ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σεισμός - Κρήτη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Αρκαλοχώρι - Στήνονται σκηνές για 2.500 ανθρώπους

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου της Κρήτης, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό 5,8 Ρίχτερ, που χτύπησε το πρωί της Δευτέρας την περιοχή. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, 11 άτομα τραυματίστηκαν και χιλιάδες σπίτια υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές σε σημείο να μην μπορούν καν να κατοικηθούν έπειτα από τον ισχυρό σεισμό στο Αρκαλοχώρι. 

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, από την περιοχή όπου έσπευσε άμεσα, ανακοίνωσε την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού σεισμού Ο Χρ. Στυλιανίδης είπε ότι μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχόντων αποφάσισαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσέθεσε ότι οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12, φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους. «Ήρθαμε αμέσως στην περιοχή που υπέστη τη σεισμική δόνηση, την παρακολουθούμε. Ζήσατε κι εσείς εδώ ότι είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις ενώ βρισκόμαστε εδώ και προσπαθούσαμε να συντονίσουμε όλες τις υπηρεσίες των τοπικών Αρχών. Φαίνεται ότι πρέπει να γίνει μια περιοδεία στη γύρω περιοχή, γιατί σε χωριά γύρω από το Αρκαλοχώρι τα προβλήματα είναι περισσότερα, γιατί τα σπίτια ήταν πιο παλιά, δεν είχαν ενταχθεί σε αντισεισμικό κώδικα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης, ενώ προσέθεσε ότι θα μεταβούν στο παλιό Αρκαλοχώρι για να δουν και να αξιολογήσουν εκεί τα κτίρια μαζί με την υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών.

«Παρακολουθούμε με τους επιστήμονές μας τη σεισμική ακολουθία, υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Ομάδα Σεισμικού Κινδύνου και μας ενημερώνει, γι αυτό το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Δεν θέλω να υποκαταστήσω κανέναν επιστήμονα, δεν είναι δουλειά μου, γι αυτό φέραμε και μαζί μας και τον κ. Λέκκα. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προσφέρουμε στέγη και τροφή έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης ενώ υπογράμμισε: «Πάνω απ' όλα οι ανθρώπινες ζωές».

Ερωτηθείς για το διάστημα που θα μείνουν οι άνθρωποι στις σκηνές είπε: «Κανείς δεν μπορεί να το πει, διότι πρώτοι πρέπει να μας το πουν οι επιστήμονες», ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν το σεισμικό φαινόμενο θα σταματήσει αύριο, μεθαύριο. «Εμείς ως Πολιτεία, ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συμπαρασταθούμε στον κόσμο», τόνισε. Στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού, ανέφερε ότι θα τους επισκεφτεί ή τώρα ή όταν ξανάρθει ενώ συμπλήρωσε ότι θα επισκεφτούν τους τραυματίες. «Λίγα λόγια πολλές πράξεις. Πάμε να αξιολογήσουμε τα κτίρια», κατέληξε.

Σημειώνεται πως η αντίδραση της πολιτείας ηταν άμεση αφού μετά τον σεισμό ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Εγκέλαδος» από την Πολιτική Προστασία, έπειτα από εντολή αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη ενώ τέθηκαν σε γενική επιφυλακή όλες οι ΕΜΑΚ, καθώς και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Κρήτης. Παράλληλα 30 πυροσβέστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, διασωστικούς σκύλους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του Πυροσβεστικού Σώματος αναχώρησαν με αεροσκάφη C130 και ATR για την Κρήτη προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από πυροσβεστικές δυνάμεις, με το Πυροσβεστικό Σώμα να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Ε. Λέκκας: Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη
 

Από την πλευρά του πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας είπε: «Έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Όλοι θεωρούσαμε ότι πηγαίνουμε σε απομείωση, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγματος. Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός, που ταλαιπώρησε πραγματικά τα κτίρια, και βέβαια πολλούς μετασεισμούς. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα εκτίμηση για τη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε σεισμούς 4,3 - 4,6 και 4,8 βαθμών. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το βράδυ, στις 10:00, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εκεί θα δούμε με όλα τα επιστημονικά δεδομένα πού ακριβώς πάει το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που εκ των πραγμάτων είναι ένα ιδιότυπο φαινόμενο».

Ένας νεκρός και 11 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός
 

Σημειώνεται πως ο νεκρός ήταν εργάτης που έχασε τη ζωή του έπειτα από τη κατάρρευση της στέγης στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το χωριό Αρκαλοχώρι, ενώ ο δεύτερος εργάτης που ήταν μαζί του απομακρύνθηκε σώος. Τυχερός στάθηκε ακόμη ένας πολίτης, στο χωριό Πατσίδερος ο οποίος είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα, το ίδιο και κάποιοι πολίτες για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο.

Μέχρι στιγμής στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος, ενώ στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός και σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχουν 11 τραυματίες (ένας πολυτραυματίας, 8 με ελαφρές εκδορές και 2 με κατάγματα) και έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Δεν υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι.

Σημειώνεται πως το μέγεθος της σεισμικής δόνησης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν 5,8 Ρίχτερ με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άρβης. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Ηράκλειο.
 

Σημαντικές υλικές ζημιές 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει. Της σεισμικής δόνησης των 5,8 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει και άλλες σεισμικές δονήσεις, έντασης 4,3 Ρίχτερ αλλά και μικρότερες.

Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεχγος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων. Επί ποδός βρίσκονται όλες οι Αρχές, εστιάζοντας στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου καταγράφονται σημαντικές ζημιές και καταρρεύσεις ναών.

Στόχος του σχεδίου «Εγκέλαδος» είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση σεισμών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, με την πρόεδρο της κοινότητας, Χρυσούλα Κεγκέρογλου, να απευθύνει έκκληση για βοήθεια καθώς όπως είπε  «1000 άνθρωποι θα μείνουν έξω» από τα σπίτια τους.«Περάστε αυτό το μήνυμα, 1000 άνθρωποι θα μείνουν έξω», ανέφερε η πρόεδρος της κοινότητας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Δεν έχουμε ρεύμα, έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, έχουν σπάσει ντεπόζιτα, σωλήνες, ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Πρέπει επειγόντως να ενδιαφερθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Υπάρχει ένας νεκρός, ένα παιδί που δούλευε σε μια εκκλησία που έπεσε και τον πλάκωσε. Στο Αρκαλοχώρι το 80% των ανθρώπων θα μείνει έξω, η κατάσταση είναι τραγική, ακόμα και καινούρια σπίτια έχουν καταστραφεί, έχουμε απίστευτες ζημιές σε εκκλησίες. Ευτυχώς τα σχολεία σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν πάθει τίποτα, παρά μόνο  ένα παλιό κτίσμα του Γυμνασίου έχει κάποιες μικρές ζημιές, αλλά τα υπόλοιπα είναι σε καλύτερη κατάσταση», είναι η εικόνα που επικρατεί στην περιοχή, όπως την περιέγραψε η πρόεδρος της κοινότητας.
«Πρέπει οι αρμόδιοι να ενδιαφερθούν, θέλουμε σκηνές, θέλουμε βοήθεια. Επειδή και το δικό μου σπίτι καταστράφηκε, φανταστείτε να βλέπετε τα αυτοκίνητά σας, τα σπίτια σας, τους γονείς σας να είναι εγκλωβισμένοι, τώρα καταλαβαίνουμε συνανθρώπους μας που έχουν περάσει αντίστοιχες καταστάσεις», επισήμανε η  Χ. Κεγκέρογλου.

Κλείνουν σχολεία
 

Κλείνουν με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη, όλα τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, Λύκεια και κάθε σχολική δομή στα όρια της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου κλείνουν, μέχρι να εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση

Αισθητός και στα Χανιά ο σεισμός
 

Αισθητή και στα Χανιά, έγινε η σεισμική δόνηση. Ο σεισμός προκάλεσε την ανησυχία πολλών πολιτών που βγήκαν στον δρόμο, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές.

Εφαρμογή του σχεδίου «Εγκέλαδος»


Χάρτη με τον βαθμό κινδύνου από σεισμό κάθε περιοχής της χώρας, με βάση την ανάλυση κινδύνου της επιστημονικής επιτροπής, περιλαμβάνει το σχέδιο «Εγκέλαδος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και καθορίζει λεπτομερώς το ρόλο και τις ενέργειες του κάθε φορέα, (περιφέρειες, δήμοι), τις δράσεις εθελοντικών οργανώσεων, οδηγίες, διάθεση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές την εκπαίδευση και τις ασκήσεις που θα γίνονται. 
Σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ 2000) η χώρα υποδιαιρείται σε τρεις Ζώνες Σεισμικής Επικινδυνότητας, που σημειώνονται στο χάρτη. Ο χάρτης με τα όρια των Ζωνών Σεισμικής Επικινδυνότητας προσδιορίζει τη σεισμική παράμετρο σχεδιασμού, δηλ. την μέγιστη αναμενόμενη εδαφική επιτάχυνση (PGA), με βάση την οποία σχεδιάζονται οι κατασκευές σε κάθε περιοχή.

Τα 20+1 βήματα του Σχεδίου «Εγκέλαδος»
 

Στα πλαίσια του παρόντος Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών στην φάση αυτή του Συστήματος Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας στην οποία προϋποτίθεται η εκδήλωση του φαινομένου, η αντιμετώπιση κινδύνων λόγω από την εκδήλωση σεισμών από τους επιχειρησιακά εμπλεκόμενους φορείς, επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στις παρακάτω δράσεις:

  1. Απεγκλωβισμός και διάσωση πολιτών από το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.)
  2. Αντιμετώπιση περιστατικών υγείας πολιτών από τραυματισμούς κατά την εκδήλωση του καταστροφικού φαινομένου. Παροχή πρώτων βοηθειών τυχόν τραυματιών και διακομιδή τους στα νοσοκομεία
  3. Συλλογή πληροφοριών για την επικρατούσα κατάσταση και την επηρεαζόμενη περιοχή σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει ο σεισμός και ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων
  4. Λήψη μέτρων προστασίας πολιτών και εργαζομένων από τους υπεύθυνους λειτουργίας υποδομών ή εγκαταστάσεων (αρχαιολογικοί χώροι, κατασκηνώσεις, νοσοκομεία, εγκαταστάσεις Ενόπλων Δυνάμεων, κλπ), σύμφωνα με τα σχέδια εκκένωσής τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
  5. Υποστήριξη του έργου της Γενικής Δ/νσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στον έλεγχο κτιρίων
  6. Άμεση παροχή βοήθειας στους πληγέντες - προσωρινή διαμονή των πολιτών που λόγω καταστροφής η παραμονή στις κατοικίες τους έχει καταστεί αδύνατη
  7. Άρση εμποδίων στο οδικό δίκτυο για τη διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων των σωστικών συνεργείων προς και από την πληγείσα περιοχή, τις νοσοκομειακές μονάδες, κλπ.
  8. Έλεγχο του δικτύου παροχής πόσιμου νερού (υδραγωγείο, δίκτυο διανομής, κλπ) και τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» 1 η Έκδοση 2020 ΓΓΠΠ / Δ/νση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών 26
  9. Άμεσο οπτικό έλεγχο υποδομών και τεχνικών έργων για τη διαπίστωση ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό ή άλλα επαγόμενα φαινόμενα (κατολισθήσεις, κλπ) και εκτίμηση του δυναμικού και των μέσων που απαιτούνται για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας τους,
  10. Τη διασφάλιση λειτουργίας των υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο μετά την εκδήλωση σεισμού και την εξασφάλιση της επικοινωνίας με τους λοιπούς επιχειρησιακά εμπλεκόμενους φορείς,
  11. Σύγκληση των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων (ΣΤΟ) των Δήμων και των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων σε ασφαλή χώρο, εφόσον κρίνεται αναγκαίο για την υποβοήθηση του έργου του Δημάρχου και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, αντίστοιχα
  12. Λήψη απόφασης διακοπής μαθημάτων λόγω έκτακτων συνθηκών
  13. Λήψη μέτρων τροχαίας από την ΕΛ.ΑΣ. προς αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης, τόσο στην πληγείσα περιοχή όσο και ευρύτερα ? Λήψη μέτρων τάξης και ασφάλειας από την ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών στην πληγείσα περιοχή
  14. Άμεση επαναλειτουργία δικτύων ηλεκτροδότησης κλπ., που έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν διακόψει τη λειτουργία τους λόγω του καταστροφικού φαινομένου (ΔΕΔΔΗΕ, κλπ.)
  15. Συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων με τη διάθεση προσωπικού, μέσων, υλικών και εφοδίων και προώθησή τους στις πληγείσες περιοχές για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο σχέδιο ΓΕΕΘΑ / «Ξενοκράτης», καθώς και των τμημάτων «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (Παράρτημα «Ζ» στο σχέδιο ΓΕΕΘΑ / «Ξενοκράτης») όπου αυτό απαιτείται.
  16. Ενημέρωση του κοινού για δράσεις πολιτικής προστασίας που αφορούν την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση σεισμού και παροχή οδηγιών με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών του
  17. Ενημέρωση του κοινού για λήψη μέτρων προστασίας της υγείας τους από την εκδήλωση σεισμού. Ενεργοποίηση εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας
  18. Άρση επικινδυνοτήτων σε κτίρια και κατασκευές
  19. Λήψη απόφασης για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω σεισμού, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο Μέρος ΧΙ του παρόντος,
  20. Λήψη απόφασης κήρυξης περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση-βραχεία διαχείριση συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών
  21. Υποβολή αιτήματος διεθνούς συνδρομής για την παροχή βοήθειας από άλλες χώρες, όταν το δυναμικό και τα μέσα σε εθνικό επίπεδο δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών - Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Η 1η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» καταρτίστηκε τον Ιανουάριο του 2020, επι υφυπουργίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου «Εγκέλαδος» 
 

  • Τίθεται από Περιφέρειες, Δήμους και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε εφαρμογή ο σχεδιασμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (έπρεπε να είχε υποβληθεί έως τον Μάρτιο 2020).
  • Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατευθύνει το έργο της αποκατάστασης και συντονίζει τις ενέργειες όλων των φορέων που ασχολούνται με το αντικείμενο της στέγασης και αποκατάστασης των σεισμόπληκτων καθώς και όλες τις ενέργειες που απαιταιούνται μετά από κάθε σεισμικό συμβάν, για τον προσδιορισμό της έκτασης και του μεγέθους των ζημιών σε εθνικό επίπεδο.
  • Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ασκεί επιτελικές/υποστηρικτικές δράσεις στην αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και τη διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών.
  • Η Δ/νση Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων μετά την εκδήλωση σεισμών είναι κυρίως αρμόδια για την παροχή επιχορήγησης σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που πλήττονται από σεισμούς, για την αντιμετώπιση ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.
  • Το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε κατά την κρίση του ενέργειες για να διασφαλιστεί η συμβατότητα των επιχειρησιακών του σχεδίων με το παρόν Γενικό Σχέδιο καθώς και για την έκδοση σχετικών κατευθυντηρίων οδηγιών, σχεδίων δράσης ή και μνημονίων ενεργειών κατά την κρίση του για τη δρομολόγηση των δράσεων κατά το μέρος που το αφορά και εμπλέκεται, εφόσον συντρέχουν λόγοι.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Ηπιότερες οι παρενέργειες της αναμνηστικής δόσης από την πρώτη και τη δεύτερη - Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση Ελλάδα

  Στην τρίτη δόση του εμβολίου, που έχει αποφασιστεί για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, η πρό...

Μητσοτάκης-Μακρόν προς ανακοίνωση  αύριο αμυντικής συμφωνίας για προμήθεια τριών γαλλικών φρεγατώνΕλλάδα

  Μεγάλη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασικός ...

Στυλιανίδης: Σκηνές για 2.500 ανθρώπους-Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχήΕλλάδα

  Την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι του Ηρ...

Κοροναϊός – Δραματική η μείωση του προσδόκιμου ζωής – Πόσο υποχώρησε στην ΕλλάδαΕλλάδα

Η υποχώρηση του προσδόκιμου ζωής λόγω της πανδημίας Covid-19 είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για 29...

Συνελήφθη ο ληστής της τράπεζας στη Μητροπόλεως – Είχε πάνω του το καλάσνικοφΕλλάδα

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο ένας από τους δυο δράστες της ληστείας σε υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Μητροπόλεως, πριν από μερικές εβδομάδες. Η σύλληψή του έγινε γνωστή το...

Απίστευτο περιστατικό στον Πύργο – Αρνητής γονιός απείλησε ότι θα πάει σχολείο με… καραμπίναΕλλάδα

Απίστευτο περιστατικό με γονέα – αρνητή του κοροναϊού σημειώθηκε στον Πύργο Ηλείας. Ο εν λόγω πατέρας απείλησε ότι θα πάει στο σχολείο του παιδιού του με όπλο διότι παρόλο που εκεί...