image description

Κοροναϊός – Δραματική η μείωση του προσδόκιμου ζωής – Πόσο υποχώρησε στην Ελλάδα

Η υποχώρηση του προσδόκιμου ζωής λόγω της πανδημίας Covid-19 είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για 29 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τους θανάτους, το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες στην Ελλάδα εκτιμάται ότι μειώθηκε από τα 78,93 χρόνια το 2019 σε 78,57 χρόνια το 2020, μείωση που αντιστοιχεί σε 4,32 μήνες ζωής.

Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, η μείωση του προσδόκιμου ήταν μικρότερη στις γυναίκες, από τα 83,73 χρόνια το 2019 στα 83,5 το 2020, μια διαφορά 2,76 μηνών.

Τα νούμερα αυτά αφορούν τα προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, το οποίο αναφέρεται στη μέση ηλικία στην οποία θα φτάσει ένα νεογέννητο αν η θνησιμότητα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα για όλη τη ζωή του. Δεν αποτελεί πρόβλεψη για τη διάρκεια ζωής, επιτρέπει όμως τη σύγκριση των επιπτώσεων της πανδημίας ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες.

Από τις 29 χώρες σε Ευρώπη και Αμερική που καλύπτει η μελέτη, οι 27 παρουσίασαν υποχώρηση του προσδόκιμου που ακυρώνει την πρόοδο των προηγούμενων 5,6 ετών, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο International Journal of Epidemiology.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η μείωση ήταν μεγαλύτερη από ό,τι στην Ελλάδα: σε 22 από τις 29 χώρες το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση έπεσε κατά περισσότερο από έξι μήνες.

Η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφεται στους άνδρες των ΗΠΑ, των οποίων το προσδόκιμο μειώθηκε κατά 2,2 χρόνια σε σχέση με το 2019.

Στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη αύξηση της θνησιμότητας καταγράφεται μεταξύ των ανθρώπων κάτω των 60 ετών, ενώ στην Ευρώπη οι θάνατοι ατόμων άνω των 60 έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο στη μείωση του προσδόκιμου.

«Για χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Αγγλία και η Ουαλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, η τελευταία φορά που παρατηρήθηκαν τόσο μεγάλες μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στη διάρκεια ενός έτους ήταν κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε ο δρ Χοσέ Μανουέλ Αρμπούτο, μέλος της ερευνητικής ομάδας, σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης εξηγείται από τον επίσημο απολογισμό των θανάτων από Covid-19, οι οποίοι πλησιάζουν τα πέντε εκατομμύρια παγκοσμίως σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

«Το γεγονός ότι […] μια τόσο μεγάλη επίδραση αποδίδεται άμεσα στην Covid-19 δείχνει πόσο σοβαρό ήταν το σοκ για πολλές χώρες» σχολίασε η δρ Ρίντι Κάσιαπ, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η ερευνήτρια απηύθυνε έκκληση για τη δημοσιοποίηση δεδομένων θνησιμότητας από περισσότερες χώρες.

«Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση για τη δημοσίευση περισσότερων δεδομένων προκειμένου να κατανοήσουμε την επίπτωση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε.

Διαδραστικές απεικονίσεις των κύριων ευρημάτων της μελέτης είναι διαθέσιμες εδώ.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

  Την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι του Ηρ...

image descriptionΕλλάδα

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο ένας από τους δυο δράστες της ληστείας σε υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Μητροπόλεως, πριν από μερικές εβδομάδες. Η σύλληψή του έγινε γνωστή το...

image descriptionΕλλάδα

Απίστευτο περιστατικό με γονέα – αρνητή του κοροναϊού σημειώθηκε στον Πύργο Ηλείας. Ο εν λόγω πατέρας απείλησε ότι θα πάει στο σχολείο του παιδιού του με όπλο διότι παρόλο που εκεί...

image descriptionΕλλάδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου της Κρήτης, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό 5,8 Ρίχτερ, που χτύπησε το πρωί της Δευτέρας την περιοχή. Ένας άνθρωπος έχα...

image descriptionΕλλάδα

Πολύ κοντά στο να κλείσει και να οριστικοποιηθεί, βρίσκεται η αμυντική συμφωνια μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Όπως αναφέρεται στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στο Παρίσι πέρα...

image descriptionΕλλάδα

Αναστάτωση επικρατεί στην Κρήτη, μετά τη σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας. Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι σεισμολόγοι μιλώντας για πολύ ισχ...

image descriptionΕλλάδα

Ένας 62χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του από τον φονικό σεισμό που έπληξε το νησί της Κρήτης το πρωί της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ο ...