ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία – Πού θα στηθούν κάλπες, ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου – Αναλυτικά η διαδικασία

Σε εξέλιξη είναι η εκλογική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ. Υπολογίζεται ότι πάνω από 200.000 πολίτες θα επισκεφτούν τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στις 12 Δεκεμβρίου 2021 θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος.

Οι υποψηφίοι ως γνωστόν είναι με αλφαβητική σειρά οι ακόλουθοι :

 • Ανδρουλάκης Νίκος
 • Γερουλάνος Παύλος
 • Καστανίδης Χάρης
 • Λοβέρδος Ανδρέας
 • Παπανδρέου Γιώργος
 • Χρηστίδης Παύλος

 

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚΠΑ, 840 κάλπες θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για 818 εκλογικά κέντρα σ΄ όλη την Ελλάδα, σε καποδιστριακούς δήμους και τους υπόλοιπους δήμους της χώρας.

 

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν αρκετά περισσότερα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Ακόμη 22 εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν για τους Αποδήμους σε 11 χώρες σε όλο το κόσμο με τα περισσότερα στη Γερμανία.

 • Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος ή κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος. Όλοι όσοι ψηφίσουν καταβάλλουν συνδρομή τριών (3) ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα διεξαγωγής της διαδικασίας. Στο εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Γενικές Διευκρινίσεις

Στις 5/12 (και στις 12/12 αν απαιτηθεί) διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού από 7:00 έως 19:00 και για τον Απόδημο:

 • τα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα
 • τα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα
 • τα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα
 • τα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα
 • τα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00 τοπική ώρα
 • και στα εκλογικά τμήματα του Καναδά Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα.

Στις εκλογές ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής. Επαναλαμβάνουμε ότι δικαίωμα ψήφου με βάση τα άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2004 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής του tablet πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Στο εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Λόγω της πανδημίας του κοροναϊού έχουν ληφθεί και μέτρα προστασίας, σύμφωνα με την ακόλουθη ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ:

 1. Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, ο Υπεύθυνος του Εκλογικού Κέντρου καθώς και οι Εκπρόσωποι των Υποψηφίων, όσοι δηλαδή θα είναι συνεχώς εντός του Εκλογικού Τμήματος, θα έχουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου 6μήνου ή rapid test τελευταίου 48ωρου.

Επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ο έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών στους ανωτέρω θα γίνεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και ο ίδιος θα επιδεικνύει το δικό του στα υπόλοιπα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

 1. Οι ψηφοφόροι θα εισέρχονται ένας-ένας στο εκλογικό τμήμα με χρήση μάσκας και αντισηπτικού. Υποχρεωτικά κατά την αναμονή τους εκτός του κέντρου θα κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις.
 2. Για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των ψηφοφόρων εντός του εκλογικού τμήματος, κάνουμε ισχυρή σύσταση σε όλους τους ψηφοφόρους να έχουν κατεβάσει, εκτυπώσει και συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής Μέλους ή Φίλου από την ιστοσελίδα (site) του Κινήματος Αλλαγής.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι τρεις υποψήφιοι, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου και Λοβέρδος δίνουν μάχη για την είσοδο στον δεύτερο γύρο, με τους δυο πρώτους να διατηρούν ένα σχετικό προβάδισμα, οφειλόμενο κυρίως στη δυναμική που εμφανίζουν οι μηχανισμοί που διαθέτουν στο κόμμα. Άλλωστε ο κ. Παπανδρέου διετέλεσε αρχηγός του για μια οκταετία, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και της νεολαίας. Ασφαλής πρόβλεψη αποτελέσματος δεν μπορεί βέβαια να γίνει, καθώς όλες οι μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες ενσωμάτωναν ένα μεγάλο βαθμό στατιστικού λάθους, λόγω μικρού δείγματος και αδυναμίας εντοπισμού των ψηφοφόρων που με βεβαιότητα θα προσέλθουν στην αυριανή κάλπη.

Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική του πρώτου γύρου εξαντλήθηκε για όλους τους υποψηφίους και πλέον όλοι περιμένουν το αυριανό αποτέλεσμα για να καθορίσουν από εδώ και στο εξής τη στρατηγική τους ενόψει δεύτερης Κυριακής. Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Νίκο Ανδρουλάκη να περνούν στο δεύτερο γύρο αφήνει εκτός τον Ανδρέα Λοβέρδο. Σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένο ότι ο κ. Λοβέρδος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ πρέπει να εκλεγεί βουλευτής που θα δώσει τη μάχη μέσα στη βουλή απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα, θα πρέπει να δηλώσει τη στήριξή του στον Γιώργο Παπανδρέου.

Η αντίθετη στήριξη, σε περίπτωση δηλαδή που ο Γιώργος Παπανδρέου μείνει εκτός δεύτερου γύρου, δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή αυτή τη στιγμή, με τον πρώην Πρωθυπουργό να επιλέγει λογικά τη λύση της ουδετερότητας και να κρατάει έναν πιο θεσμικό ρόλο για τον εαυτό του. Ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να στηρίξει κάποιον υποψήφιο σε περίπτωση που μείνει εκτός δεύτερου γύρου, ενδεχόμενο που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό.

Οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν ουσιαστικά τα δικά τους προγνωστικά βάσει των αποδόσεων για κάθε υποψήφιο. Σύμφωνα με τη Novibet, και τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η «μάχη» του πρώτου γύρου θα δοθεί ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους.

Αναλυτικά οι αποδόσεις μέχρι το Σάββατο (04/12) το μεσημέρι είναι οι εξής:

 • Νίκος Ανδρουλάκης 1,70
 • Γιώργος Παπανδρέου 2,30
 • Ανδρέας Λοβέρδος 6,50
 • Παύλος Χρηστίδης 81,00
 • Παύλος Γερουλάνος 151,00
 • Χάρης Καστανίδης 251,00

Διαβάστε επίσης

Τα εμβόλια, ασπίδα και για την «Όμικρον» - Ο Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia μιλάει στην «Κ»Ελλάδα

Ο Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia και αντιπρύτανης στο KwaZulu-Natal, μιλάει στην «Κ» «Η ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται προς όφελός του δεν είναι αένα...

Κορονοϊός: Σε λίγες μέρες φτάνουν τα εμβόλια για τα παιδιά - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβούΕλλάδα

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την έλευση στην Ελλάδα των πρώτων εμβολίων κατά του  κορονοϊού SARS-CoV-2  που θα χορηγηθούν σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.   Συγκεκριμένα, τα π...

H μάχη για την προεδρία σε 12 δικηγορικούς της χώρας: Η μονομαχία Βερβεσού- Αναστασόπουλου στην Αθήνα- Ποιος στηρίζει ποιον (ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ)Ελλάδα

Σήμερα και αύριο οι δικηγόροι σε 12 μεγάλους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τους προέδρους τους- Το dikastiko.gr καταγράφει με ονόματα ...

Πόσο οχυρωμένοι θα είναι μετά από 6 μήνες όσοι κάνουν τώρα την τρίτη δόση - Η απάντηση της Μίνας ΓκάγκαΕλλάδα

Στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Επτά» μίλησε το Σάββατο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Η κα. Γκάγκα επεσήμανε ότι το ΕΣΥ όχι μόνο μονοθεματικό δεν είναι, αλλά έχει ουσιαστι...

Washington Post: Η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση με χιλιάδες στρατιώτες εναντίον της ΟυκρανίαςΕλλάδα

  Η Μόσχα προετοιμάζει επίθεση εναντίον τη ς Ουκρανίας  με τη συμμετοχή έως και 175.000 στρατιωτών, σύμφωνα με την Washington Post    Η Ρωσία προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Ουκρ...