ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επιστροφή Τσιόδρα – Στο τιμόνι επιτροπής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών για την πανδημία

Νέα επιστημονική επιτροπή για την πανδημία που στόχο έχει να ενισχύσει την ακαδημαϊκή «οχύρωση» της χώρας μας ενόψει της χειμερινής περιόδου, συγκροτεί η Ιατρική Σχολή Αθηνών. Και μάλιστα επιστρατεύει 50 αναγνωρισμένους καθηγητές από όλες τις ειδικότητες που σχετίζονται με το θέμα (λοιμωξιολόγους, πνευμονολόγους, εντατικολόγους, επιδημιολόγους, μικροβιολόγους, ανοσολόγους, παιδιάτρους). Επικεφαλής της νέας επιτροπής, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Σχολής, θα είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ συντονιστές των επιστημονικών κατευθύνσεων ανά κατηγορία βρίσκονται και άλλα «πρόσωπα κλειδιά» στη διαχείριση της πανδημίας όπως οι καθηγήτριες Αναστασία Κοτανίδου, Παγώνα Λάγιου και Αντωνία Κουτσούκου.

«Θα συνεχίσουμε την προσφορά μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και μέσα από την νέα αυτή ακαδημαϊκή επιτροπή» δηλώνει σχετικά στο «Βήμα» ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας. «Οι Ιατρικές σχολές της χώρας πρωτοστάτησαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και η Ιατρική Σχολή Αθήνας στήριξε το εθνικό σύστημα υγείας με μοναδικό τρόπο μέχρι σήμερα, όπως και συνεχίζει να κάνει» αναφέρει.

H «Επιτροπή για θέματα Δημόσιας Υγείας» που δημιουργείται θα συνεργάζεται, όποτε της ζητηθεί, με τα αρμόδια υπουργεία υποβοηθώντας το έργο όλων των θεσμικών οργάνων της πολιτείας στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας τους μήνες που θα ακολουθήσουν

Όπως είναι φυσικό, η «Επιτροπή για θέματα Δημόσιας Υγείας» που δημιουργείται, θα αποτελεί ένα αυστηρά ακαδημαϊκό όργανο που πρόκειται να γνωμοδοτεί σε ερωτήματα της Ιατρικής Σχολής και του πανεπιστημίου, να επεξεργάζεται ερευνητικά θέματα και συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής σε κλινικές μελέτες, να εισηγείται κοινά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των ασθενών με Covid, να οργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις προς τους φοιτητές και την κοινότητα, δράσεις ενημέρωσης προς το κοινό, εθελοντικές συμβουλευτικές δράσεις σχετιζόμενες με την δημόσια υγεία και την πανδημία. Επιπλέον, θα συνεργάζεται, όποτε της ζητηθεί, με τα αρμόδια υπουργεία υποβοηθώντας το έργο όλων των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας τους μήνες που θα ακολουθήσουν, οι οποίοι μπορεί και να αποτελέσουν το νέο μεγάλο «στοίχημα» για τη χώρα μας.

Πάντως στον προβληματισμό των προηγούμενων ημερών για την διαχείριση των περιστατικών covid 19 σε πανεπιστημιακές κλινικές, οι εκπρόσωποι της Ιατρικής Σχολής δηλώνουν στο «Βήμα» ότι οι πανεπιστημιακές κλινικές «συνεχίζουν και νοσηλεύουν εκατοντάδες ασθενείς με covid-19». Όπως αναφέρουν μάλιστα: «Μέχρι να κερδηθεί η μάχη κατά της πανδημίας, όλες οι Covid πανεπιστημιακές κλινικές, πνευμονολογικές, ΜΕΘ, παθολογικές, παιδιατρικές, ποτέ δεν σταμάτησαν, ούτε θα σταματήσουν να νοσηλεύουν ασθενείς με Covid, όπως αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην υποβαθμιστεί η θεραπεία και άλλων σοβαρών ασθενειών όπως χειρουργικών, ογκολογικών, ορθοπεδικών, καρδιολογικών, οι οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν την υγεία των μη- Covid ασθενών. Για τον λόγο αυτό, αλλά και για λόγους εκπαίδευσης των εκατοντάδων φοιτητών Ιατρικής, οι ΜΗ Cοvid πανεπιστημιακές κλινικές, κυρίως χειρουργικές, οφείλουν να συνεχίσουν να θεραπεύουν ασθενείς με σπάνια νοσήματα που χρειάζονται εξειδικευμένες θεραπείες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλού».

Τι προκύπτει από τα στοιχεία

Η Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, λειτουργεί ήδη  184 χρόνια και σήμερα διδάσκει 3000 προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες και 5000 μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες. Συμμετέχει όμως και στην εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών του ΕΣΥ, όπου έχει, λόγω μεγάλης ζήτησης, πολυετή λίστα αναμονής.

