ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Πλακιωτάκης: H Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

 

«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε την πρέπουσα απάντηση. H Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποφασιστικότητα, αλλά και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή», δήλωσε το πρωί, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΤ-1, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κληθείς να σχολιάσει τους χθεσινούς ισχυρισμούς της Ολλανδής δημοσιογράφου για επαναπροωθήσεις μεταναστών (pushbacks).

 

«Σεβόμαστε το δημοσιογραφικό λειτούργημα, ωστόσο οι ερωτήσεις οφείλουν να στηρίζονται σε γεγονότα και να μην προσβάλλουν μία χώρα και έναν λαό», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης προσθέτοντας πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της, όπως οφείλει να κάνει, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι» και μάλιστα «απέναντι στην Τουρκία, που συμπεριφέρεται όχι ως κράτος αλλά ως πειρατής».

 

Ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι «το Λιμενικό Σώμα στην οριογραμμή αποτρέπει την είσοδο παράνομων μεταναστών αλλά παράλληλα προστατεύει και την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, την ίδια ώρα που η τουρκική ακτοφυλακή συνοδεύει τις βάρκες των μεταναστών στην οριογραμμή προσπαθώντας να εργαλοποιήσει το μεταναστευτικό, χρησιμοποιώντας απελπισμένους ανθρώπους για να ικανοποιήσει γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές της επιδιώξεις».

 

Επίσης, σημείωσε ότι οι διακινητές στέλνουν ανθρώπους χωρίς σωσίβια σε βάρκες που δεν αντέχουν, με την ανοχή της Τουρκίας.

Ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το Λιμενικό Σώμα έχει διαχειριστεί πάνω από 1.500 περιστατικά και αν εξαιρέσει κανείς το ατυχές περιστατικό που έγινε πριν από λίγες ημέρες, όταν τέσσερις συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, δεν υπήρξε καμία άλλη απώλεια ανθρώπινης ζωής. «Αυτό και μόνο δείχνει τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος και πόσο σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε.

Ακόμη, ο υπουργός τόνισε ότι βρίσκεται σε ισχύ, από το 2016, η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που αναφέρει ότι από την ώρα που το ελληνικό ΛΣ εντοπίσει μία βάρκα που έρχεται προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα ενημερώνει αυτομάτως την τουρκική ακτοφυλακή, η οποία είναι υποχρεωμένη -βάσει της κοινής δήλωσης- να έρθει και να μαζέψει τη βάρκα με τους μετανάστες. «Εδώ και ενάμισι έτος, στις συνεχείς εκκλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται», σημείωσε.

 

Ο υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε ότι «οφείλει η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει την Τουρκία να συμμορφωθεί με βάσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Τέλος, υποστήριξε ότι ακόμα και χθες, που επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες με ανέμους 8 μποφόρ, πάλι προσπάθησαν διακινητές να συνοδεύσουν βάρκες μεταναστών στην οριογραμμή. Επομένως, υπογράμμισε, «η Τουρκία είναι αυτή που δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή, την ίδια ώρα που η Ελλάδα, κυριολεκτικά, σώζει ανθρώπινες ζωές».

 

Ιω. Πλακιωτάκης για την απεργία των ναυτεργατών: Το υπουργείο Ναυτιλίας προσπαθεί να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών για συμφωνία

Στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών στην ακτοπλοϊα, που ξεκίνησε σήμερα στις 06:00, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην ΕΤ-1.

«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο αίτημα από πλευράς ναυτεργασίας, που είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει εποπτικό ρόλο και προσπαθεί να διευκολύνει μέσα από συγκεκριμένο διάλογο να συμφωνήσουν ακτοπλόοι και ναυτεργάτες.

Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες της ακτοπλοϊας (μόνο τα δύο τελευταία χρόνια έχει ζημιές πάνω από 150 εκατ. ευρώ) αλλά από την άλλη πλευρά κατανοήσει και τα αιτήματα των ναυτεργατών.

«Πιστεύω μέσα από τον διάλογο, που είναι συνεχής, να υπάρξει συμφωνία», υπογράμμισε ο υπουργός.

 

Πηγή: ΕΡΤ-1 / Portnet.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

  Πώς θα πρέπει να χορηγηθούν τα δύο εμβόλια, πότε μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα - Τι γράφει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Για τη συνδυαστική ...

image descriptionΕλλάδα

Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κίνητρα αλλά και κλιμακούμενες κυρώσεις – από πρόστιμα έως και απολύσεις – τάχθηκε ο ομότιμ...

image descriptionΕλλάδα

Άλλες 5 περιφέρειες χρωματίστηκαν με βαθύ «κόκκινο» στον επιδημιολογικό χάρτη για την πανδημία του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα στο βαθύ κόκκινο εντάσσονται η Κοζάνη, η Καρδίτσα,η  Χαλκ...

image descriptionΕλλάδα

Πάνω από 400 είναι τα κρούσματα κοροναϊού που έχουν εντοπιστεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από τη στιγμή που καθηγητές και φοιτητές επέστρεψαν στη δια ζώσης δι...

image descriptionΕλλάδα

Με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και μηνύματα που έλαβαν στον κινητό τους, καλούνται από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), οι ιδιώτες γιατροί να στηρίξουν το σύστημ...