ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ομικρον – Συναγερμός με νέα «ορφανά» ύποπτα κρούσματα – Οι γιορτές που έρχονται και το στοίχημα των νέων μέτρων

Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μας, από δύο νέα ύποπτα κρούσματα για την μετάλλαξη Όμικρον που εξετάζονται στην Κρήτη.

Η πανδημία προκαλεί βαρύτατες ανθρώπινες απώλειες, δοκιμάζει το Σύστημα Υγείας, βουλιάζει την οικονομία και παρατείνει την περίοδο αβεβαιότητας… Με αυτή την ψυχολογία, καλούνται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, οι Έλληνες πολίτες.

Την ίδια ώρα τα νέα δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον, πραγματικά τρομάζουν, δεδομένου ότι το νέο στέλεχος εξαπλώνεται σαν… πυρκαγιά, γεγονός που επισήμανε σήμερα και η Μεγάλη Βρετανία, η οποία έκανε λόγο για πρωτοφανείς ρυθμούς εξάπλωσης.

Πολλαπλασιάζονται τα… ύποπτα κρούσματα

Ανησυχία και «συναγερμό» στις τοπικές αρχές έχει προκαλέσει ο εντοπισμός στην Κρήτη και άλλων ύποπτων για τη μετάλλαξη Όμικρον κρουσμάτων και μάλιστα «ορφανών», μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση των δύο νέων κρουσμάτων στην περιοχή της Σητείας, στο Λασίθι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ηρακλείου, πρόκειται για δύο νέες γυναίκες, φίλες, κατοίκους της Σητείας, οι οποίες επέστρεψαν από ταξίδι στη Γαλλία. Παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα, βγήκαν θετικές και, καθώς τα δείγματά τους ήταν ύποπτα για μετάλλαξη, υποβλήθηκαν σε γονιδιωματικό έλεγχο, ο οποίος χθες το πρωί επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για κρούσματα Όμικρον, τα οποία καταγράφηκαν στο άλλο άκρο της Κρήτης, μετά το κρούσμα – μηδέν που εντοπίστηκε στα Χανιά.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ύπαρξη και άλλων ύποπτων κρουσμάτων στην Κρήτη, τα οποία μάλιστα δεν φαίνεται να έχουν εμφανή σύνδεση μεταξύ τους ή να προέρχονται από ταξίδι. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, καθώς ενδέχεται η παραλλαγή Όμικρον να κυκλοφορεί ήδη στην κοινότητα.

Τα ύποπτα αυτά δείγματα υποβάλλονται ήδη σε γονιδιωματικό έλεγχο στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και εφόσον επιβεβαιωθούν τότε είναι πιθανόν η μετάλλαξη Όμικρον να υπάρχει ανάμεσά μας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, «Πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα δούμε περιστατικά στην κοινότητα, δυσεξήγητα, που σημαίνει ότι η Όμικρον είναι εδώ, έχει πάρει το δρόμο της και περιμένουμε να δούμε πόσο γρήγορα θα επικρατήσει.
Αν για παράδειγμα βρούμε ένα κρούσμα σε ένα μαθητή ή σε έναν άνθρωπο που δεν έχει ταξιδέψει, τότε προφανώς αυτός κόλλησε στην κοινότητα, άρα ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας» ανέφερε.

Όπως είναι γνωστό, ένα σημαντικό ποσοστό των θετικών δειγμάτων ελέγχονται στη συνέχεια γονιδιωματικά για ενδεχόμενε μεταλλάξεις στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, εκεί ελέγχονται το 30% των θετικών δειγμάτων στο νησί (το 50% των θετικών δειγμάτων στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου). «Φοβάμαι ότι επειδή δεν γίνεται γονιδιωματική ανάλυση σε όλα τα θετικά δείγματα, αλλά περιορισμένα, πιθανώς δεν ξέρουμε και την έκταση της διασποράς της Όμικρον».

Ο πανικός των Βρετανών

Και ενώ στην Ελλάδα, τα κρούσματα δεν είναι παραπάνω από τα δάχτυλα των δύο χεριών, αν επιβεβαιωθούν τα προαναφερόμενα αλλά και τα δύο ύποπτα κρούσματα που εντοπίστηκαν την  Κυριακής, στην Κρήτη, δεν αποκλείεται μέσα σε λίγες μέρες να μιλάμε για εκατοντάδες…

Το παραπάνω προκύπτει και από τα τελευταία δεδομένα για την νέα παραλλαγή. «Αυτό που γνωρίζουμε για την Όμικρον είναι ότι (…) εξαπλώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς, είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν, τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δύο με τρεις ημέρες», είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σάτζιντ Τζάβιντ.

Αν και ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένοι θάνατοι στην Αγγλία, η παραλλαγή Όμικρον ευθύνεται μάλλον για περίπου το 40% των λοιμώξεων στο Λονδίνο και τόνισε ότι αν η κυβέρνηση δεν δράσει, μπορεί να κατακλυστεί το σύστημα υγείας.

Παράλληλα, ξεκίνησε σήμερα η εφαρμογή των νέων μέτρων με κυρίαρχο το καθεστώς lockdown στο οποίο μπαίνουν α οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Με κακή ψυχολογία…

Η νέα παραλλαγή Όμικρον, όπως μπορεί εύκολα να συμπεράνει κάποιος, δημιουργεί αρνητική ψυχολογία στους Έλληνες, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις συναθροίσεις των εορτών αλλά και την κυκλοφορία στους δρόμους. Σε όλη αυτή την ανησυχία για το νέο στέλεχος, προσθέστε και τον αριθμό των ανεμβολιαστών που παραμένει μεγάλος.

Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την κατάσταση που θα επικρατήσει τις ημέρες των Χριστουγέννων στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και τις εκκλησίες. Η κινητικότητα θα αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που βοηθά στην μετάδοση του κοροναϊού σε μια περίοδο που αρχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη η νέα μετάλλαξη «Όμικρον».

Τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει Χριστουγέννων έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, που μίλησε για τα τέσσερα σενάρια, τα οποία μελετούν οι ειδικοί σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, εξηγώντας ποιο από αυτά είναι το επικρατέστερο.

Ο καθηγητής ξεκίνησε λέγοντας πως ενόψει των εορτών και του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, καλό είναι να κάνουμε όλοι ένα rapid test.

«Οι γιορτές είναι ένα πρόβλημα», είπε ο κ. Τζανάκης και προσέθεσε πως «αν θέλουμε να πάμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε ένα ρεβεγιόν με ανθρώπους ευάλωτους, καλό είναι να κάνουμε ένα rapid test, για λόγους αυτοελέγχου. Αυτό πρέπει να γίνεται αυτοβούλως», επεσήμανε.

Τα τέσσερα σενάρια

Στη συνέχεια, ο κ. Τζανάκης μίλησε για την παραλλαγή Όμικρον, λέγοντας ότι «υπάρχουν τέσσερα δυνητικά ενδεχόμενα»:

  • Να μην επικρατήσει: «Πρόκειται για ένα αδιάφορο ενδεχόμενο, γιατί θα συνεχίσουμε να έχουμε να κάνουμε με την Δέλτα».
  • Να επικρατήσει, «αλλά να έχει ήπια διαδρομή σε όσους μολύνει. Πρόκειται για ένα ευμενές σενάριο».
  • Να ξεπεράσει και τα εμβόλια και τα αντισώματα και να έχουμε να κάνουμε με μία καινούργια πανδημία. «Αυτό είναι το πιο ακραίο, γιατί θα έχουμε τεράστια επιδημικά κύματα. Δεν το θεωρούμε πιθανό».
  • Να επικρατήσει, να προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσο στους ανεμβολίαστους, ενώ δεν θα υπερφαλαγγίζει τα εμβόλια. Πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη. «Και σε αυτή την περίπτωση, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας, θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ και θανάτους, εφόσον η ομάδα των άνω των 60 δεν εμβολιάζεται», προσέθεσε.

Καταλήγοντας, ο καθηγητής ανέφερε ότι όσο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού εμβολιάζεται και μολύνεται, κάποια στιγμή, η πανδημία θα σβήσει από μόνη της. «Αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα», όπως είπε.

Σήμερα τα αποτελέσματα για τα νέα ύποπτα κρούσματα της Κυριακής

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει έντονη ανησυχία για δυο ύποπτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως είναι λογικό, εν αναμονή των αποτελεσμάτων -η οποία θα τελειώσει σήμερα εκτός απροόπτου- και οι δύο έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτισης των επαφών τους.

Συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν κανονικά να πηγαίνουν για ψώνια και να διασκεδάζουν επιδεικνύοντας απλά το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Υπενθυμίζεται ότι και ο «ασθενής 0» στη χώρα μας εντοπίστηκε στην Κρήτη, ενώ δύο ακόμα είχαν εντοπιστεί στην Αττική. Έτσι, εφόσον τα δύο αυτά κρούσματα επιβεβαιωθούν, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανέρχεται στα πέντε.