Και ποια η θέση της στην «Covid-εποχή»; Στη Σχολή λειτουργούν συνολικά 86 πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια στις εγκαταστάσεις της στο Γουδί, σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία όπως το Αττικό, το Λαϊκό, το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο και σε νοσοκομεία του ΕΣΥ όπως Ιπποκράτειο, Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Αλεξάνδρα, Παίδων Αγ. Σοφία και Αγλαϊα Κυριακού, Γεννηματάς, Σισμανόγλειο, Α. Συγγρός, ΚΑΤ, Αγ. Όλγα, επιτελώντας μεγάλο ποσοστό του συνολικού εφημεριακού έργου στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Παράλληλα όμως, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της, η Ιατρική Σχολή σε συνεργασία με τμήματα του ΕΣΥ έχει αναπτύξει 18 Κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπανίων νοσημάτων που σήμερα είναι μοναδικά για το σύστημα υγείας και συνεργάζονται με άλλα κέντρα και δίκτυα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και πως διαχειρίστηκε τα θέματα της πανδημίας; Όπως λέει ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής καθηγητής καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος «η νοσηλεία ασθενών με covid 19 σε πανεπιστημιακές κλινικές ξεκίνησε και πριν ακόμη γίνει γνωστή η πανδημία, με τα πρώτα ύποπτα κρούσματα που εμφανίστηκαν στη χώρα». Από την πρώτη ημέρα, λέει ο ίδιος, «οι πανεπιστημιακές κλινικές και τα εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στρατεύτηκαν μαζί με τα τμήματα του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της. Μάλιστα, στις κλινικές αναφοράς περιστατικών covid 19 της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών έχουν νοσηλευθεί ως σήμερα χιλιάδες ασθενείς.

Στην πανεπιστημιακή κλινική εντατικής θεραπείας του Ευαγγελισμού έχουν νοσηλευτεί έως σήμερα πάνω από 1000 ασθενείς covid-19, στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Σωτηρία έχουν νοσηλευτεί έως σήμερα πάνω από 1000 ασθενείς εκ των οποίων 337 διασωληνωμένοι και στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Αττικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου 436 διασωληνωμένοι ασθενείς. Συνολικά στις πανεπιστημιακές κλινικές έχουν νοσηλευτεί στο Αττικό πάνω από 3.800 ασθενείς covid-19, στο Λαϊκό νοσοκομείο πάνω από 1300 ασθενείς, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο πάνω από 2000 ασθενείς, και στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα πάνω από 1300 ασθενείς, εκ των οποίων οι 200 στην πανεπιστημιακή γυναικολογική κλινική. Όλα αυτά παράλληλα με τα εργαστήρια της που έχουν αναλύσει εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα μέχρι σήμερα αλλά και τις πολυάριθμες σημαντικές δημοσιεύσεις των επιστημόνων της Σχολής σε μεγάλα διεθνή περιοδικά»

 

πηγη: ingr

Διαβάστε επίσης

Διευθυντής «Παπαγεωργίου» – Γέμισε η ΜΕΘ του νοσοκομείου – Διακομιδή δασωληνωμένων σε άλλα νοσοκομείαΕλλάδα

Ισχυρή πίεση από περιστατικά covid-19 δέχεται ήδη η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», καθώς όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ ασθενείς διασωληνώνονται κ...

Κοροναϊός – Κλειστό λόγω κρουσμάτων νηπιαγωγείο στον Έβρο – Πού έχει ανασταλλεί η λειτουργία τμημάτωνΕλλάδα

Για μια εβδομάδα θα παραμείνει κλειστό νηπιαγωγείο του Έβρου, εξ αιτίας κρουσμάτων κοροναϊού σε μαθητές του. Ειδικότερα, πρόκειται για το νηπιαγωγείο στον οικισμό της Ρούσσας του Δ...

Συναγερμός έξω από τη Βουλή: Αγροτικό αυτοκίνητο στάθμευσε μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου ΣτρατιώτηΕλλάδα

Οδηγός αγροτικού αυτοκινήτου στάθμευσε, πριν από λίγο, το όχημα μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ έκλεισε η λεωφόρος Αμαλίας. Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του Τμήματος...

Όλα όσα έγιναν στην ταραχώδη ΚΕ του ΚΙΝΑΛ- Φωνές, μπηχτές, χτυπήματα κάτω από τη μέση Ελλάδα

Του Σωτήρη Μπολάκη στο libre.gr   Η μεγάλη ένταση και οι αντεγκλήσεις μεταξύ στελεχών για το μητρώο μελών που επισκίασαν το τέλος της συνεδρίασης της ΚΕ ανέδειξαν το “βράσιμο” που ...

Σύλληψη 30χρονου ακροδεξιού για συμμετοχή στην επίθεση κατά μελών του ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο ΗράκλειοΕλλάδα

Συνελήφθη, σήμερα το πρωί, από αστυνομικούς της κρατικής Ασφάλειας, ένας από τους δράστες της επίθεσης εναντίον μελών του ΚΕΕΡΦΑ, που πραγματοποιούσαν εκδήλωση χθες το απόγευμα στη...