ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κόντρα ΕΕ - Πολωνίας - Πρόεδρος Κομισιόν: Ανησυχώ βαθιά για την απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου

Τη βαθιά ανησυχία της για την απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και την εξουσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζει η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Ανησυχώ βαθιά για τη χθεσινή απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες της Επιτροπής να την αναλύσουν διεξοδικά και γρήγορα. Σε αυτή τη βάση, θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα», τονίζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ΕΕ είναι μια κοινότητα αξιών και νόμων. Αυτό είναι που ενώνει την Ένωσή μας και την κάνει ισχυρή. Θα τηρήσουμε τις θεμελιώδεις αρχές της έννομης τάξης της Ένωσης. Οι 450 εκατομμύρια Ευρωπαίοι βασίζονται σε αυτό», προσθέτει στη συνέχεια η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Πολωνών πολιτών, οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν οφέλη που παρέχει η ένταξη στην ΕΕ, όπως όλοι οι πολίτες της ΕΕ. Προσθέτει, δε, ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Πολωνία, χρειάζονται τη νομική βεβαιότητα ότι οι κανόνες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εφαρμόζονται πλήρως στην Πολωνία.

«Οι Συνθήκες μας είναι πολύ σαφείς. Όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλες τις αρχές των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών δικαστηρίων. Το δίκαιο της ΕΕ υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων. Αυτό έχουν υπογράψει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες που έχουμε βάσει των Συνθηκών για να το εξασφαλίσουμε αυτό », καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Χάικο Μάας κάλεσε σήμερα την Πολωνία να σεβαστεί "πλήρως" τους κοινούς κανόνες της ΕΕ, μία ημέρα μετά την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα.

"Όταν μια χώρα αποφασίζει πολιτικά να αποτελεί μέρος της ΕΕ, θα πρέπει να εφαρμόζει πλήρως τους κοινούς κανόνες", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στον όμιλο εφημερίδων Funke, προσθέτοντας ότι η Γερμανία υποστηρίζει πλήρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προσπάθειές της να διασφαλίσει ότι το δίκαιο της ΕΕ εφαρμόζεται και στα 27 κράτη μέλη.

Το να ανήκεις στους 27 "σημαίνει ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες, ότι ωφελούμαστε από μια ισχυρή εσωτερική αγορά και ότι μιλάμε με μια φωνή", συνέχισε ο Μάας.

"Ωστόσο αυτό σημαίνει επίσης ότι σεβόμαστε τους κοινούς κανόνες που συνιστούν το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό", υπογράμμισε.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας απεφάνθη χθες, Πέμπτη, κατά της απόλυτης υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της θεμελιώδους αυτής αρχής για την ΕΕ, που θα μπορούσε να απειλήσει την χρηματοδότηση της Πολωνίας από τις Βρυξέλλες, ακόμη και την συμμετοχή της στην ένωση.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι διαβεβαίωσε ωστόσο σήμερα ότι η χώρα του επιθυμεί να παραμείνει στην ΕΕ.

"Η θέση της Πολωνίας είναι και θα είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια των εθνών", σημείωσε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η Πολωνία βρίσκεται σε σύγκρουση εδώ και χρόνια με τις Βρυξέλλες όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος που προώθησε το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, οι οποίες κατηγορούνται για την υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστών, έχουν στοιχίσει στην Βαρσοβία πολλές καταδίκες από το Δικαστήριο της ΕΕ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

 

Διαβάστε επίσης

Οινούσσες – Τοποθέτησαν τεράστια ελληνική σημαία ως απάντηση στην «ενόχληση» του ΑκάρΕλλάδα

Η φωτογραφία του Νίκου Χαρδαλιά στις Οινούσσες προκάλεσε αντιδράσεις από μερίδα του τουρκικού Τύπου, αλλά και την «ενόχληση» του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. «Τι δουλειά...

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παραγγελία για τα πρόσφατα βίαια επεισόδιαΕλλάδα

Προκαταρκτική εξέταση για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια και τους ξυλοδαρμούς στη Θεσσαλονίκη, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Άγγελος Καμηλάρης, ζητώντ...

Την 3η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού έλαβε η ΠτΔ- «Έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν»Ελλάδα

Έκκληση σε όσους διστάζουν ή αρνούνται να εμβολιαστούν, να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να προσέλθουν, το ταχύτερο δυνατόν, στα εμβολιαστικά κέντρα, έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρα...

Θεσσαλονίκη – Δύο απώλειες από κοροναϊό σε γυναικείο μοναστήρι – Όλες οι μοναχές είναι ανεμβολίαστεςΕλλάδα

Ανησυχία έχει προκληθεί από τη διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού σε γυναικεία μονή που βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στα περίχωρα του δήμου Θέρμης, και η οποία, σύμφωνα με πληρ...

Αλλαγή ώρας – Θα γυρίσουμε τέλη Οκτωβρίου τους δείκτες μία ώρα πίσω ή όχι;Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή της ώρας από θερινή σε χειμερινή. Μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να ψήφισε το 2019 να καταργηθεί το «πείραγμα» στους δείκτες των ρολογιών, ωστόσο οι δι...