ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γυναικολόγοι συστήνουν σε εγκύους να μην εμβολιαστούν - Παγκόσμιο το φαινόμενο- Μόνο το 3% έχει εμβολιαστεί στις ΗΠΑ

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο γυναικολόγος της 38χρονης εγκύου που πέθανε από κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη της είχε συστήσει να μην κάνει το εμβόλιο, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ να καταγγέλλει ότι πρόκειται για ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο.


Το θέμα έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις μετά τον τελευταίο θάνατο εγκύου από κοροναϊό και ενώ φαίνεται πως η μόλυνση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης.


Όπως είπε ο Μιχάλης Γιαννάκος, γιατροί συνιστούν σε εγκύους, θηλάζουσες και γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν να μην εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού.


Μάλιστα, συμβουλεύουν ακόμα και συναδέλφους τους να μην κάνουν το εμβόλιο, όπως αποδεικνύεται από την περίπτωση της ανεμβολίαστης εγκύου νοσηλεύτριας η οποία διασωληνώθηκε στη Λάρισα.

«Η περίπτωση στη Λάρισα πιστεύω -δεν είμαι σίγουρος- ότι είναι μια τέτοια περίπτωση που ο γιατρός της τη φρέναρε από το να εμβολιαστεί. Η συνάδελφος δεν ήταν στη δουλειά, ήταν σε νόμιμη άδεια κύησης, δεν ήταν σε αναστολή. Όμως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συναδέλφων που φοβούνται να εμβολιαστούν, γιατί οι γιατροί τους ‘’φρενάρουν’’ σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Έκκληση της Λινού
Η Αθηνά Λινού κάλεσε όλες τις έγκυες γυναίκες και όλες τις θηλάζουσες να εμβολιαστούν αμέσως αν δεν έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «μια ανεμβολίαστη έγκυος αν νοσήσει έχει 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να έχει σοβαρά προβλήματα τόσο η ίδια, όσο και το μωρό», ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε για το πότε πρέπει να εμβολιαστεί μια έγκυος, απάντησε: «Η σύσταση από τον αμερικάνικο ΕΟΔΥ είναι να εμβολιάζονται όλες οι έγκυες ανεξαρτήτου εβδομάδας εγκυμοσύνης».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε επίσης ότι ορισμένες γυναίκες επηρεάστηκαν κι από την παραπληροφόρηση κι αποφάσισαν τελικά να μην κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ υπογράμμισε ότι οι γιατροί θα έπρεπε να λαμβάνουν συνεχής ενημέρωση σχετικά με τον κορονοϊό και να επικαιροποιούν τις γνώσεις τους, καθώς προκύπτουν καινούρια δεδομένα εβδομαδιαία.

 

Στις ΗΠΑ μόνο το 3% των εγκύων έχουν εμβολιαστεί

Στην συζήτηση συμμετείχε και η διευθύντρια της Γ’ κλινικής του Αττικού νοσοκομείου, Σοφία Καλανταρίδου, η οποία σημείωσε ότι το φαινόμενο των ανεμβολίαστων εγκύων δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. «Στις ΗΠΑ μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου μόνο το 3% των εγκύων είχε εμβολιαστεί και άρα πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Ελλάδα ακόμα και αν δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα».

Σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχε και το νοσοκομείο «Αττικόν» γίνεται ξεκάθαρο πως έγκυες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία, έχουν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και διανύουν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους είναι πολύ ισχυροί επιβαρυντικοί παράγοντες για σοβαρή νόσηση.

Η διευθύντρια της της Γ’ κλινικής του Αττικού νοσοκομείου, τονίζει πως σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο, αύξηση της πιθανότητας των αυτόματων αποβολών σε έγκυες που έχουν εμβολιαστεί, όπως επίσης παρατηρήθηκε μια νόσος στον πλακούντα για γυναίκες που νοσούν από κορονοϊό και μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια στο μωρό.

 

CDC: Ασφαλή τα εμβόλια
Τα εγκεκριμένα mRNA εμβόλια κατά του κορονοϊού (Pfizer/BioNTech και Moderna) “είναι ασφαλή και αποτελεσματικά” για τις εγκύους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ (CDC).

Είναι η πρώτη φορά που το CDC τάσσεται, με τόσο κατηγορηματικό τρόπο, υπέρ του εμβολιασμού των εγκύων, κάτι που ήδη έχει κάνει το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Μέχρι στιγμής, στις ΗΠΑ, παρά τις καθησυχαστικές διαπιστώσεις, έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μόνο το 23% των εγκύων 20 έως 49 ετών, ποσοστό που το CDC θέλει να αυξήσει.
Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής ή ότι επηρεάζουν τη γονιμότητα μίας γυναίκας, γι’ αυτό τo CDC συνιστά τον εμβολιασμό των εγκύων, με δεδομένο μάλιστα ότι – σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη- η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και δυνητικά επικίνδυνων επιπλοκών, όπως η προεκλαμψία.

Τα στοιχεία του CDC από σχεδόν 2.500 εμβολιασμένες έγκυες δείχνουν ότι τα εμβόλια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης της εγκύου από κορονοϊό και επιπλέον δημιουργούν αντισώματα που μπορούν να προστατεύσουν ακόμη και το μωρό.

 

Πηγή: libre.gr

Διαβάστε επίσης

Χαρτογράφηση της ευφλεκτότητας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης στην ΕλλάδαΕλλάδα

Το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ανακοίνωσε ότι δημιούργησε μία νέα υπηρεσία χαρτογράφησης της ημερήσιας υγρασίας της λεπτής νεκρής καύσιμης ύλης, τα προϊόντα της ο...

Μόσιαλος: Οι "επιδημιολόγοι του υπουργικού" να επικεντρωθούν στη δουλειά τουςΕλλάδα

Τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις υπουργών αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας εξέφρασε με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος....

Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα το αντίδοτο στην πανδημία - 8.000 αστυνομικοί στο δρόμοΕλλάδα

Σε ισχύ από το Σάββατο, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης που έχουν ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα και φορείς της αγοράς οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι ουσιαστικά μπαίνει έ...

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού - Τι θα συζητηθεί Ελλάδα

Συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 μέσω τηλεδιάσκεψης, το υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι: - Παρουσίαση...