ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κοροναϊός – Μείωση θανάτων έως και 8 φορές, αν πετύχει ο εμβολιασμός στους 60αρηδες

Εντελώς διαφορετική θα ήταν η εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας, αν είχαμε πετύχει μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών και την επιβολή προστίμου σε περίπτωση που δεν το κάνουν, οι επιστήμονες που επέμεναν από καιρό στην επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας εξηγούν γιατί αυτό το μέτρο είναι αναγκαίο προκειμένου να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ.

Ως συμπέρασμα, αυτό που βγαίνει είναι ότι αν εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό από τους 580.000 πολίτες που δεν έχουν κάνει ακόμη ούτε την πρώτη δόση, τότε αναμένεται αποφόρτιση των ΜΕΘ και μείωση των θανάτων.

Η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη από τη στιγμή που οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών είναι και αυτοί που «χτυπιούνται» περισσότερο από τον κοροναϊό και χρήζουν νοσηλείας ενώ πολλοί από αυτούς καταλήγουν.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους

Συγκεκριμένα, το τελευταίο δίμηνο το 82,4% των ασθενών που έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό μέσα στα νοσοκομεία είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων.

Από τους 3.329 νεκρούς της επιδημίας κατά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι 2.746 ήταν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, και στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι.

Την ίδια ώρα στις ΜΕΘ 7 στους 10 ασθενείς έχουν κλείσει τα 60 τους έτη και παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Τα νούμερα αυτά αλλά και το γεγονός πως ο φετινός αριθμός των θανάτων covid είναι κατά 65,2% μεγαλύτερος σε σχέση με πέρσι σε συνδυασμό και με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον οδήγησαν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού άνω των 60 ετών.

 

Τα στοιχεία για τους θανάτους από covid τον Νοέμβριο

Σημειώνεται πως στη χθεσινή έκθεση του Παρατηρητηρίου για την CoViD, επισημαίνεται πως στην Ελλάδα αναλογούν 1.689 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού και κατέχει τη 16η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους είναι 1.863.

Χαρακτηριστικό είναι πως την εβδομάδα 18 έως 24 Νοεμβρίου, ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των θανάτων ανά ημέρα είχε διαμορφωθεί σε 84, έναντι 73 την προηγούμενη.

 

Αν πετύχει η υποχρεωτικότητα, θα αλλάξει τελείως η εικόνα της πανδημίας

Σχολίασε δε ο καθηγητής ότι «δεν υπάρχει δημοκρατικό δικαίωμα στον θάνατο ιδίως αν προκαλώ τον θάνατο και στον άλλον. Για αυτό το κράτος μας λέει να φοράμε ζώνη ασφαλείας, θέλουμε δεν θέλουμε. Έτσι με προστατεύει και μου βάζει πρόστιμο αν δεν φοράω»

«Αν πετύχουμε με την υποχρεωτικότητα και εμβολιαστούν οι 60ρηδες και άνω, η εικόνα της πανδημίας της χώρας μας θα αλλάξει τελείως» τόνισε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφορικά με το νέο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το 90% των θανάτων που έχει συμβεί μέχρι τώρα στη χώρα μας είναι στην ηλικία των 60 ετών και άνω, ενώ πρόσθεσε ότι «αν αυτοί οι άνθρωποι αυτοί ήταν προστατευμένοι πλήρως θα είχαμε γλιτώσει το 90% των θανάτων και θα είχαμε γλιτώσει ένα αντίστοιχο ποσό των διασωληνωμένων που ασκούν πίεση στο ΕΣΥ».

Ο καθηγητής επισήμανε μάλιστα πως το εν λόγω μέτρο ελήφθη ορθώς, ωστόσο ανέφερφε ότι δεν θα σταματήσει τον ιό από το να κυκλοφορεί αλλά θα μειώσει την πίεση στο σύστημα η υγείας. «Πρέπει όλοι οι Έλληνες να εμβολιαστούμε για να σταματήσει ο ιός να κυκλοφορεί άρα πρέπει και οι άλλες ηλικίες να ακολουθήσουν με πολύ μαζικότερο εμβολιασμό».

Σχολίασε δε ο κ. Βασιλακόπουλος ότι «δεν υπάρχει δημοκρατικό δικαίωμα στον θάνατο ιδίως αν προκαλώ τον θάνατο και στον άλλον. Για αυτό το κράτος μας λέει να φοράμε ζώνη ασφαλείας θέλουμε δεν θέλουμε. Έτσι με προστατεύει και μου βάζει πρόστιμο αν δεν φοράω».

Όσον αφορά στην ανησυχία που επικρατεί για την παραλλαγή Όμικρον, διευκρίνισε ότι υπάρχει έλλειψη στέρεων επιστημονικών δεδομένων, ενώ εκτίμησε ότι μέσα σε δυο εβδομάδες τα πρώτα στοιχεία από τα εργαστήρια θα τα έχουμε στα χέρια μας. Πρόσθεσε όμως ότι αν κάποιος έχει εμβολιαστεί είναι τρομερά προστατευμένος ακόμα και απέναντι στην Όμικρον.

