ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Βιομηχανία» απάτης αντιμεβολιαστών: Στον εισαγγελέα ο φάκελος

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί 18 ιστοσελίδες με κλειστές ομάδες και προφίλ και το πόρισμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναμένεται να διαβιβαστεί σήμερα Δευτέρα στον εισαγγελέα. Οι επτά αυτές υποθέσεις του φακέλου αφορούν προτροπή σε ανυπακοή και κάποιες «πωλήσεις» μηνύσεων και νομικών συμβουλών, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Στην έρευνα εντοπίστηκε η πλειοψηφία των ιστολογίων που παροτρύνουν τους πολίτες είτε να μη φορούν μάσκα είτε να μην εμβολιάζονται, όπως επίσης και μεγάλο μέρος της βιομηχανίας εκμετάλλευσης με το τιμολόγιο των ψευδών νομικών συμβουλών.
Το επόμενο βήμα είναι η ποινική αξιολόγηση από τον αρμόδιο εισαγγελέα και οι διώξεις. Την Τρίτη θα ανακοινωθούν τα πορίσματα από την ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, εξετάζεται ποιες ποινικές διώξεις θα είναι σε βαθμό κακουργήματος καθώς κάποιες ιστοσελίδες από αυτές είναι και εταιρείες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «ακολουθώντας την εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, η υπηρεσία μας εργάζεται εντατικά για τη διερεύνηση περιπτώσεων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία».


Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «τα πορίσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021.» Για τις έρευνες που πραγματοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκανε δηλώσεις ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώστας.

Μάλιστα, σημείωσε ότι πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.

Εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι το «take down» (κατέβασμα) των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα.

«Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης».

Είπε δε ότι στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά αποτελούν μέρος της έρευνας μας».

Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.

Στην εκπομπή «Πρωινοί τύποι» παρουσιάστηκε έγγραφο στο οποίο φαίνεται η προσπάθεια από κάποιους να εξαπατήσουν πολίτες ζητώντας τους χρήματα έτσι ώστε να τους εξασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν καμία επίπτωση σε περίπτωση που δεν τηρήσουν τα μέτρα ή δεν θα εμβολιαστούν.

 

Σε ηχητικό ντοκουμέντο, αντιεμβολιαστής προσπαθεί να πείσει πολίτη να δώσει χρήματα για να τύχει αυτής της «κάλυψης», προκειμένου να γίνει διαβίβαση εγγράφων προς διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, στα οποία να αναφέρεται ότι ο πολίτης δεν αναγνωρίζει την «κυριαρχία» του Δημοσίου και τις αποφάσεις τους σε ζητήματα που αφορούν την δημόσια υγεία.

Διαβάστε επίσης

Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας σε ΣΚΑΪ για σεισμό στην Κρήτη: Έπεσαν ετοιμόρροπα κτίρια κι εκκλησίεςΕλλάδα

Για χαμό έκανε λόγο στον ΣΚΑΙ ο Μανώλης Φραγκάκης Δήμαρχος της πληγείσας περιοχής Πεδιάδας Μινώα. «Ακόμα δεν έχουμε ενημερωθεί πλήρως» τόνισε και πρόσθεσε πως δεν έχει ενημέρωση γι...

«Αυτόχθονας... Έλληνας ιθαγενής» ζητά 5 εκατ. ευρώ από αστυνομικό που του «έκοψε» πρόστιμοΕλλάδα

To ποσό των 5 εκατομμυρίων 200 χιλιάδων ευρώ από αστυνομικό επειδή του επέβαλε πρόστιμο για μη χρήση μάσκας και παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας ζητάει ένας άνδρας που αυτοαπ...

Ισχυρός σεισμός 5,8 ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης - Πληροφορίες για εγκλωβισμένους και σοβαρές ζημιέςΕλλάδα

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ έγινε ο αισθητός στο Ηράκλειο Κρήτης στις 9.17 το πρωί. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινσιτούτο το εστιακό βάθος είναι 10 χιλιόμετρα. Ο σεισμός διήρ...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν υπάρξει νέα αγορά S-400Ελλάδα

Με νέες κυρώσεις προειδοποιεί την Τουρκιά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην περίπτωση που προχωρήσει σε νέα αγορά ρωσικών S-400. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλ...

e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ: Άνω των 2 δισ. ευρώ σε 4,7 εκατ. δικαιούχους, από σήμερα έως 1/10Ελλάδα

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Οκτωβρίου, η προκαταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου, η καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και η εμβόλιμη π...

Συγκλονίζει το μήνυμα του γιου του Βασίλη Λεβέντη – “Όποιος επιθυμεί ας κάνει μια προσευχή”Ελλάδα

Ο γιος του Βασίλη Λεβέντη, Μάριος Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρεται στη μάχη που δίνει ο πατέρας του με τον κορονοϊό στην εντατική του “Ευαγγελισμού”. Μεταξύ άλλω...

Μητσοτάκης: Φιλελεύθερη δημοκρατία - Ανοικτή κοινωνία με ανοιχτούς ορίζοντεςΕλλάδα

«Σε παλαιότερα χρόνια, ο τίτλος "Σε τι πιστεύουμε" σε ένα αφιέρωμα όπως αυτό, θα παρέπεμπε μάλλον σε άκαμπτα μανιφέστα ανελαστικών ιδεολογιών. Αντίθετα, στις μέρες μας η συστέγαση ...

Mad clip: Αλλάζει τα δεδομένα το πόρισμα του πραγματογνώμονα για τα αιτία του δυστυχήματοςΕλλάδα

Το πόρισμα του πραγματογνώμονα Παναγιώτη Μαδιά, που δημοσιεύει η εφημερίδα Real News αλλάζει τα δεδομένα για το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον Mad Clip την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου ...