ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Δύναμη Ζωής: Επιτέλους ας στηρίξει η Διοίκηση της Περιφέρειας τις Λαϊκές Αγορές και τους Παραγωγούς

 

Το Νομοσχέδιο που αφορά τις Λαϊκές Αγορές έχει έναν στόχο: να αφαιρέσει το επίθετο “λαϊκές” από τις Λαϊκές Αγορές. Να αλλοιώσει τον χαρακτήρα τους.

Συγκεκριμένα έχει ως στόχο την συνολική υποβάθμιση του Θεσμού και τον εξοβελισμό των παραγωγών από τις θέσεις τους στις Λαϊκές Αγορές, την μετατροπή τους σε επαγγελματίες πωλητές και την είσοδο μεσαζόντων και μεγάλων αλυσίδων, πέρασε χθες από την Βουλή με τις ψήφους μόνο της Κυβερνητικής πλειοψηφίας.

 

Θεσμός με σημαντική κοινωνική συνεισφορά καθώς απευθύνεται κυρίως σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και σε πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η Κυβέρνηση δίνει συντριπτικό χτύπημα στο Θεσμό όπως τον έχουμε γνωρίσει εδώ και 93 χρόνια, ενώ δίνονται υπερεξουσίες στον εκάστοτε Υπουργό Ανάπτυξης να αποφασίζει πως θα λειτουργούν οι  Λαϊκές Αγορές, πως θα γίνεται η αδειοδότηση, πως θα γίνονται οι προκηρύξεις, ποιοι θα συμμετέχουν στις Λαϊκές Αγορές κλπ.

Ουσιαστικά καταργείται η έννοια της άδειας του παραγωγού και του πωλητή με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, δεν βοηθούνται οι άνθρωποι του μόχθου και της αγροτιάς, ασκείται  πολιτική για τους λίγους τους οποίους εκπροσωπεί η Κυβέρνηση.

Οι μικροί αγρότες, παραγωγοί και μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα αλωθούν από τα  μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα και θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση και στη φτωχοποίηση.

Οι καταναλωτές θα ψωνίζουν πλέον στις Λαϊκές Αγορές από εμπόρους και αλυσίδες που θα προμηθεύονται από μεσάζοντες, με τα προϊόντα να είναι πιο ακριβά για καταναλωτές και κυρίως για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Απέναντι σε αυτή την Κυβερνητική επίθεση σε Παραγωγούς και στον Θεσμό των Λαϊκών Αγορών, η Δύναμη Ζωής ζήτησε να ενταχθεί ως θέμα και να συζητηθεί στην 20η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 20.10.2021, το σχετικό Νομοσχέδιο που συζητείτο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και να καταγραφεί η αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στο εν λόγω Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Δυστυχώς η Παράταξη του κ. Πατούλη αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα και το καταψήφισε! Το φέρνει όμως να συζητηθεί εκ του ασφαλούς μετά την ψήφιση του εν λόγω Νομοσχεδίου, δίνοντας ουσιαστική χείρα βοηθείας στην Κυβέρνηση της. Υποκρισία και αδιαφορία σε όλο της το μεγαλείο. Είναι δε χαρακτηριστικό του πολιτικάντικου τρόπου με τον οποίο ο Περιφερειάρχης αντιμετωπίζει τον θεσμό, το γεγονός της... δήθεν κριτικής που άσκησε στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, η οποία όχι τυχαία έγινε την τελευταία στιγμή.

Στον αντίποδα των 2 ετών απραξίας της Παράταξης της Δεξιάς στην  Περιφέρεια Αττικής, αξίζει να θυμίσουμε κάποιες από τις δράσεις που έκανε η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής για τις Λαϊκές Αγορές. Ενδεικτικά λοιπόν :

  1. Εγκρίθηκε ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών.
  2. Θεσμοθετήθηκε η ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων με είδη λαϊκών αγορών ήδη από το 2016.
  1. Καθιερώθηκε η 2μηνιαία κάρτα προσέλευσης παραγωγών σε Λαϊκές Αγορές.
  2. Χωροθετήθηκαν 70 Λαϊκές Αγορές με σχετικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
  1. Συμβάλαμε στην τροποποίηση του ν. 4264/2014 με την υπ’ αριθμ. 4328/2015 τροπολογία
  1. Διοργανώθηκαν για πρώτη φορά με τις Ομοσπονδίες Παραγωγών και Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών, οι Γιορτές των Λαϊκών Αγορών.
  2. Τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες και στις 300 Λαϊκές Αγορές της Αττικής, με ιδιαίτερη φροντίδα για τις γυναίκες εργαζόμενες, και μια σειρά άλλων μέτρων.

Χρέος του Περιφερειάρχη, έστω και τώρα, είναι να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των Λαϊκών Αγορών και των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε αυτές, να τα γνωρίσει και να επιδιώξει να δώσει λύσεις, έστω κι εάν θα δυσαρεστήσει τους ομογάλακτους κυβερνητικούς φίλους του. 

Και κάτι τελευταίο: Ας ασκήσει ουσιαστική πίεση ο κ. Περιφερειάρχης στην Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για την ενίσχυση των υποστελεχωμένης  Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών  της Περιφέρειας Αττικής με προσωπικό και επόπτες, ώστε να μπορεί να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία τόσο της Υπηρεσίας όσο και των Λαϊκών Αγορών.

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.RenaDourouDynata.gr

www.RenaDourou.gr

www.DinamiZois.gr

Fb: www.facebook.com/renadouroupage/

Twitter: @RenaDourou

Instagram: @rena.dourou

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

  Ο Απολογισμός Έργου της περιόδου 2019-2021 στην Περιφέρεια Αττικής, ανέδειξε τη διαφορά ουσίας κι αποτελεσματικότητας της σημερινής, με την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Α...

image descriptionΕλλάδα

  Γ. Πατούλης: «Καθοριστική η συμβολή   του Ιωάννη Καποδίστρια στην ευόδωση των αγώνων του έθνους για την ανεξαρτησία και τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους»   Στην ημερίδα με θέ...

image descriptionΕλλάδα

  Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκε σήμερα ότι: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.150, εκ των οποίων  8 εντοπίστηκαν κατ...

image descriptionΕλλάδα

  Διακόπηκε η συνεδρίαση για την συζήτηση του νομοσχεδίου για την οδική ασφάλεια στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, όπως ανακοινώ...

image descriptionΕλλάδα

Ένας από τους μεγαλύτερους χονδρέμπορος οπωροκηπευτικών προϊόντων με αλυσίδα καταστημάτων στην Αττική κατηγορείται ως εγκέφαλος μεγάλου κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης κοκαΐνης ...

image descriptionΕλλάδα

Συναγερμός σήμανε την Τρίτη (2/11) στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Κορδελιό, καθώς ένα 4χρονο κοριτσάκι έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Το περιστατικό σημειώθηκε στη 1:...

image descriptionΕλλάδα

Σε αιματηρό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη ενεπλάκησαν 30 περίπου άνθρωποι. Η συμπλοκή παρεκτράπηκε και βγήκαν μαχαίρια με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες και να παρέμβει η αστυνομία ...

image descriptionΕλλάδα

Άνοδο των θετικών rapid test που γίνονται δωρεάν από τα κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που έγιναν την Τρίτη 2 Νοεμβρίου στην Κρήτη. Μάλισ...

image descriptionΕλλάδα

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Πλεύρη – Γεωργιάδη, είναι πλέον φανερό ότι ούτε μπορεί αλλά ούτε και θέλει να διαχειριστεί την πανδημία με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», τονίζει ο πρόεδρος...