 

Αν εμβολιαστούν οι άνω των 60, οι θάνατοι θα πέσουν 7 με 8 φορές

«Φαίνεται πως ο Έλληνας χρειάζεται πρόστιμο όταν γίνεται κάτι για το καλό του. Είναι δύσκολη απόφαση, όμως πρέπει να στηριχτεί από όλες τις κοινωνικές ομάδες», είπε σήμερα Τετάρτη ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 60 ετών και άνω, αλλιώς θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Μάλσιτα, όπως επεσήμανε, αυτό το μέτρο ίσως να έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα.

Μιλώντας στο MEGA o καθηγητής πνευμονιολογίας εξήγησε την άποψή του ως προς το μέτρο παραθέτωντας στατιστικά στοιχεία σε ότι αφορά στους θανάτους από κοροναϊό.

«Το Νοέμβριο είχαμε 2.145 θανάτους. Από αυτούς τους θανάτους, οι 1.785 ήταν θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών. Αν πάμε πάνω από την ηλικία των 60 ετών προσεγγίζουν το 91%. Εννέα στους 10 ανθρώπους οι οποίοι προσβάλλονται και διασωληνώνονται ή πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Από αυτούς, το 90% είναι ανεμβολίαστοι. Αν αυτοί οι άνθρωποι εμβολιαστούν στο 100% ή κοντά στο 99%, οι θάνατοι θα πέσουν 7 με 8 φορές», είπε ο κ. Τζανάκης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Αυτό το πράγμα είναι ανήθικο έως ένα σημείο», είπε.

Εκτός από τις προβλέψεις των ειδικών, η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες που έχουν πετύχει μεγαλύτερα ποσοστά στην συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αναδεικνύει την διαφορά στις ΜΕΘ.

Ενδεικτικό είναι ότι σε χώρες που ο εμβολιασμός έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 90%, οι ημερήσιες απώλειες σε σύγκριση με την Ελλάδα είναι πολύ μικρότερες, ενώ και το Σύστημα Υγείας καταφέρνει και παίρνει σημαντική «ανάσα», σε σύγκριση με την Ελλάδα όπου το σύστημα υγείας πιέζεται σημαντικά και οι ΜΕΘ ασφυκτιούν.

Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών όπου το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών ξεπερνά το 90% σε σύγκριση με την Ελλάδα όπου το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 83%.

Πορτογαλία

?? Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ ???? 99,5%

?? Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID ???? 80

??????? Ημερήσιοι θάνατοι ???? 13

Δανία

?? Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ ???? 99,1%

?? Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID ???? 47

??????? Ημερήσιοι θάνατοι ???? 10

Σουηδία

?? Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ ???? 93,1%

?? Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID ???? 32

??????? Ημερήσιοι θάνατοι ???? 5

Ελλάδα

?? Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ ???? 83%

?? Διασωληνωμένοι ασθενείς COVID ???? 657

??????? Ημερήσιοι θάνατοι ???? 92

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Πρόταση στην Επιτροπή Εμβολιασμών για τρίτη δόση στους 4 μήνες Ελλάδα

Την πρόθεσή του να επισπευθεί η τρίτη δόση του εμβολίου καταθέτοντας σχετική πρόταση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής στην πα...

 Θεσσαλονίκη – Μωρό εννέα μηνών νοσηλεύεται με κοροναϊό στο «Παπαγεωργίου» – Ανεμβολίαστοι οι γονείςΕλλάδα

Ένα μωρό μόλις εννέα μηνών νοσηλεύεται με κοροναϊό στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικότερα, κατά τη χθεσινή εφημερία έγιναν 54 εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό. Α...

 Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη – Προφυλακιστέος ο 49χρονος που κατακρεούργησε τη σύζυγο τουΕλλάδα

Προφυλακιστέος κρίθηκε, μετά την απολογία του στον 6ο Τακτικό Ανακριτή Θεσσαλονίκης, ο 49χρονος που κατηγορείται ότι κατέσφαξε με κυνηγετικό μαχαίρι τη 48χρονη σύζυγό του και στη σ...

 Οικογενειακή τραγωδία στον Βόλο – Γυναίκα πέθανε από κοροναϊό και ο σύζυγος της αγνοείταιΕλλάδα

Δραματικές στιγμές βιώνει μία οικογένεια στο Βόλο, η οποία μέσα σε λίγες ημέρες έχασε ένας μέλος της από κοροναϊό και αναζητεί ένα άλλο που εξαφανίστηκε. Συγκεκριμένα, από τη ζωή έ...

 Γλυκά Νερά – Η αντίδραση του πιλότου για την απόφαση της οικογένειας της Καρολάιν για αλλαγή επωνύμου της μικρής ΛυδίαςΕλλάδα

Την πρώτη αντίδραση του καθ΄ ομολογία συζυγοκτόνου της άτυχης Καρολάιν, στα Γλυκά Νερά, για την πρόθεση των γονιών της δολοφονημένης νεαρής μητέρας να αλλάξει το επώνυμο της μικρής...

Κάτοικοι ενός χωριού αφηγούνται περιστατικά της ομάδας τους σ' ένα βιβλίοΕλλάδα

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τους ποδοσφαιριστές σε φάσεις άμυνας ή επίθεσης και αναμνηστικές λήψεις μετά τους αγώνες. Αυτοσχέδιες κερκίδες και παρακολούθηση των αναμετρήσεων μέσα σε...

Όχημα παράσυρε πεζό στο ΣύνταγμαΕλλάδα

Τροχαίο με παράσυρση πεζού σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΑΝΤ1, το τροχαίο έλαβε χώρα λίγο μετά τις 06:00 στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφί...