ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις των ειδικών και ο αστερίσκος -Πιο ήπια, αλλά υπερμεταδοτική

Η αλήθεια είναι ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον έχει τρομάξει την υφήλιο, ωστόσο δειλά-δειλά οι ειδικοί παρουσιάζονται πιο αισιόδοξοι.

Ολα αυτά καθώς ερευνούν τα πρώτα στοιχεία για τη νέα παραλλαγή.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τα μέχρι τώρα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως, οι ασθενείς από τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έχουν πιο ήπια συμπτώματα.

Εξίσου αισιόδοξη είναι και η -αρχική- ένδειξη ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν φαίνεται να ακυρώνει την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων, κάτι που αν τελικά αποδειχθεί θα δώσει πολύτιμη «ανάσα» τόσο στις κυβερνήσεις και στους επιστήμονες, όσο και στους πολίτες.

Υπάρχει, βέβαια, και ο «αστερίσκος», που έχει να κάνει με το ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού αποδεικνύεται υπερμεταδοτική και χρειάζεται ακόμη χρόνος ώστε οι ειδικοί να έχουν ασφαλή δεδομένα στα χέρια τους για το καινούριο αυτό στέλεχος του ιού.

Σε αυτά τα στοιχεία αναφέρθηκε εκτενώς και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο κορωνοϊός μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές.

Πολύ πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον
Η κ. Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, επισήμανε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, προβλέπεται ότι η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα, και τους επόμενους μήνες περισσότερα από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται στην Όμικρον, η οποία φαίνεται ηπιότερη.


Μέχρι τώρα, ο ιός παρακάμπτει σε κάποιον βαθμό το ανοσιακό σύστημα και προκαλεί επαναλοιμώξεις. Αν επικεντρωθεί κανείς στο διάστημα που επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον στη νότια Αφρική, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμόξεων είναι τριπλάσιος έως και τετραπλάσιος. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η θέση των ειδικών, μεταξύ των οποίων και του κ. Φάουτσι, υποστηρίζουν ότι οι μεταλλάξεις δεν ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στο κλίμα αυτής της αβεβαιότητας αντιπαρατίθεται η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων που χορηγούνται.

Τι λέει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τα ευρήματα της μετάλλαξης Όμικρον
Τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική, εκεί όπου παρουσίασε έξαρση η μετάλλαξη Ομικρον, αναφέρουν πως μπορεί τα κρούσματα να αυξάνονται, με τους ειδικούς να μιλούν για υψηλή μεταδοτικότητα, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα τα ασθενών παρουσιάζει πολύ ήπια συμπτώματα.

Όπως μεταδίδουν μεγάλα διεθνή πρακτορεία, όπως το CNN και το Bloomberg, πολλοί ασθενείς μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και μόνο μετά από τεστ βρέθηκε πως έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον. Μάλιστα, οι εν λόγω ασθενείς χρειάζονται λιγότερες ιατροφαρμακευτικές παρεμβάσεις και οι περισσότεροι δεν χρειάζονται χορήγηση οξυγόνου.


Ένα δεύτερο εύρημα της έρευνας που γίνεται στη Νότια Αφρική είναι πως ο ιός με την παραλλαγή Όμικρον δεν είναι άτρωτος απέναντι στα Τ-λεμφοκύτταρα. Ο λόγος για λεμφοκύτταρα που ενισχύονται σημαντικά με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται πολλές μελέτες για να μπορέσει η επιστημονική κοινότητα να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα για την παραλλαγή Όμικρον, με βάση τα παραπάνω στοιχεία όμως υπάρχει η ελπίδα ότι το τέλος του κορωνοϊού μπορεί να μην είναι τελικά μακριά.

Μετάλλαξη Όμικρον: Ζευγάρι Ελλήνων τα δύο νέα κρούσματα
Τα δύο νέα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, ζευγάρι Ελλήνων.

Το ζευγάρι είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική και επέστρεψε πριν από την επιβολή των περιορισμών. Είναι εμβολιασμένοι, έχουν ήπια συμπτώματα και βρίσκονται στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή ο ΕΟΔΥ δεν εξετάζει άλλα ύποπτα δείγματα για τη μετάλλαξη Όμικρον. Τα δύο νέα κρούσματα βρίσκονται στην Αθήνα.


Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη είχε εντοπιστεί το πρώτο θετικό κρούσμα της μετάλλαξης στη χώρα, στην Κρήτη.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Κυνική ομολογία Βασιλείου: "Τη βίαζε το αφεντικό στα καμαρίνια, αλλά δεν ήταν δικό μου θέμα"Ελλάδα

Ο Γιάννης Βασιλείου μίλησε στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1 και αποκάλυψε ότι υπήρξε μάρτυρας βιασμού σε καμαρίνι νυχτερινού κέντρου, ωστόσο, όπως είπε δεν πήρε θέση, δεν αντέδρασε, διότι σύμ...

Έβρος: Λάθος του… GPS οδήγησε τους δύο έλληνες στη σύλληψη – Οι πρώτες δηλώσεις του αστυνομικούΕλλάδα

  Ο Έλληνας αστυνομικός που συνελλήφθη μαζί με την συντροφό του σε απαγορευμενη στρατιωτική ζώνη της Ανδριανούπολης στην ανάκριση δήλωσε ότι μπήκαν στην Τουρκία από τη Συνοριακή Πύ...

Ελεύθερος αφέθηκε ο 'Ελληνας αστυνομικός που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχέςΕλλάδα

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Αδριανούπολης ο αστυνομικός και η κοπέλα του, που είχαν συλληφθεί χτες από την τουρκική αστυνομία. ...

Συνάντηση Χρ. Στυλιανίδη - Γρ. Δημητριάδη για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγήςΕλλάδα

Συνάντηση με τον CEO του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, που εποπτεύει την πλειονότητα των δημοσίων επιχειρήσεων, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικ...

Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ: Πώς αιτιολόγησε η Τουρκία την σύλληψη του Έλληνα αστυνομικούΕλλάδα

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε πριν από λίγο η σύλληψη στην Τουρκία Έλληνα αστυνομικού, ο οποίος είχε μεταβεί με μια κοπέλα χτες στην Τουρκία για τουριστικού...

Θεσσαλονίκη: 35 προσαγωγές και 5 συλλήψεις για τα επεισόδια μετά την πορείαΕλλάδα

Τριάντα πέντε προσαγωγές και πέντε συλλήψεις είναι ο νεότερος απολογισμός της ΕΛ.ΑΣ. για τα αποψινά επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της πορείας για τη συ...