Μεγάλο στοίχημα τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα σε ότι αφορά την επόμενη χρονική περίοδο  αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης.

Ήδη από σήμερα σε καθεστώς lockdown μπαίνουν οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Πρόκειται για όσους έχουν αφήσει το επτάμηνο, από την χορήγηση της δεύτερης δόσης, να παρέλθει. Όλοι όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και έτσι δεν θα είναι σε θέση να εισέρχονται σε μια σειρά από κλειστούς χώρους όπως είναι η εστίαση.

Συγκεκριμένα, από τις 6/12/2021 έως τις 12/12/2021 όλοι οι ενήλικες πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα self test από τα φαρμακεία της χώρας.

Το ίδιο ωστόσο δε θα συμβαίνει και για τους ανεμβολίαστους που από τις περισσότερες δραστηριότητες είναι εντελώς μπλοκαρισμένοι.

Εκτός αυτού οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν ρεβεγιόν υποχρεωτικά στο σπίτι τους, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος τους στους κλειστούς χώρους της εστίασης, σε αντίθεση με τους εμβολιασμένους που αρκεί να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό και την ταυτότητα τους. Το ίδιο ισχύει για τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία.

Για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια στα εμπορικά καταστήματα όπως είναι ήδη γνωστό απαιτείται για τους ανεμβολίαστους rapid τεστ, ενώ ελεύθερη είσοδο έχουν οι εμβολιασμένοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για όσους ταξιδέψουν στις ιδιαίτερές τους πατρίδες ή προς τους χειμερινούς προορισμούς με τρένα, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα.

Διαβάστε επίσης

 Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη – Η πεθερά σκότωσε τη νύφη με κυνηγετικό όπλοΕλλάδα

Σοκάρουν οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά τον πυροβολισμό της 55χρονης γυναίκας στη Νέα Μάδυτο Θεσσαλονίκης σήμερα το πρωί. Προσωπικοί ήταν οι λόγοι όπω...

Γιώργος Τράγκας – Παραμένει σε σοβαρή κατάσταση – Υπέστη και σοβαρή νεφρική επιπλοκήΕλλάδα

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται με κοροναϊό ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας στο νοσοκομείο «Σωτηρία» δίνοντας μάχη με τις επιπλοκές της νόσου. Την Παρασκευή υπέστη πνευμονικό οίδημ...

Ψευτογιατρός – Νέα προφυλάκιση πριν λήξει το 18μηνο – Απολογήθηκε για νομιμοποίηση παράνομων εσόδωνΕλλάδα

Για δεύτερη φορά κρίθηκε προφυλακιστέος ο 48χρονος  «ψευτογιατρός» που απολογήθηκε σήμερα νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Μετά από αυτή τη δικαστική εξέλιξη ο κα...

Κακοκαιρία – Εντυπωσιακές προσγειώσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ισχυρά μποφόρΕλλάδα

Σάρωσαν την Αττική αλλά και πολλές περιοχές της χώρας οι ισχυροι νοτιάδες που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας τα περασμένα 24ωρα. Από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που ...

Χαλάνδρι – Αναρρώνει σπίτι του ο οφθαλμίατρος που δέχτηκε επίθεση από την πρώην σύντροφό του – «Ζούσαμε έναν εφιάλτη»Ελλάδα

Για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του από την πρώην σύντροφό του και μητέρα της ανήλικης κόρης του, μίλησε ο χειρουργός-οφθαλμίατρος, από το Χαλάνδρι. Ο 68χρονος οφθαλμίατρος, ο...

Κορωνοϊός – Πέθανε η αδελφή του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας- Σε κρίσιμη κατάσταση ο ίδιοςΕλλάδα

Εχασε τη μάχη με τον κοροναϊό η αδελφή του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, που είχε παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση μετά από νόσησή της απο την Covid 19. H 75χρονη γυναίκα...

Θεσσαλονίκη – Πέθανε η γυναίκα που δέχθηκε πυροβολισμούς σε ζαχαροπλαστείοΕλλάδα

Δεν τα κατάφερε η γυναίκα που δέχθηκε πυροβολισμούς σήμερα το πρωί έξω από ζαχαροπλαστείο στη Νέα Μάδυτο Θεσσαλονίκης και κατέληξε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του th...