ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαδικτυακή συνάντηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. με τον Ευρωβουλευτή Σ. Κυμπουρόπουλο

Διαδικτυακή συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή, κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, είχαν την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), με τον οποίο συζήτησαν θέματα που απασχολούν τις νησιωτικές περιοχές και την επιχειρηματική δραστηριότητα σ΄ αυτά.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή, κ. Κυμπουρόπουλου, με σκοπό να καταγραφούν προτάσεις που θα βοηθήσουν και εμπλουτίσουν το  έργο του, καθότι είναι εισηγητής,  από πλευράς ΕΛΚ, του φακέλου «Νησιά και Πολιτική Συνοχής: παρούσα κατάσταση και μελλοντικές προκλήσεις».

Όπως τόνισε η πρόταση που θα καταθέσει δεν αποτελεί νομοθετικό κείμενο, αλλά μια πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών που στοχεύει αφενός να   στείλει ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά και αφετέρου να αντιληφθεί η Ένωση την σημασία των νησιών. Ο φάκελος προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο και στο διάστημα που μεσολαβεί θα έχει συναντήσεις και με άλλους νησιωτικούς φορείς.

 

Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.ΕΝ., κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ευχαρίστησε τον Ευρωβουλευτή για το  ενδιαφέρον του για τα νησιά και μεταξύ των άλλων τόνισε ότι η Ε.Ε. στην πραγματικότητα δεν διαθέτει  μια νησιωτική πολιτική, που θα δίνει λύσεις στα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών, παρά το γεγονός ότι το άρθρο 174 της Συνθήκης λειτουργίας της ορίζει ότι οι νησιωτικές περιοχές χρήζουν ειδικής μέριμνας από την ΕΕ λόγω των γεωγραφικών, δημογραφικών και κοινωνικών περιορισμών τους. Επομένως η πολιτική συνοχής αποτελεί την καταλληλότερη πολιτική για να αντιμετωπιστούν οι διαφορές ανάπτυξης μεταξύ των νησιών και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών περιφερειών.

Επίσης ανέφερε ότι στόχος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και των Ελληνικών νησιωτικών Επιμελητηρίων είναι η αλλαγή της μελλοντικής πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολιτικές και μέτρα όπως:

1ον) Την εφαρμογή στην πράξη  του άρθρου 174 της Συνθήκης λειτουργίας της Ε.Ε., ώστε τα νησιά να αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής μέριμνας για  να μειωθούν οι διαφορές ανάπτυξης που εμφανίζουν σε σχέση με τις περιφέρειες.

2ον) Την ένταξη των νησιωτικών περιφερειών στην κατηγορία των λιγότερο αναπτυγμένων περιφερειών, προκειμένου να αυξηθεί η χρηματοδότηση.

3ον)  Την εφαρμογή μιας «ρήτρας νησιωτικότητας» στην μελλοντική πολιτική συνοχής, ώστε να υιοθετηθούν πρόσθετοι δείκτες και κριτήρια για την κατανομή των πόρων στις νησιωτικές περιφέρειες. Σε αυτά πρέπει να ενταχθούν κριτήρια κατάταξης ως προς την ανταγωνιστικότητα, την προσβασιμότητα, το δείκτη προσέλκυσης επενδύσεων και άλλα. Όχι μόνο το ΑΕΠ κάθε περιφέρειας.

4ον) Την δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου Νησιωτικότητας στην Ε.Ε., το οποίο –μεταξύ των άλλων- θα επιτρέψει την αντιστάθμιση του μειονεκτήματος ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων σε σχέση με τις ηπειρωτικές.

5ον) Την ενίσχυση των καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων στα νησιά.

6ον) Μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του κανόνα περί ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ( κανόνας De Minimis) για τις επιχειρήσεις των νησιών και αύξηση του ισχύοντος σημερινού χρηματικού ορίου.

 

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν τα  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑΕΝ.

Ο κ. Αθανάσιος Ζλατούδης ανέφερε ότι για την διαδικασία διεκδίκησης βελτιωμένων πολιτικών από την ΕΕ, στην βάση της ανάδειξης της νησιωτικότητας, για την Νησιωτική Επικράτεια της Ελλάδος, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ως βάση διεκδίκησης τα άρθρα τα άρθρα  349 και 355 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), όπως αυτά ισχύουν, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την ανάπτυξη των πλέον απομακρυσμένων περιοχών της, οι οποίες είναι γνωστές ως εξόχως απόκεντρες περιοχές.

 

Η προσοχή της ΕΕ για την μετά 2020 περίοδο στο τρίτο συνθετικό του τρίπτυχου της πολιτικής συνοχής μετά την οικονομική και κοινωνική, αυτή της εδαφικής συνοχής, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάδειξης μοντέλων ευφυούς, βιώσιμης ανάπτυξης σε συστάδες Νησιών του Ελληνικού Χώρου, ενσωματώνοντας στο υπάρχον μοντέλο οικονομικής και Περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΕ, ένα μοντέλο προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής-Ευρωπαϊκής Πολυνησίας.

 

Σε αυτήν την κατεύθυνση προτείνεται και η αποδοχή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όσα νησιά αποτελούν Ευρωπαϊκό Σύνορο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Κίνημα Αλλαγής: Τα μηνύματα των δύο «μονομάχων» λίγο πριν την τελική αναμέτρησηΕλλάδα

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής με λιγότερο από ένα 24ωρο να απομένει για το άνοιγμα της κάλπης  του δεύτερου και τελευταίου γύρο...

Κορονοϊός: Όλα τα δεδομένα για την 3η δόση – Τι αλλάζει από Δευτέρα για τους άνω των 60 ετώνΕλλάδα

Η εμφάνιση της  μετάλλαξης Όμικρον  του  κορονοϊού  άλλαξε τα δεδομένα και από την προσεχή Δευτέρα (13.12.2021) μπαίνουμε σε μια νέα πραγματικότητα.    Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμώ...

Χριστούγεννα «δύο ταχυτήτων»: Ρεβεγιόν με τεστ για εμβολιασμένους, που «τρώνε» πόρτα οι ανεμβολίαστοι, όλα τα μέτραΕλλάδα

Όλα τα  μέτρα  για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ενόψει Χριστουγέννων, που μπαίνουν με πιστοποιητικό ενβολιασμού και που με rapid test     Η απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει ...

Συνελήφθησαν εννέα άτομα για απρόκλητη επίθεση σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο ΆργοςΕλλάδα

Συνελήφθησαν Τετάρτη και Πέμπτη (8-9/12), από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Άργους-Μυκηνών, εννέα άτομα, στην πλειοψηφία τ...

Μήνυμα του 112 σε Ιόνιο, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμεναΕλλάδα

Μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τα ξημερώματα του Σαββάτου στάλθηκε μέσω του 112 σε κατοίκους των νησιών του Ιονίου αλλά και της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλ...