώματα και προσαγωγές εργαζομένων που αγωνίζονται. Έτσι προχωράει η «νέα εποχή επενδύσεων, απασχόλησης, εξέλιξης και ανάπτυξης προς όφελος της εταιρίας και των εργαζομένων της, της τοπικής κοινωνίας και της Ελλάδας μας», που διακηρύττει η εργοδότρια εταιρεία ENERGEAN και διατυμπανίζει η κυβέρνηση και η Ε.Ε.

Ανάπτυξη της κερδοφορίας των εταιρειών σημαίνει συνθήκες «γαλέρας» για τους εργαζόμενους. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν έναν επιχειρηματικό παράδεισο για τους ομίλους στις πλάτες των εργαζόμενων με κόστος ακόμα και την υγεία και τη ζωή μας. Οι περιβόητες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται με πακτωλό χρημάτων από τα διάφορα πακέτα, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, στηρίζονται στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, στις τροποποιήσεις συμβάσεων με δυσμενέστερους όρους για τους εργαζόμενους, στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις. Όλα αυτά, δηλαδή, που αντιμετωπίζουν τώρα οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας και παλεύουν ενάντιά τους.

Όλα αυτά που γενικεύονται για το σύνολο των εργαζομένων, βασισμένα στους αντεργατικούς νόμους και στο τερατούργημα Χατζηδάκη, που λύνει τα χέρια εργοδοσίας και κράτους στην κατεύθυνση της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων, για να «κόβεται όποιο κεφάλι σηκώνεται»! Η σημερινή επιχείρηση καταστολής γίνεται ακόμα πιο επαίσχυντη, δεδομένου ότι έβαλε σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις και την ασφάλεια των εργαζόμενων με τη ρίψη φωτοβολίδας κρότου – λάμψης μέσα στις εγκαταστάσεις. Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συνάδελφοι που έχουν προσαχθεί και να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει το χώρο.

Απαιτούμε να μην προχωρήσει το σχέδιο της εταιρείας για τις διαθεσιμότητες των εργαζόμενων.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει!

Διαβάστε επίσης

 Τούντας – Πιθανό να χρειαστούμε και τέταρτη δόση, 3 μήνες μετά την τρίτη – Δεν εμπιστεύομαι τα self testΕλλάδα

Την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον καλπάζει στην Ευρώπη προκαλώντας τεράστια ανησυχία , λόγω κυρίως της αυξημένης μεταδοτικότητας, έχει ξεκινήσει η συζήτηση ακόμη και για την ανάγκη μ...

 Στάθης Παναγιωτόπουλος – Ισως και μέσα στην ημέρα η σύλληψή του λέει ο Απόστολος ΛύτραςΕλλάδα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τον πρώην παρουσιαστή των Ράδιο Αρβύλα, Στάθη Παναγιωτόπουλο, με τον δικηγόρο ενός θύματός του, Απόστολο Λύτρα να αναφέρει στην ΕΡΤ πως πιθανώς και ε...

Ένας νεκρός στο ναυάγιο με πρόσφυγες νότια της Φολεγάνδρου - Φόβοι για δεκάδες αγνοούμενους Ελλάδα

Σε εξέλιξη είναι, από λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ευρεία επιχείρηση διάσωσης τυχόν αγνοούμενων προσφύγων - μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή νότια της Φολέγανδρου, μετά τη βύθιση πλαστικ...

Σέρρες: Ομάδα ατόμων έδειρε ντιλιβεράδες γιατί δεν ήθελαν να τους πληρώσουν Ελλάδα

Θύματα άγριου ξυλοδαρμού έπεσαν διανομείς φαγητού στις Σέρρες την Κυριακή το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Μέσου epiloges.tv, μετά από τηλεφώνημα για παραγγελία που ...

Η Όμικρον τρομάζει: Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις των ειδικών - Δεν αποκλείεται νέα μορφή lockdown μετά τις γιορτέςΕλλάδα

Ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown μετά τις γιορτές.  Οι φετινές γιορτές βρίσκονται υπό τη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον και η απειλή του Lockdown αφορά όλη την Ευ...

Χριστούγεννα με ασφάλεια: Οδηγίες από την Πυροσβεστική για την αποφυγή πυρκαγιώνΕλλάδα

Τις τελευταίες εβδομάδες, πληθαίνουν τα περιστατικά φονικών αστικών πυρκαγιών, λόγω των θερμαντικών σωμάτων και των χριστουγεννιάτικων στολισμών.   Οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί,...

Ελληνικό - Experience Park: Μεγάλος αριθμός επισκεπτών με την έναρξη της λειτουργίας τουΕλλάδα

Μεγάλος αριθμός πολιτών κάθε ηλικίας, παρά το τσουχτερό κρύο, επισκέφθηκε, χθες, δεύτερη ημέρα λειτουργίας του, το Experience Park του Ελληνικού συνολικής έκτασης άνω των 70 στρεμμ...

Στα “σκαριά” πλατφόρμα επίλυσης μικροδιαφορών που θα αποφορτίσει τα Ειρηνοδικεία – Ποιες υποθέσεις αφορά, πως θα γίνεται η διαδικασίαΕλλάδα

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζουν ειδική πλατφόρμα για συγκεκριμένες υποθέσεις, στην οποία θα ανεβαίνουν όλα τα έγγραφα που συγκροτούν την υπόθεση- Εκτιμάτ...

Μεγάλη απάτη στον ΕΦΚΑ: Κυκλώματα «φούσκωναν» τα ποσοστά αναπηρίας - Πώς δρούσανΕλλάδα

  «Ζυγούρια», «κοκτέιλ», «παιδάκια» και «αλατοπίπερο», οι συνθηματικές φράσεις που χρησιμοποιούσαν - Επτά συλλήψεις γιατρών και υπαλλήλων του ΕΦΚΑ - Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη ...