ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα της εμπλοκής με νεκρό στο Πέραμα, καλείται να δώσει η δικαιοσύνη και η έρευνα που διάταξε ο Θεοδωρικάκος

Πληθαίνουν τα αναπάντητα ερωτήματα για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, κατά την οποία ένας 20χρονος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά καθώς η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη φανερώνοντας (εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες) ανησυχητικά φαινόμενα ασυνεννοησίας αλλά και προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του τραγικού συμβάντος.
Μετά τη θύελλα και τις διαστάσεις του θέματος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, αργά το βράδυ, να ζητήσει από τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

  • Πώς καταλήξαμε στο τραγικό αποτέλεσμα και αντί για σύλληψη έχουμε ένα νεκρό;
  • Από οπτικοακουστικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας προκύπτει αντίφαση με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους «συνολικά εφτά αστυνομικούς που τραυματίστηκαν».
  • Ασυνεννοησία ανάμεσα στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ κατά τη διάρκεια της αιματηρής επιχείρησης.

Στο αποκαλυπτικό βίντεο που μετέδωσε η «Καθημερινή» ακούγονται πεντακάθαρα οι διαβιβάσεις όπου λέγεται ότι δεν υπάρχει κανένας τραυματίας αστυνομικός. Ωστόσο, αργότερα, όπως έγινε γνωστό από την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας: «Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς».

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

  • Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Μέχρι να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε δίκυκλα.
  • Κέντρο: Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν;
  • Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε δίκυκλα δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε  να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμοί) γιατί κινήθηκε με θανατηφόρο πρόθεση εναντίον συναδέλφων.

 

 

Όσον αφορά την συνεννόηση (;) σύμφωνα με την «Καθημερινή» κατά τη διάρκεια του περιστατικού ο εκφωνητής από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της υπηρεσίας ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Ο επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη φέρεται να έλαβε και να συμμορφώθηκε με τη διαταγή όμως, δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. (οι πληροφορίες διίστανται αν πρόκειται για την αρχική ομάδα που ενεπλάκη ή άλλη) παρά τις περί του αντιθέτου εντολές συνέχιζαν την καταδίωξη ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων όχι μόνο ότι είχαν εμπλακεί στην ένοπλη καταδίωξη αλλά ότι οι ύποπτοι είχαν εμβολίσει τις μοτοσικλέτες τους καθώς και ότι υπήρχαν τραυματίες, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα.

Για «σχέδιο συγκάλυψης» μίλησε ο γνωστός δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter παραθέτοντας το σχετικό βίντεο.

«Τα περιστατικά που έλαβαν χώρα αργά την 22/10/2021 στο Πέραμα, όπως αυτά περιγράφονται στην από 23/10/2021 ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, παραπέμπουν σε κρατική εκτέλεση άοπλου 20χρονου πολίτη από αστυνομικούς» υποστήριξε λίγο αργότερα ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

 

 

Το συμβάν είχε τραγική κατάληξη με έναν 20χρονο Ρομά να πέφτει νεκρός από τα αστυνομικά πυρά. Η αστυνομία έσπευσε να ενημερώσει για «σεσημασμένο άνδρα» που είχε συλληφθεί στα 14 χρόνια του για κλοπή.

Από το αιματηρό επεισόδιο εκτός του νεαρού που τραυματίστηκε θανάσιμα υπήρξε τραυματισμός και ενός εκ των επιβαινόντων στο Ι.Χ. που καταδίωξαν οι αστυνομικοί. Ο τραυματίας διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται.

Οι επτά αστυνομικοί που ενεπλάκησαν παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα αφού πρώτα συνελήφθησαν για ανθρωποκτονία, στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Από το αιματηρό επεισόδιο εκτός του νεαρού που τραυματίστηκε θανάσιμα υπήρξε τραυματισμός και ενός εκ των επιβαινόντων στο Ι.Χ. που καταδίωξαν οι αστυνομικοί.

Έχοντας οδηγηθεί στον εισαγγελέα οι αστυνομικοί και αντιμετωπίζοντας βαρύτατη κατηγορία ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδης, έσπευσε να μοιράσει συγχαρητήρια στους αστυνομικούς προκαλώντας αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

 

«Εκτελέσεις άοπλων σηματοδοτεί η δράση της ΕΛΑΣ του Θεοδωρικάκου» αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ και απαιτεί «να μπει τέλος στην αστυνομική βαρβαρότητα με τη χρήση όπλων» και «να αφοπλιστεί επιτέλους η αστυνομία».

ΣΥΡΙΖΑ

Εξηγήσεις για την στάση της Ελληνικής Αστυνομίας στα χθεσινά επεισόδια στο Πέραμα, ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναφέρει ότι «τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα, υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία».
«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της αστυνομίας, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να διασφαλίσουν ότι η ΕΛΑΣ δεν θα μετατραπεί σε σώμα αυτόκλητων τιμωρών», αναφέρει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει: «Οφείλουν να εξηγήσουν πώς καταλήξαμε στο τραγικό αποτέλεσμα, αντί για σύλληψη να έχουμε ένα νεκρό και επτά τραυματίες».

Αναφέρεται στις δηλώσεις του ‘Αδωνη Γεωργιάδη λέγοντας: «Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να βγάλει πόρισμα ότι όλα έγιναν καλώς και ότι δουλειά της αστυνομίας είναι η μετατροπή της Αθήνας σε άγρια Δύση» και καταλήγει: «Ελπίζουμε ειλικρινά η κυβέρνηση να μην καλύψει αυτόν τον ανεύθυνο λαϊκισμό. Η ασφάλεια των πολιτών της χώρας απαιτεί σχέδιο, ψυχραιμία και επιχειρησιακή σοβαρότητα».

ΚΚΕ

Τα γεγονότα στο Πέραμα, που είχαν ως αποτέλεσμα ένα νεκρό και τραυματίες, «μετά μάλιστα από καταδίωξη και καταιγισμό πυροβολισμών μέσα σε κατοικημένη περιοχή, προκαλούν δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία κι ανασφάλεια», επισημαίνει το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του.
Ο Περισσός προσθέτει ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο «θα πρέπει να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συνθήκες που εξελίχθηκε το όλο περιστατικό και κυρίως για τη χρήση των όπλων, χωρίς να προκαταλαμβάνεται το αποτέλεσμα της έρευνας».

Και καταλήγει, υπογραμμίζοντας πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός «ότι τέτοιου είδους περιστατικά έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά για τις οδηγίες που έχουν δοθεί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας κι εμπλοκής».

 

 

Πηγή: libre.gr

Διαβάστε επίσης

Παρέμβαση Θεοδωρικάκου για το Πέραμα: Να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχοςΕλλάδα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος , ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επι...

Συμπλοκή στο Πέραμα: Νέο βίντεο από την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρόΕλλάδα

Ένα νέο βίντεο από την καταδίωξη στο Πέραμα φέρνει στο φως η «Καθημερινή», όπου ακούγονται οι διαβιβάσεις των αστυνομικών, με τους ίδιους να αναφέρουν ότι «δεν υπάρχουν τραυματίες ...

Όπλα και σπαθιά στο σπίτι του 40χρονου που σκότωσε εν ψυχρώ εργαζόμενο εταιρείας φυσικού αερίουΕλλάδα

Όπλα και σπαθιά βρέθηκαν μέσα στο σπίτι του άνδρα που νωρίτερα σήμερα πυροβόλησε 2 υπαλλήλους οι οποίοι εκτελούσαν εργασίες φυσικού αερίου στην Ερυθραία, σκοτώνοντας τον έναν και τ...

Πέραμα: Ασυνεννοησία ανάμεσα στο κέντρο επιχειρήσεων Άμεσης Δράσης και τους άνδρες της ΔΙ.ΑΣΕλλάδα

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες ώρες, καθώς υπήρξε σοβαρή ασυνεννοησία ανάμεσα στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και τους δικυκλιστ...

Μητσοτάκης: Να πούμε όχι σε όλους τους νέους διχασμούς - Ενωμένοι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστάΕλλάδα

Για μία γιορτή της Δημοκρατίας έκανε λόγο κατά την επίσκεψη του στο Λαύριο και στην Δημοτική Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κ...

Να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για τη χρήση των ΜΜΜ ζητούν οι συγκοινωνιολόγοιΕλλάδα

Σε έναν πραγματικό αγώνα αντοχής έχουν μετατραπεί οι καθημερινές μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής οι βασικές οδικές αρτηρίες μετατρέπονται σε πάρ...