ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κοροναϊός – Δραματική η μείωση του προσδόκιμου ζωής – Πόσο υποχώρησε στην Ελλάδα

Η υποχώρηση του προσδόκιμου ζωής λόγω της πανδημίας Covid-19 είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για 29 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τους θανάτους, το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες στην Ελλάδα εκτιμάται ότι μειώθηκε από τα 78,93 χρόνια το 2019 σε 78,57 χρόνια το 2020, μείωση που αντιστοιχεί σε 4,32 μήνες ζωής.

Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, η μείωση του προσδόκιμου ήταν μικρότερη στις γυναίκες, από τα 83,73 χρόνια το 2019 στα 83,5 το 2020, μια διαφορά 2,76 μηνών.

Τα νούμερα αυτά αφορούν τα προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, το οποίο αναφέρεται στη μέση ηλικία στην οποία θα φτάσει ένα νεογέννητο αν η θνησιμότητα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα για όλη τη ζωή του. Δεν αποτελεί πρόβλεψη για τη διάρκεια ζωής, επιτρέπει όμως τη σύγκριση των επιπτώσεων της πανδημίας ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες.

Από τις 29 χώρες σε Ευρώπη και Αμερική που καλύπτει η μελέτη, οι 27 παρουσίασαν υποχώρηση του προσδόκιμου που ακυρώνει την πρόοδο των προηγούμενων 5,6 ετών, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο International Journal of Epidemiology.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η μείωση ήταν μεγαλύτερη από ό,τι στην Ελλάδα: σε 22 από τις 29 χώρες το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση έπεσε κατά περισσότερο από έξι μήνες.

Η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφεται στους άνδρες των ΗΠΑ, των οποίων το προσδόκιμο μειώθηκε κατά 2,2 χρόνια σε σχέση με το 2019.

Στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη αύξηση της θνησιμότητας καταγράφεται μεταξύ των ανθρώπων κάτω των 60 ετών, ενώ στην Ευρώπη οι θάνατοι ατόμων άνω των 60 έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο στη μείωση του προσδόκιμου.

«Για χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Αγγλία και η Ουαλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, η τελευταία φορά που παρατηρήθηκαν τόσο μεγάλες μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στη διάρκεια ενός έτους ήταν κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε ο δρ Χοσέ Μανουέλ Αρμπούτο, μέλος της ερευνητικής ομάδας, σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης εξηγείται από τον επίσημο απολογισμό των θανάτων από Covid-19, οι οποίοι πλησιάζουν τα πέντε εκατομμύρια παγκοσμίως σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

«Το γεγονός ότι […] μια τόσο μεγάλη επίδραση αποδίδεται άμεσα στην Covid-19 δείχνει πόσο σοβαρό ήταν το σοκ για πολλές χώρες» σχολίασε η δρ Ρίντι Κάσιαπ, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η ερευνήτρια απηύθυνε έκκληση για τη δημοσιοποίηση δεδομένων θνησιμότητας από περισσότερες χώρες.

«Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση για τη δημοσίευση περισσότερων δεδομένων προκειμένου να κατανοήσουμε την επίπτωση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε.

Διαδραστικές απεικονίσεις των κύριων ευρημάτων της μελέτης είναι διαθέσιμες εδώ.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης : «Προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας»Ελλάδα

Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΡΤ. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥ...

Σε σκηνές θα περάσουν τη νύχτα οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι - Συγκλονίζουν οι εικόνες από droneΕλλάδα

Άνδρες του στρατού, στήνουν σκηνές στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, μετά τον σεισμό που συντάραξε την περιοχή του Ηρακλείου. Σύμφωνα με το cretalive, στο σημείο θα στηθούν 80 σκη...

Τσίπρας: Το μόνο που φυσά στη χώρα είναι άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για την ΚυβέρνησηΕλλάδα

Για «άνεμο οργής και αποδοκιμασίας» κατά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης της α...

Κορωνοϊός: Ηπιότερες οι παρενέργειες της αναμνηστικής δόσης από την πρώτη και τη δεύτερη - Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση Ελλάδα

  Στην τρίτη δόση του εμβολίου, που έχει αποφασιστεί για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, η πρό...

Μητσοτάκης-Μακρόν προς ανακοίνωση  αύριο αμυντικής συμφωνίας για προμήθεια τριών γαλλικών φρεγατώνΕλλάδα

  Μεγάλη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασικός ...

Στυλιανίδης: Σκηνές για 2.500 ανθρώπους-Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχήΕλλάδα

  Την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι του Ηρ...